Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο ηγέτες αντήλλαξαν απόψεις για τις προσπάθειες αναχαίτισης του τέταρτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, που πλήττει σχεδόν όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.
Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης, η γνωστή και πάγια βρετανική θέση, που κατά πληροφορίες εξέφρασε στον κ. Μητσοτάκη ο κ. Τζόνσον δεν εξέπληξε κανένα στην ελληνική κυβέρνηση. Όπως λέγεται χαρακτηριστικά, ουδείς περίμενε άμεσα αποτελέσματα, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες κατέστη σαφές στο Λονδίνο πως για την Αθήνα το συγκεκριμένο ζήτημα είναι σημαντικό για τις διμερείς σχέσεις και πως η ελληνική κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο, ώστε να επιτύχει τον σκοπό της.
Αναφορικά με τον τουρισμό, στην κυβέρνηση εντοπίζουν ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των Βρετανών για το 2022. Εκφράζεται, δε, ικανοποίηση για την ροή των Βρετανών τουριστών και κατά το τρέχον έτος. Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση επιμένουν ότι η Ελλάδα είναι ένας 12μηνος προορισμός, και όχι κατά ανάγκη τουριστικός, αλλά προορισμός για να εργαστεί κανείς, αλλά και για να επενδύσει. Ενδιαφέρουσα, επίσης, ήταν η συνομιλία των δύο ηγετών και για τα μεγάλα περιθώρια αναβάθμισης των εμπορικών και των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κατά την παραμονή του στην Βρετανική πρωτεύουσα πολύ σημαντικές συναντήσεις με σημαίνοντες παράγοντες της οικονομικής ζωής στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και εκπροσώπους της Συνομοσπονδίας των Βιομηχάνων της Μ. Βρετανίας, γεγονός, που σύμφωνα με πληροφορίες πιστοποιεί το μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην χώρα μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε πλήρως τον Μπόρις Τζόνσον για τη νέα φάση της τουρκικής επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για την απαράδεκτη, όπως ειπώθηκε, προσέγγιση Τουρκίας και ψευδοκράτους στη λύση των δύο κρατών σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό. Θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος στη Μεγαλόνησο θα πρέπει να έχουν ως βάση το «κεκτημένο» του Κράν Μοντανά το καλοκαίρι του 2017, άποψη την οποία φαίνεται να συμμερίζεται και η βρετανική πλευρά.
Σε ό,τι αφορά στον ευρω – βρετανικό διάλογο για την διευθέτηση κρίσιμων εκκρεμοτήτων μετά το Brexit, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε, κατά πληροφορίες, στον κ. Τζόνσον πως τυχόν ενεργοποίηση του άρθρου 16 – εξέλιξη, που κατά πληροφορίες δεν μπορεί προς ώρας να αποκλειστεί – θα έβρισκε απέναντι σύσσωμη την Ευρωπαϊκή Ένωση και πιθανώς θα οδηγούσε στην αναστολή της συνολικής συμφωνίας ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου.
Στο πολύ σημαντικό ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη κατά πληροφορίες τον Βρετανό ομόλογο του για την πρόοδο, που επετεύχθη στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα στην Γλασκώβη ( COP26 ), καθώς, όπως τονίστηκε επρόκειτο για μία σύνθετη και πολυμερή διαπραγμάτευση. Σε διμερές επίπεδο, οι δύο ηγέτες έδωσαν έμφαση στην εμβάθυνση της συνεργασίας στα ζήτημα της «πράσινης» ατζέντας, όπως στην παραγωγή αιολικής ενέργειας από θαλάσσια αιολικά πάρκα, δραστηριότητα, στην οποία η Μ. Βρετανία έχει καταγράψει αξιοσημείωτες επιδόσεις.
Μητσοτάκης σε Μπόρις Τζόνσον: Θα επιμείνουμε στο αίτημά μας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το αίτημα επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα ήταν τα βασικά σημεία της συζήτησης διάρκειας περίπου μίας ώρας που είχαν στην Ντάουνινγκ Στριτ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μπόρις Τζόνσον.
Για την Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με πληροφορίες τόνισε ότι η προσέγγιση περί λύσης δύο κρατών στην Κύπρο είναι απαράδεκτη, και δεν μπορεί να αποτελέσει αφετηρία διαπραγματεύσεων. Επίσης ανάφερε πολλές φορές το κεκτημένο του Κραν Μοντανά είναι η βάση στην οποία πρέπει να χτιστεί η πρόοδος στο Κυπριακό.
Για τα Γλυπτά ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε στον συνομιλητή του ότι η επανένωσή τους συνιστά σημαντικό ζήτημα για την ελληνική κυβέρνηση και για τον ίδιο προσωπικά. Μετά από τη συνάντηση ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε: «Το αίτημά μας δεν είναι φωτοβολίδα. Θα επιμείνουμε με μεθοδικότητα για να χτίσουμε τα απαραίτητα ερείσματα και στη βρετανική κοινή γνώμη για την ανάγκη επανένωσης με τα Γλυπτά του Μουσείου Ακροπόλεως. Είναι σημαντικό ζήτημα που αφορά τις διμερείς μας σχέσεις. Δεν είναι κατά βάση ζήτημα μόνο νομικό, είναι πρωτίστως ζήτημα αξιακό και πολιτικό και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να πετύχουμε το σκοπό μας».
Σύνοδος Κορυφής: Γιατί οι Βρυξέλλες έβαλαν φρένο στα Σκόπια - Ποια τα μηνύματα του Μητσοτάκη
Από την πλευρά του ο κ. Τζόνσον, επανέλαβε την πάγια βρετανική θέση ότι το ζήτημα των Γλυπτών αφορά τους επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου και όχι την κυβέρνησή του.
Για το Brexit παρουσιάζοντας το κοινό μέτωπο της ΕΕ ο κ. Μητσοτάκης μετέφερε στον Μπόρις Τζόνσον ότι ενδεχόμενη μονομερής αναστολή ισχύος του πρωτοκόλλου με επίκληση του Άρθρου 16 θα αντιμετωπίσει σύσσωμη την ευρωπαϊκή αντίδραση, με πολύ πιθανή και την αναστολή όλης της εμπορικής συμφωνίας.
Τι είπαν μπροστά από τις κάμερες
Για πολύ ισχυρές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την άφιξη του στη Ντάουνινγκ Στριτ. Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, υποδεχόμενος τον κ. Μητσοτάκη, τόνισε ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία γι’ αυτόν η σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ακολουθεί αναλυτικά ο σύντομος διάλογος των δύο ηγετών έξω από το Νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ:
Μπόρις Τζόνσον: Είναι χαρά μου που υποδέχομαι και πάλι τον φίλο μου Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο. Εργαζόμασταν επί πολύ καιρό ώστε να γίνει αυτή η επίσκεψη. Και η σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ μεγάλης σημασίας για εμένα, για εμάς. Φέτος γιορτάζουμε τη 200ή επέτειο από την ιστορική έναρξη του αγώνα των Ελλήνων για την ανεξαρτησία, με την υποστήριξή μας, το 1821.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το 1821, τότε ξεκίνησαν όλα, μολονότι φάνταζε σχεδόν αδύνατο.
Μπόρις Τζόνσον: Μολονότι φάνταζε σχεδόν αδύνατο, με τη στήριξη του Λόρδου Βύρωνα και άλλων. Είναι υπέροχο που σε βλέπω.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι χαρά μου που βρίσκομαι εδώ. Υπάρχουν πολλά θέματα που μπορούμε να συζητήσουμε, σχετικά με τις πολύ ισχυρές διμερείς μας σχέσεις. Αναγνωρίζω στο πρόσωπό σας ένα πραγματικό φιλέλληνα.
Μπόρις Τζόνσον: Έναν πραγματικό φιλέλληνα. Θα ήθελα επίσης να σου πω ένα μεγάλο ευχαριστώ Κυριάκο για την ηγετική στάση που επέδειξες στη Σύνοδο COP26 στη Γλασκώβη.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Συγχαρητήρια και σε εσένα Boris. Ήταν ένα πολύ πολύπλοκο project αλλά τελικά είμαστε ευχαριστημένοι.
Μπόρις Τζόνσον: Επιτεύχθηκε μεγάλη πρόοδος. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ.
Τι γράφει ο αγγλικός Τύπος για τη συνάντηση Τζόνσον-Μητσοτάκη
Οι βρετανικοί «Times» αναφέρεται σε συγκεκριμένους αρχαίους ελληνικούς θησαυρούς τους οποίους, όπως υποστηρίζει, σκοπεύει να δανείσει η ελληνική κυβέρνηση στη Βρετανία ως αντάλλαγμα για την συναίνεσή της στην επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Πρόκειται για δύο από τα πλέον δημοφιλή και λαμπρά εκθέματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, την χρυσή Προσωπίδα του Αγαμέμνονα, που ανακαλύφθηκε από τον Ερρίκο Σλήμαν κατά την διάρκεια της ανασκαφής του στους τάφους των Μυκηνών και το εμβληματικό χάλκινο άγαλμα του Δία ή του Ποσειδώνα, ένα από τα ωραιότερα της κλασικής περιόδου, έξοχο δείγμα του αυστηρού ρυθμού της αρχαίας ελληνικής πλαστικής, που αποδίδεται σε ικανότατο δημιουργό, ίσως στο διάσημο γλύπτη Κάλαμι.
Βασιζόμενοι στις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος πράγματι παρουσίασε ως μια πιθανή καλή λύση τον δανεισμό στο Βρετανικό Μουσείο ελληνικών πολιτιστικών θησαυρών που δεν έχουν βγει από τη χώρα μας στο παρελθόν, οι «Times» προχωρούν ένα βήμα παρακάτω, δίνοντας συγκεκριμένες πληροφορίες για την διαπραγμάτευση οι οποίες πάντως, μέχρι στιγμής, δεν επιβεβαιώνονται από την ελληνική πλευρά. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η στάση αυτή αποτελεί μια έμμεση παραδοχή πως, για πρώτη φορά, η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ενδεχόμενο που μέχρι προσφάτως αποκλειόταν, είναι πλέον υπό συζήτηση.
«Λίγοι Έλληνες ηγέτες έχουν δώσει τόσο μεγάλη προτεραιότητα στον επαναπατρισμό των Γλυπτών όπως ο Μητσοτσάκης ο οποίος έχε περιγράψει την άρνηση της Βρετανίας δεσμευτεί μέσω συζητήσεων ως μια χαμένη μάχη» υπογραμμίζει με έμφαση ο «Guardian», σε δημοσίευμά του,
Σύμφωνα με τον «Guardian», μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης σκόπευε να χρησιμοποιήσει ως δυνατό επιχείρημα στην σημερινή του συζήτηση με τον Μπόρις Τζόνσον και τις διαρροές υδάτων που έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα από την οροφή της αίθουσας Duveen όπου εκτίθενται τα ελληνικά Γλυπτά θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλειά τους.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορονοϊός: Σοκ με 8.129 νέα κρούσματα – 547 διασωληνωμένοι και 80 θάνατοι
- Σήφης Βαλυράκης – Ανατροπή: Ανθρωποκτονία από πρόθεση o θάνατος του
- Δυστύχημα στον ΗΣΑΠ: Αυτός είναι ο άτυχος εργάτης που έχασε τη ζωή του – Πώς έγινε η κούρσα θανάτου
- Απογραφή 2021: Βήμα-βήμα η διαδικασία – Τα SOS της διαδικασίας – Όσα πρέπει να γνωρίζετε
- Σοφία Ουρίστα: Σόκαρε η τραγουδίστρια που ούρησε στο πρόσωπο θαυμαστή της επί σκηνής
- Πυροβολισμοί στο Κορωπί: Τα σενάρια που εξετάζουν οι Αρχές – Πόλεμο συμμοριών καταγγέλλει ο δήμαρχος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr