Αρκεί η τροπολογία της κυβέρνησης για την πληρη κατάργηση της διάταξης που πέρασε στο πολυνομοσχέδιο για τις offshore υπουργών και βουλευτών; Η απάντηση είναι πως όχι, δεδομένου ότι η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου δημιουργεί νέα νομικά δεδομένα, όπως αναλύεται σε ρεπορτάζ του koolnews.gr.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Όπως εξηγούν έγκυροι νομικοί κύκλοι στο koolnews, βάσει του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ευνοϊκότερη διάταξη υπερισχύει κάθε άλλης, όταν πρόκειται για αδικήματα. Στην περίπτωση, δηλαδή, των offshore που ανήκουν σε πολιτικά πρόσωπα, η διάταξη του πολυνομοσχεδίου άνοιξε το δρόμο για την «αποποινικοποίηση» αδικημάτων, ακόμη και αν με την τροπολογία επιστρέψουμε στο παλαιό καθεστώς.
Έτσι, δηλαδή, η ρύθμιση λειτουργεί ως «πλυντήριο», ακόμη και αν καταργηθεί άμεσα από την τροπολογία που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση.
Το γεγονός αυτό εντείνει τα ερωτήματα για τη σκοπιμότητά της, παρά τη σπουδή της κυβέρνησης να διαχειριστεί επικοινωνιακά το ζήτημα και εντείνει τις υποψίες για το τι ακριβώς εξυπηρετούσε η ρύθμιση που πέρασε στο πολυνομοσχέδιο, κάτω από τη «μύτη» τόσο των κυβερνητικών όσο και των αντιπολιτευόμενων βουλευτών.
Οι ίδιοι νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι το κρίσιμο σημείο είναι η δημοσίευση στο ΦΕΚ, αφού ο νόμος τίθεται σε ισχύ με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Εάν, δηλαδή, το πολυνομοσχέδιο, όπως ψηφίστηκε από τη Βουλή, δημοσιευτεί στο ΦΕΚ πριν την τροπολογία που θα ψηφιστεί στη Βουλή, τότε έχει εφαρμογή ο κανόνας για την ευνοϊκότερη διάταξη και το «πλυντήριο» των αδικημάτων.
Εάν, όμως, το ΦΕΚ κρατηθεί σε κάποιο υπουργικό (ή άλλο) συρτάρι, τότε όλο αυτό δεν θα έχει εφαρμογή και ο πολιτικός κόσμος θα σώσει την τιμή του. Θα είναι, δηλαδή, πραγματικά σαν να μην εφαρμόστηκε ποτέ αυτή η διάταξη και άρα και δεν «εξαφανίζονται» τυχόν αδικήματα.