Ειδικότερα, μετά τη διαδοχική όξυνση των διπλωματικών σχέσεων της Άγκυρας με μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών, με τελευταία την Ολλανδία, λόγω της άρνησης τους να επιτρέψουν σε Τούρκους υπουργούς να διεξάγουν στη χώρα τους την προεκλογική τους εκστρατεία ενόψει του τουρκικού δημοψηφίσματος, διαπιστώνει πως η απόσταση της Τουρκίας από την Ευρώπη συνεχώς διευρύνεται και εκτιμά ότι αυτό δεν είναι μια θετική εξέλιξη για την Ελλάδα και την περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράζει την πεποίθηση πως η πολιτική της χώρας μας πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που διαμoρφώνονται από μια Τουρκία που γίνεται όλο και περισσότερο Ανατολή και όλο και λιγότερο Δύση.
Εστιάζοντας στην κλιμακούμενη επιθετικότητα και προκλητικότητα της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε λόγο για απαράδεκτη συμπεριφορά της Άγκυρας και χαρακτήρισε το διάστημα μέχρι το τουρκικό δημοψήφισμα εξαιρετικά κρίσιμο, καθώς «κανένας δεν μπορεί να δει μέχρι πού μπορεί να φτάσει η τουρκική ηγεσία στην προσπάθειά της να αποσπάσει ψήφους εθνικιστών». Ωστόσο, χαρακτήρισε ακόμα πιο κρίσιμο το διάστημα μετά το δημοψήφισμα εάν επικρατήσει το «όχι».
Αναφερόμενος στην πρόσφατη προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έκανε λόγο για «επικίνδυνες συμπεριφορές και απαράδεκτες αμετροέπειες» και την ενέταξε σε μια διαρκή προσπάθεια τεχνητής έντασης. Αλλά επέκρινε και τον Πάνο Καμμένο πως «σε στιγμές έντασης οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας δεν κάνουν δηλώσεις», σημειώνοντας πως «οτιδήποτε άλλο είναι επιπολαιότητα που μπορεί να γίνει επικίνδυνη».
Επίσης, προέταξε την ανάγκη η Ελλάδα να παραμείνει στον πυρήνα της Ευρωζώνης, τονίζοντας πως αυτή είναι η μόνη στρατηγική επιλογή της χώρας μας, και υπογραμμίζει πως «τυχόν “θεσμοθέτηση” της θέσης της Ελλάδας στη “δεύτερη ταχύτητα” ή στον “δεύτερο κύκλο” θα είναι μεγάλη εξασθένιση για τη χώρα μας». «Θα είναι ο πρόλογος της επιστροφής μας στο περιθώριο της Ευρώπης. Της επιστροφής μας και στα Βαλκάνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος.
Εξίσου εξέφρασε την ανησυχία του για «την προβληματική τροπή» που έχει πάρει η κατάσταση και στα Δυτικά Βαλκάνια, με αναζωπύρωση εθνικιστών και εθνοτικών εντάσεων και πολιτική αστάθεια».
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Σχετικά με την επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες, τη χαρακτήρισε παράδειγμα πολιτικής σοβαρότητας και υπευθυνότητας, και επισήμανε πως συνεχίζει και κάνει πράξη την παραταξιακή παράδοση της εθνικής ευθύνης: η πατρίδα πάνω απ΄ όλα.
Σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης, αφού τόνισε πως αυτή έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί πριν από ένα χρόνο, επέκρινε την κυβέρνηση πως κάνει τα ίδια λάθη και πως δεν έχει μάθει τίποτα, ούτε από «το καταστροφικό 2015 ούτε από τη βαρύτατη συνθηκολόγηση της πρώτης αξιολόγησης».
Επανέλαβε το αίτημα της ΝΔ για εκλογές και πολιτική αλλαγή, επιχειρηματολογώντας πως «όσο περνάει ο καιρός με αυτήν την κυβέρνηση τόσο μεγαλώνει το κόστος για την οικονομία», και διατύπωσε την εκτίμηση πως η αυτοδυναμία είναι «απόλυτα εφικτός στόχος».
Τέλος, σε ερώτηση αν κινδυνεύει με διάλυση η ευρωζώνη σε περίπτωση εκλογικής νίκης της ακροδεξιάς υποψήφιας Μαρίν Λεπέν στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, είπε πως δεν θέλει να πιστέψει ότι μπορεί να κερδίσει τις εκλογές. Ωστόσο, αν τις κέρδιζε δεν θα μπορούσε να κερδίσει ένα δημοψήφισμα για την έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωζώνη, εκτίμησε.
Ποιες συνέπειες μπορεί να έχει για την Ελλάδα η χειροτέρευση των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία;
Η απόσταση της Τουρκίας από την Ευρώπη συνεχώς διευρύνεται. Η ευρωπαϊκή της προοπτική συνεχώς απομακρύνεται και η βούληση τής Άγκυρας να εφαρμόσει τη συμφωνία που έχει με την Ευρώπη για το προσφυγικό/μεταναστευτικό διαβρώνεται. Αυτή δεν είναι μια θετική εξέλιξη για την Ελλάδα και την περιοχή. Είναι επείγον λοιπόν και στρατηγικής σημασίας να επανεξετάσουμε και να επανακαθορίσουμε το πλαίσιο τη διαχείρισης και της πορείας των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η πολιτική μας πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται από μια Τουρκία που γίνεται όλο και περισσότερο Ανατολή και όλο και λιγότερο Δύση.
Συνοδεύσατε τον πρόεδρο της ΝΔ στις Βρυξέλλες για το ΕΛΚ και τις επαφές του με αξιωματούχους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Τι προέταξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης;
Στις Βρυξέλλες συνεχίσθηκε και κορυφώθηκε με αλλεπάλληλες συναντήσεις με πρόσωπα-«κλειδιά» της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η πρωτοβουλία που ανέλαβε ο πρόεδρος του κόμματος να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει φίλους, εταίρους και συμμάχους για την επικίνδυνα τεταμένη κατάσταση που έχει δημιουργήσει στο Αιγαίο η παραβατική προκλητικότητα της Τουρκίας.
Αλλά οι ανησυχίες μας δεν περιορίζονται μόνον στην απαράδεκτη συμπεριφορά της Άγκυρας. Αφορούν και την προβληματική τροπή που έχει πάρει η κατάσταση και στα Δυτικά Βαλκάνια. Αναζωπύρωση εθνικιστικών και εθνοτικών εντάσεων. Πολιτική αστάθεια. Λόγος οξύς και μισαλλόδοξος.
Δυστυχώς, όλα δείχνουν ότι το 2017 τα Βαλκάνια θα επιστρέψουν στα δελτία των ειδήσεων. Πολύ φοβάμαι, όχι με καλά νέα.
Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική Πολιτική κ. Μογκερίνι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Ταγιάνι, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Στόλτεμπεγκ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Στρατιωτικής Επιτροπής στρατηγός Κωσταράκος, άκουσαν με μεγάλη προσοχή τον Κυρ. Μητσοτάκη να αναπτύσσει τις ελληνικές θέσεις και ανησυχίες για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Με αντικείμενο τις μεγάλες προκλήσεις εξωτερικής πολιτικής που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες ήταν παράδειγμα πολιτικής σοβαρότητας και υπευθυνότητας. Τιμά, συνεχίζει και κάνει πράξη την παραταξιακή παράδοση της εθνικής ευθύνης. Η πατρίδα πρώτα και πάνω απ’ όλα.
Η ΝΔ πιέζει να ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση, αλλά με τι κόστος; Εκτιμάτε ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή να υπάρξει συμφωνία στις 20 Μαρτίου και η χώρα θα μπει στην ποσοτική χαλάρωση;
Μα η 20η Μαρτίου ήδη «μας τελείωσε». Τώρα έχουν στόχο τον Απρίλιο. Ίσως γιατί ξεκινάει με την Πρωταπριλιά. Η αξιολόγηση αυτή έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί πριν από ένα χρόνο. Εδώ και μήνες από κάθε στόμα στην κυβέρνηση βγαίνει και μια άλλη άποψη, μια άλλη πρόβλεψη. Κανείς πολίτης δεν μπορεί να τους παρακολουθήσει πια. Δεν μπορούμε να τους εμπιστευτούμε. Και ανησυχούμε. Ανησυχούμε μήπως, με την ανικανότητα της κυβέρνησης και τη «συμβολή» των συχνά παράλογων απαιτήσεων των δανειστών μας, επαναληφθούν τα όσα ζήσαμε το καλοκαίρι του 2015. Δεν θα αντέξει η χώρα για δεύτερη φορά το ίδιο έγκλημα.
Και σε αυτήν την αξιολόγηση η κυβέρνηση κάνει τα ίδια λάθη. Φαίνεται να μην έχει μάθει τίποτα. Ούτε από το καταστροφικό 2015, ούτε από τη βαρύτατη συνθηκολόγηση της πρώτης αξιολόγησης. Όμως, οι Έλληνες δεν είναι πια διατεθειμένοι να συνεχίσουν να πληρώνουν με το παρόν και το μέλλον τους, τα πανάκριβα δίδακτρα παραμονής στην εξουσία μιας κυβέρνησης-σκράπα.
Μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης αποδυναμώνει το αίτημα της ΝΔ για εκλογές και πολιτική αλλαγή;
Τι σημαίνει επιτυχημένη αξιολόγηση; Το μειωμένο αφορολόγητο ή η περαιτέρω συρρίκνωση των ήδη υποτυπωδών συντάξεων; Αναφέρω αυτά γιατί μέχρι τώρα φαίνεται να είναι οι μόνες σίγουρες «επιτυχίες» της παρατεταμένης «ηρωικής» διαπραγμάτευσης.
Εμείς ζητήσαμε εκλογές εδώ και καιρό. Δεν συνδέσαμε και δεν συνδέουμε το αίτημά μας με καμία αξιολόγηση. Πιστεύουμε ότι όσο περνά ο καιρός μ΄ αυτήν την κυβέρνηση τόσο μεγαλώνει το κόστος για την οικονομία και την κοινωνία. Επιμένουμε ότι η χώρα χρειάζεται αλλαγή πολιτικής. Και για να υπάρξει αλλαγή πολιτικής χρειάζεται πολιτική αλλαγή. Χρειάζονται εκλογές. Το αίτημα παραμένει ισχυρό. Το υποστηρίζουν άλλωστε όλο και περισσότεροι πολίτες. Ήδη, η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με την κοινωνική βοή για αλλαγή σελίδας.
Ακόμα και εάν κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ, όποτε αυτές γίνουν, θα είναι τέτοια η διαφορά που να επιτρέψει σταθερή πλειοψηφία;
Η αυτοδυναμία είναι απολύτως εφικτός στόχος. Την διεκδικούμε και θα την επιτύχουμε. Η πατρίδα χρειάζεται μια αυτοδυναμία σταθερότητας. Μια «εξωστρεφή» αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας που μαζί της θα στοιχηθούν όλοι οι Έλληνες για να βγει οριστικά η χώρα μας από τη σημερινή παρακμή προς όφελος όλων.
Ενδεχόμενη νίκη των Σοσιαλδημοκρατών του Μάρτιν Σουλτς στις επερχόμενες γερμανικές εκλογές μπορεί να σηματοδοτήσει μια θετικότερη στάση της Γερμανίας έναντι της χώρας μας;
Θέλω να πιστεύω ότι, σε κάθε περίπτωση θα έχουμε μια θετικότερη στάση έναντι της χώρας μας. Έχουμε υποστεί τεράστιες θυσίες οι Έλληνες και διεκδικούμε την αλληλεγγύη των εταίρων μας. Οφείλουμε, όμως, να συμβάλλουμε στην κατανόηση του προβλήματος αναδεικνύοντας όταν έρθει η ώρα μια αξιόπιστη Κυβέρνηση που θα εμπνέει εμπιστοσύνη.
Στην περίπτωση που η υποψήφια της ακροδεξιάς στη Γαλλία Μαρίν Λεπέν κερδίσει στις προεδρικές εκλογές τον Μάιο, κινδυνεύει με διάλυση η ευρωζώνη;
Δεν θέλω να πιστέψω ότι η Μαρί Λεπέν μπορεί να κερδίσει τελικά τις εκλογές. Αλλά και εάν τις κέρδιζε, δεν θα μπορούσε να κερδίσει ένα δημοψήφισμα για την έξοδο της Γαλλίας από την ευρωζώνη. Σε κάθε περίπτωση όμως, το γεγονός ότι συζητούνται τέτοια ενδεχόμενα, μας επιβάλλει να δούμε και να καλύψουμε τις αδυναμίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Να το κάνουμε καλλίτερο, αποτελεσματικότερο. Όχι να το γκρεμίσουμε.
Φοβάστε την Ευρώπη των «δύο ταχυτήτων»;
Ναι, εάν η Ελλάδα δεν θα είναι στην «πρώτη ταχύτητα». Εννοώ ότι, σε κάθε πιθανό σενάριο, εμείς οφείλουμε να είμαστε στον πυρήνα της Ευρώπης. Είναι η μόνη στρατηγική επιλογή μας. Η περιοχή μας είναι πολύ δύσκολη και επικίνδυνα ασταθής. Τυχόν «θεσμοθέτηση» της θέσης της Ελλάδας στη «δεύτερη ταχύτητα» ή στον «δεύτερο κύκλο» θα είναι μεγάλη εξασθένιση για τη χώρα μας. Θα είναι ο πρόλογος της επιστροφής μας στο περιθώριο της Ευρώπης. Της επιστροφής μας στα Βαλκάνια.
Πώς ερμηνεύετε την κλιμακούμενη επιθετικότητα και προκλητικότητα της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας; Τι πρέπει να κάνει η χώρα μας; Υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου; Κινδυνεύει η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό;
Στην πολιτική -και ιδίως στα εθνικά μας ζητήματα- ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να αγνοείς, να υποτιμάς, ενδεχομένους κινδύνους. Το διάστημα μέχρι το τουρκικό δημοψήφισμα είναι εξαιρετικά κρίσιμο, καθώς κανένας δεν μπορεί να δει μέχρι πού μπορεί να φτάσει η τουρκική ηγεσία στην προσπάθειά της να αποσπάσει τις ψήφους των εθνικιστών. Ακόμη πιο κρίσιμο, όμως, μπορεί να είναι το διάστημα αμέσως μετά το δημοψήφισμα, εάν επικρατήσει το «όχι». Ήδη, βλέπουμε μια διαρκή προσπάθεια τεχνητής έντασης που φτάνει σε επικίνδυνες συμπεριφορές και απαράδεκτες αμετροέπειες, όπως έγινε με τις ανακοινώσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών σε βάρος του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Το κόμμα σας κατηγορεί τον υπουργό Εθνικής Άμυνας για ορισμένες δηλώσεις του. Γιατί;
Σε στιγμές έντασης οι ΥΠΕΘΑ δεν κάνουν δηλώσεις. Διασφαλίζουν σιωπηλά και σοβαρά την αμυντική θωράκιση και την επιχειρησιακή ετοιμότητα. Δεν επιδιώκουν τη θορυβώδη επικαιρότητα. Το ΥΠΕΞ μιλά και το ΥΠΕΘΑ, εάν του ζητηθεί από τον εκάστοτε πρωθυπουργό, δρα. Οτιδήποτε άλλο είναι επιπολαιότητα που μπορεί να γίνει επικίνδυνη.