Υπόγεια… μαχαιρώματα, αδειάσματα, κονταροχτυπήματα ανάμεσα στα στρατόπεδα που δημιουργούνται γύρω από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, δομούν το πλαίσιο. Κι αν το εμφανές, δηλαδή η εποχή των παγετώνων που διάγει η ταραχώδης σε πολλές φάσεις σχέση του κ. Τσίπρα με τον κεντρικό διαπραγματευτή και υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, δεν είναι και κάτι το καινούργιο στο περιβάλλον της Ηρώδου Αττικού, τα… μαχαιρώματα ανάμεσα σε έτερους κορυφαίους υπουργούς της συγκυβέρνησης επιτείνουν την εικόνα της περιδίνησης. Και ακόμα δεν ήρθαν προς ψήφιση τα νέα μέτρα στη Βουλή, που όποτε κι αν αναζητήσουν… πράσινο φως θα προκαλέσουν γκρίνιες σε στελέχη που εξακολουθούν να έχουν… πολιτική αλλεργία σε μνημονιακές δεσμεύσεις, παρά τη διετή παραμονή στην εξουσία, η οποία συνοδεύτηκε από πλείστες κυβιστήσεις.
Η ολική επαναφορά του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, στα τεκταινόμενα του Μεγάρου Μαξίμου φαίνεται πως αποτελεί… κόκκινο πανί για πρόσωπα εντός της κυβερνητικής επικοινωνιακής ομάδας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων. Στο πλαίσιο αυτό, τα τελευταία εικοσιτετράωρα δίνει και παίρνει η σεναριολογία περί μίας μάχης χαρακωμάτων που εξελίσσεται ανάμεσα στον κ. Παππά και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, την ώρα που από κοντά αίσθηση προκαλεί η πλήρης κατά τα φαινόμενα αποστασιοποίηση ενός εκ των στενότερων συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα. Του Θόδωρου Μιχόπουλου, η στάση του οποίου παραπέμπει σε εποχές καλοκαιριού 2015, όταν το κυβερνητικό στρατόπεδο είχε βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του κάτω από το τρίτο Μνημόνιο και στο προσκήνιο έρχονταν οι αντιπαραθέσεις, που κορυφώθηκαν με την αποχώρηση της τότε «πλατφόρμας» του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Η φημολογία για την ένταση των σχέσεων ανάμεσα στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κορυφώθηκε, όταν καταμεσής της εβδομάδας ακούστηκαν φωνές από το εσωτερικό της κυβέρνησης που έβαλαν για το γεγονός πως ο πρωθυπουργός δεν… προστατεύτηκε επαρκώς επικοινωνιακά κατά τη διάρκεια της μετάβασης και παραμονής του στη Θεσσαλονίκη, καθώς σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή για τη συγκυβέρνηση έκαναν το γύρο των τηλεοπτικών διαύλων εικόνες πολιτών που επιτέθηκαν φραστικά στον κ. Τσίπρα. Ετσι κι αλλιώς, οι σχέσεις ανάμεσα στους δύο κορυφαίους υπουργούς και στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού ουδέποτε ξεπέρασαν το όριο της… τυπικότητας.
Πέρα από το μέτωπο Τζανακόπουλου-Παππά, οι υπόγειες κόντρες μεταξύ των στρατοπέδων που έχουν δημιουργηθεί εντός του κυβερνητικού περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων έχουν ως κορυφαία αναφορά τους τη διάσταση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα από τη μία και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο από την άλλη. Τελευταίο περιστατικό σε αυτό το πολιτικό σίριαλ; Η σεναριολογία που αναπτύχθηκε γύρω από το κάζο του πρωθυπουργού, όταν στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου μιλούσε για… ανάπτυξη και έταζε καλύτερες ημέρες, πριν έρθει λίγα λεπτά αργότερα στο προσκήνιο το ράπισμα από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που αποτύπωναν τη βαθιά ύφεση της οικονομίας. Τις ώρες που ακολούθησαν το… ναυάγιο Τσίπρα και μάλιστα σε απευθείας μετάδοση από τη Βουλή, η φημολογία που είχε ως πρωταγωνιστή τον κεντρικό διαπραγματευτή της συγκυβέρνησης γνώρισε στιγμές δόξας.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Σύμφωνα με αυτήν, ο κ. Τσακαλώτος φέρεται πως είχε γνώση των στοιχείων-φωτιά της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα οποία ουδέποτε κοινοποίησε στο Μέγαρο Μαξίμου και στον πρωθυπουργό. Το χάσμα στις σχέσεις ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα, που είχε ως απαρχή του τις έντονες διαφωνίες για την επικοινωνιακή διαχείριση του όλου μοτίβου των συζητήσεων με τους δανειστές, είναι πλέον αγεφύρωτο και, εμμέσως πλην σαφώς, αποτυπώθηκε και σε μία απάντηση που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος παραδέχτηκε πως ο κ. Τσίπρας είχε… μαύρα μεσάνυχτα για τις αρνητικές επιδόσεις της οικονομίας πριν εισέλθει στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου. «Πώς είναι δυνατόν; Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. είναι Ανεξάρτητη Αρχή, η οποία ανακοινώνει τα αποτελέσματά της, χωρίς να συζητά με την ελληνική κυβέρνηση», σχολίασε ο κ. Τζανακόπουλος όταν ερωτήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα. Η συνέχεια της δήλωσης ήταν χαρακτηριστική της κατάστασης «δύο ξένοι στην ίδια πόλη» ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. «Να ρωτήσετε τον υπουργό Οικονομικών. Δεν το ξέρω εγώ αυτό», δήλωσε, κληθείς να απαντήσει στο εάν ο κεντρικός διαπραγματευτής είχε γνώση των στοιχείων.
Οι σχέσεις Μεγάρου Μαξίμου-υπουργού Οικονομικών περνούν από… σαράντα κύματα, με το τέμπο να επιδεινώνεται μετά τη λήξη του περιλάλητου Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, όταν και στο κεντρικό στρατηγείο της συγκυβέρνησης έστηναν θριάμβους και έκαναν λόγο ακόμα και για τελική συμφωνία μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα. Πληροφορίες των επόμενων ημερών έφερναν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να είναι σφόδρα δυσαρεστημένος με την επικοινωνιακή διαχείριση. Δυσαρέσκεια που αποτυπώθηκε στη στάση αφωνίας που ο ίδιος επέλεξε επιστρέφοντας από το… γήπεδο των Βρυξελλών. Μία ακόμα κίνηση του κ. Τσακαλώτου αποτύπωσε το χαοτικό του πράγματος. Ο κεντρικός διαπραγματευτής φρόντισε από το βήμα της Βουλής να στείλει τα δικά του μηνύματα προς το εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «συλλογική ευθύνη», με στόχο να πετάξει από επάνω του τον αποκλειστικό «μουντζούρη» του σκληρού πακέτου των μέτρων.
Με τον κ. Τσακαλώτο να επιχειρεί τη μέγιστη ισορροπία ανάμεσα στη θέση του υπουργού Οικονομικών και του άτυπου επικεφαλής της «ομάδας των 53», που αποτελεί την αριστερή συνείδηση της Κουμουνδούρου, η συγκατοίκηση φαίνεται πως παίρνει παράταση μέχρι το κλείσιμο της αξιολόγησης. Διότι όταν πέσουν οι τίτλοι τέλους στον ατέρμονο κύκλο της δεύτερης αξιολόγησης, ίσως ο κ. Τσακαλώτος αποτελέσει παρελθόν από το κυβερνητικό επιτελείο.
Δημήτρης Γκάτσιος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου