«Το ιστορικό αυτό κείμενο τίθεται υπ όψιν της βουλής, καθιστώντας τη σημερινή συζήτηση ιστορική, καθώς η έγκριση του σημαίνει θωράκιση της χώρας, την ενίσχυση του νοτιοευρωπαϊκού σκέλους της συμφωνίας, αλλά και την πρώτη προσπάθεια για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης», συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Για πρώτη φορά προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά ρήτρα αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που τρίτος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη. Και όλοι ξέρουμε ποιος απειλεί με casus belli στην περιοχή μας».
«Στο δίλημμα ψωμί η κανόνια η χώρα μας επιλέγει να έχει και τα δυο», τόνισε. Και πρόσθεσε αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ: «Όποιος αμφισβητεί την αγορά των νέων σκαφών ναυαγεί ο ίδιος στα απόνερα των δικών του αντιφάσεων».
«Η νέα φρεγάτα θα πλεύσει στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας μέσα στο 2025. Εκεί που κάποιοι άπλωναν κόκκινα χαλιά και έκαναν τελετές για τους Σαλαμινομάχους», είπε αναφερόμενος στον τότε υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο.
Ο κ. Μητσοτάκης αφήνοντας αιχμές για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «όποιος αμφισβητεί την αγορά των φρεγατών είναι από την πλευρά του επιτιθέμενου. Η επιτυχία αυτή υπερβαίνει τα όρια των συνταγματικών θητειών και είναι παρακαταθήκη για τον τόπο, υποστήριξε ο πρωθυπουργός και είπε ότι η ιστορική αυτή συμφωνία θα πρέπει να έχει ιστορική υποδοχή».
Απευθυνόμενος προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα τον κάλεσε τον ίδιο και τους βουλευτές του να αναθεωρήσουν την στάση τους: «Μην κάνετε το ίδιο λάθος που κάνατε στην συμφωνία με την Αίγυπτο, μην μας πείτε πάλι ότι θέλατε αλλά δεν προκάνατε και μην οχυρωθείτε πίσω από το αμήχανο παρόν που ψηφίσατε στην συμφωνία με τα ΗΑΕ», είπε χαρακτηριστικά.
Αναρωτήθηκε τι ακριβώς έγινε στον ΣΥΡΙΖΑ και από το ναι, πήγε στο ίσως και μετά στο όχι και εμφανίστηκε στην Βουλή ως εθνική εξαίρεση. Αναφερόμενος στους δυο λόγους που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι εκ των υστέρων δεσμεύσεις σε μια εθνική συνθήκη δεν μπορούν να προστεθούν και πως ο όρος Επικράτεια περιλαμβάνει όχι μόνο το έδαφος αλλά και την θάλασσα και τον αέρα και τρίτον η συνθήκη κινείται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.
Για την δέσμευση αμυντικής συνδρομής ανεξάρτητα από τρόπο ή αφορμή είπε ότι η αναφορά στο άρθρο 51 του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ είναι σαφής. Σε καμία αμυντική συμφωνία στον κόσμο δεν γίνεται αναφορά σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, είπε ακόμα απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα και τον κ. Κατρούγκαλο. Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι μηδενίζει πλεονεκτήματα που αποκτά η χώρα για πρώτη φορά. Για πρώτη φορά μια ισχυρή σύμμαχος βρίσκεται δίπλα στην πατρίδα μας εν όπλοις. Από το όχι στις γραβάτες πήγατε στο όχι στις φρεγάτες, είναι κρίμα, πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στην ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής αναρωτήθηκε αν είναι σοβαρή θέση να καλείται μια χώρα να μας συνδράμει αλλά εμείς όχι.
Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ακόμη ότι «ανάλογα εξοπλιστικά προγράμματα δρομολογούνται και στο στρατό ξηράς καθώς η χώρα μας έχει εγκαταλείψει το ανόητο δόγμα του «θα το ρισκάρουμε με τους γείτονες χωρίς να εξοπλιζόμαστε».
Κώστας Καραμανλής: Τέλος σε κάθε κουβέντα για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Αντίθετος στη διαγραφή Σαμαρά
«Οι τρεις φρεγάτες Belharra ήταν διακαής πόθος του πολεμικού μας ναυτικού και πλέον η Ελλάδα θα έχει πλοία επιφανείας, αντάξια των Ελλήνων καπετάνιων μας, για τα επόμενα 30 χρόνια» συνέχισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής. «Τα πρώτα Rafale θα φθάσουν στην Τανάγρα πριν από το τέλος του έτους. Επιπλέον υπάρχουν οι συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία για τις θαλάσσιες ζώνες, υπάρχει επίσης συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με αντίστοιχη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, οι σχέσεις με το Ισραήλ καθώς και η επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τα επόμενα 5 χρόνια» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την «ευρωατλαντική διάσταση της συμφωνίας, αλλά και την ενίσχυση του ευρωπαϊκού πλαισίου» καθώς «η εν λόγω συμφωνία είναι πλήρως συμβατή με την γαλλογερμανική συμφωνία του Άαχεν».
«Ταυτόχρονα συγκροτείται μία ενιαία ευρωπαϊκή στάση στη Μεσόγειο» σημείωσε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι τα παραπάνω αποτελούν απόδειξη της ισχυρής αυτοδύναμης ευρωπαϊκής παρουσίας του αύριο. «Συμμερίζομαι την άποψη Μακρόν ότι εμείς οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να σταματήσουμε να υποδεχόμαστε με αφέλεια τις τεκτονικές αλλαγές στο γεωπολιτικό κομμάτι, που συμβαίνουν γύρω μας» υπογράμμισε ακόμα Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της Συμφωνίας της Ελλάδος – Γαλλίας.
«Οι πραγματικοί ευρωπαϊστές καλούμαστε να γίνουμε ευρωπαίοι πραγματιστές χαράσσοντας με θάρρος τον δρόμο της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ που είναι μονόδρομος» τόνισε στη συνέχεια της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Όλοι οι πολίτες αντιλαμβάνονται τη σημασία της ελληνογαλλικής Συμφωνίας που προβλέπει την ένοπλη συνδρομή από την ισχυρότερη στρατιωτικά δύναμη της ΕΕ, τη μόνη που έχει πυρηνικά στην Ένωση» συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός εξήγησε επίσης ότι «η τιμή των φρεγατών δεν ξεπερνά τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες, καθώς εκμεταλλευτήκαμε τη συγκυρία για να διαπραγματευτούμε σκληρά. Η εξόφληση τους απλώνεται στον χρόνο, αλλά και ο χρόνος παράδοσης είναι πολύ σημαντικός καθώς η συμφωνία με την Ελλάδα προηγήθηκε τελικώς παραγγελιών του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού».
«Δεν υπάρχει άμυνα χωρίς ισχυρή οικονομία να την χρηματοδοτεί» συνέχισε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει «ούτε όμως και οικονομία χωρίς ισχυρή άμυνα και εξωτερική πολιτική να την στηρίζει».
Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα του 2021 έχει τη δυνατότητα να κάνει επενδύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις που πάνω από μια δεκαετία δεν μπορούσε να κάνει
«Πρέπει να πω κ. Βαρουφάκη ότι το 2021 δεν είναι 2015 ευτυχώς. Η Ελλάδα που περιγράφεται είναι του 2015, απόκοτο της τότε κυβέρνησης. Η Ελλάδα του 2021 είναι μια Ελλάδα της οποίας η οικονομία αναπτύσσεται ταχύτατα, μειώνεται η ανεργία, προσελκύει επενδύσεις, όλοι οι φόροι για όλους τους Έλληνες μειώνοντας όπως είχαμε δεσμευτεί, Ελλάδα περήφανη, ανταγωνιστική» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας τη δευτερολογία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία. «Και μια Ελλάδα που έχει τη δυνατότητα να κάνει επενδύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις τις οποίες για πάνω από μια δεκαετία δεν μπορούσε να κάνει» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
«Κύριε Τσίπρα δεν είπατε ότι είναι συμφωνία που έχει ορισμένα προβλήματα. Είπατε ότι είναι κακή. Με βάση τη συμφωνία, στο άρθρο 31 παράγραφος 4, μπορεί να καταγγελθεί εγγράφως από καθένα από τα μέρη της. Θα την καταγγείλετε; Ναι ή όχι; Να γνωρίζουν οι Έλληνες, να γνωρίζουν οι Γάλλοι, να γνωρίζουν και οι Τούρκοι οι οποίοι εμφανώς δεν χαίρονται. Να ξέρουν αν θα την καταγγείλετε με ένα νόμο και ένα άρθρο. Τι ακριβώς θα κάνετε; Οφείλετε τουλάχιστον στη φίλη Γαλλία μία ειλικρινή απάντηση» τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε:
«Εάν το δόγμα της χώρας ήταν ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα και ο καθένας μπορεί να μπαίνει όποτε και όπως θέλει, αυτό το δόγμα το αλλάζουμε. Γιατί το Μάρτη του 2020 στον Έβρο δεν επιτρέψαμε μια εισβολή οργανωμένη από την Τουρκία. Ναι λοιπόν, το αλλάζουμε το δόγμα. Εάν κ. Τσίπρα το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής επί δικών σας ημερών ήταν να παραγγέλνουμε φρεγάτες με leasing – αυτά έλεγε ο κ. Καμμένος – ναι το αλλάζουμε».
«Αν το δόγμα μας ήταν να αφήνουμε τα υποβρύχιά μας χωρίς τορπίλες, τα πλοία επιφανείας σε κατάσταση που δυσχεραίνει τη δυνατότητα του Πολεμικού Ναυτικού, και αυτό το αλλάζουμε. Και αν ήταν να έχουμε υπουργό Εθνικής Άμυνας τον κ. Καμμένο όπου, η γελοιότητα συναντούσε το κιτς και τη μεγαλομανία, ναι και αυτό το αλλάζουμε» συνέχισε ο πρωθυπουργός στην δευτερολογία του στη Βουλή.
«Είπατε ότι έχω αγωνία να κλείσω τα εξοπλιστικά, όλα επί δικών μας ημερών. Ναι έχω αγωνία κ. Τσίπρα. Όταν έχω την Τουρκία απέναντι με απειλή casus belli, έχω αγωνία. Εσείς είχατε αγωνία; Εγώ έχω μεγάλη αγωνία και είναι πρώτο μου μέλημα να θωρακίσω τη χώρα» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να εξηγήσει στη συνέχεια, ότι «η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής είναι εξαιρετικά ισχυρό εργαλείο. Επειδή πολλά άκουσα και από τον κ. Βαρουφάκη, η Γαλλία ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έστειλε και πλοία και αεροσκάφη όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν πολύ πέρσι τον Αύγουστο. Δυσκολεύομαι με τη μικρότητα και μικροπολιτική των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για κάτι που αποτελεί εθνική κατάσταση».
Και ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Καταθέστε μου μία συμφωνία αμυντικής συνδρομής που κάνει αναφορά στα ζητήματα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Η συμφωνία αναφέρεται στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε επίπεδο ΕΕ, δεν έχει μηχανισμό ενεργοποίησης. Το θέμα το έθεσα σε ανώτατο επίπεδο στο ευρωπαϊκό συμβούλιο».
Συνεχίζοντας την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός και απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, είπε πως «κάνατε μία αναφορά στο αν μπορούμε να αγοράσουμε και τις φρεγάτες Belharra και τα Rafale. Ναι, αντέχουμε να αγοράσουμε και τα δύο. Το ερώτημα όμως είναι αν αυτή η συμφωνία η οποία συνδέει την απόκτηση φρεγατών με την στρατηγική εταιρική σχέση την επιδιώξατε και εσείς στο παρελθόν».
«Θυμάστε τι είχατε πει σε συνέντευξη στον ιστότοπο militaire το Δεκέμβριο του 2020; Αυτό το οποίο το οποίο λέγατε ήρθαμε και το κάναμε και τώρα εσείς το καταψηφίζετε» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Ξέρετε τι κάνατε σε αυτή τη συνέντευξη; Θεωρήσατε ότι βάζοντας τον πήχη τόσο ψηλά θα ήταν αδύνατο να τον φτάσουμε. Είστε εκτεθειμένος να εξηγήσετε γιατί αυτό που ζητούσατε το Δεκέμβριο του 2020, τώρα το απορρίπτετε.
Πόσες είναι οι επιχειρήσεις στο Σαχέλ; Τις ξέρετε; Υπάρχει η αμιγώς γαλλική επιχείρηση Μπαρκάν που εμπλέκεται προφανώς σε εχθροπραξίες. Υπάρχει και μία ακόμα που παρέχει υποστήριξη στη συνολική γαλλική παρουσία στο Σαχέλ. Ποιες χώρες συμμετέχουν; Το Βέλγιο, η Δανία, η Εσθονία, η Ιταλία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Τσεχία. Όλες αυτές οι χώρες δεν έχουν υπογράψει καμία συμφωνία με τη Γαλλία. Δεν βρίσκονται καν στη Μεσόγειο. Κρίνουν σκόπιμο να υπάρχει δική τους υποστηρικτική παρουσία.
Η Ελλάδα δεν έχει συμφωνήσει να συμμετάσχει σε αυτή τη δύναμη αλλά και να το έκανε, θα το έκανε σε αυτό το πλαίσιο. Οι λαϊκισμοί σας περί επιστροφών φέρετρων με την ελληνική σημαία είναι ότι αθλιέστερο έχω ακούσει σε αυτή την αίθουσα από όταν ανέλαβα τη διακυβέρνηση του τόπου».
Κλείνοντας την δευτερολογία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Καταλαβαίνετε την ειρωνεία όταν εσείς μιλάτε για αλήθεια. Η τιμωρία του ψεύτη δεν είναι ότι δεν τον πιστεύουν, αλλά ότι αυτός δεν μπορεί να πιστέψει κανέναν. Με ενόχλησε μία αποστροφή την οποία κάνατε για τη μικρή Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μικρή μόνο αν την βλέπετε εσείς έτσι. Εμείς βλέπουμε μια χώρα με αυτοπεποίθηση, με ρόλο στην Ευρώπη. Δεν είμαστε μικρή χώρα. Δεν πάσχουμε από μεγαλοϊδεατισμό. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να φέρουμε την Ελλάδα στο μικρό δικό σας μέγεθος» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Μητσοτάκης (Δευτερολογία): Η Ελλάδα του 2021 έχει τη δυνατότητα να κάνει επενδύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις που πάνω από μια δεκαετία δεν μπορούσε να κάνει
«Πρέπει να πω κ. Βαρουφάκη ότι το 2021 δεν είναι 2015 ευτυχώς. Η Ελλάδα που περιγράφεται είναι του 2015, απόκοτο της τότε κυβέρνησης. Η Ελλάδα του 2021 είναι μια Ελλάδα της οποίας η οικονομία αναπτύσσεται ταχύτατα, μειώνεται η ανεργία, προσελκύει επενδύσεις, όλοι οι φόροι για όλους τους Έλληνες μειώνοντας όπως είχαμε δεσμευτεί, Ελλάδα περήφανη, ανταγωνιστική» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας τη δευτερολογία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία. «Και μια Ελλάδα που έχει τη δυνατότητα να κάνει επενδύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις τις οποίες για πάνω από μια δεκαετία δεν μπορούσε να κάνει» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
«Κύριε Τσίπρα δεν είπατε ότι είναι συμφωνία που έχει ορισμένα προβλήματα. Είπατε ότι είναι κακή. Με βάση τη συμφωνία, στο άρθρο 31 παράγραφος 4, μπορεί να καταγγελθεί εγγράφως από καθένα από τα μέρη της. Θα την καταγγείλετε; Ναι ή όχι; Να γνωρίζουν οι Έλληνες, να γνωρίζουν οι Γάλλοι, να γνωρίζουν και οι Τούρκοι οι οποίοι εμφανώς δεν χαίρονται. Να ξέρουν αν θα την καταγγείλετε με ένα νόμο και ένα άρθρο. Τι ακριβώς θα κάνετε; Οφείλετε τουλάχιστον στη φίλη Γαλλία μία ειλικρινή απάντηση» τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε:
«Εάν το δόγμα της χώρας ήταν ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα και ο καθένας μπορεί να μπαίνει όποτε και όπως θέλει, αυτό το δόγμα το αλλάζουμε. Γιατί το Μάρτη του 2020 στον Έβρο δεν επιτρέψαμε μια εισβολή οργανωμένη από την Τουρκία. Ναι λοιπόν, το αλλάζουμε το δόγμα. Εάν κ. Τσίπρα το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής επί δικών σας ημερών ήταν να παραγγέλνουμε φρεγάτες με leasing – αυτά έλεγε ο κ. Καμμένος – ναι το αλλάζουμε».
Είναι πρώτο μου μέλημα να θωρακίσω τη χώρα
«Αν το δόγμα μας ήταν να αφήνουμε τα υποβρύχιά μας χωρίς τορπίλες, τα πλοία επιφανείας σε κατάσταση που δυσχεραίνει τη δυνατότητα του Πολεμικού Ναυτικού, και αυτό το αλλάζουμε. Και αν ήταν να έχουμε υπουργό Εθνικής Άμυνας τον κ. Καμμένο όπου, η γελοιότητα συναντούσε το κιτς και τη μεγαλομανία, ναι και αυτό το αλλάζουμε» συνέχισε ο πρωθυπουργός στην δευτερολογία του στη Βουλή.
«Είπατε ότι έχω αγωνία να κλείσω τα εξοπλιστικά, όλα επί δικών μας ημερών. Ναι έχω αγωνία κ. Τσίπρα. Όταν έχω την Τουρκία απέναντι με απειλή casus belli, έχω αγωνία. Εσείς είχατε αγωνία; Εγώ έχω μεγάλη αγωνία και είναι πρώτο μου μέλημα να θωρακίσω τη χώρα» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να εξηγήσει στη συνέχεια, ότι «η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής είναι εξαιρετικά ισχυρό εργαλείο. Επειδή πολλά άκουσα και από τον κ. Βαρουφάκη, η Γαλλία ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έστειλε και πλοία και αεροσκάφη όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν πολύ πέρσι τον Αύγουστο. Δυσκολεύομαι με τη μικρότητα και μικροπολιτική των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για κάτι που αποτελεί εθνική κατάσταση».
Και ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Καταθέστε μου μία συμφωνία αμυντικής συνδρομής που κάνει αναφορά στα ζητήματα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Η συμφωνία αναφέρεται στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε επίπεδο ΕΕ, δεν έχει μηχανισμό ενεργοποίησης. Το θέμα το έθεσα σε ανώτατο επίπεδο στο ευρωπαϊκό συμβούλιο».
Μητσοτάκης: Είστε εκτεθειμένος κ. Τσίπρα και πρέπει να εξηγήσετε γιατί αυτό που ζητούσατε το Δεκέμβριο του 2020 τώρα το απορρίπτετε
Συνεχίζοντας την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός και απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, είπε πως «κάνατε μία αναφορά στο αν μπορούμε να αγοράσουμε και τις φρεγάτες Belharra και τα Rafale. Ναι, αντέχουμε να αγοράσουμε και τα δύο. Το ερώτημα όμως είναι αν αυτή η συμφωνία η οποία συνδέει την απόκτηση φρεγατών με την στρατηγική εταιρική σχέση την επιδιώξατε και εσείς στο παρελθόν».
«Θυμάστε τι είχατε πει σε συνέντευξη στον ιστότοπο militaire το Δεκέμβριο του 2020; Αυτό το οποίο το οποίο λέγατε ήρθαμε και το κάναμε και τώρα εσείς το καταψηφίζετε» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Ξέρετε τι κάνατε σε αυτή τη συνέντευξη; Θεωρήσατε ότι βάζοντας τον πήχη τόσο ψηλά θα ήταν αδύνατο να τον φτάσουμε. Είστε εκτεθειμένος να εξηγήσετε γιατί αυτό που ζητούσατε το Δεκέμβριο του 2020, τώρα το απορρίπτετε.
Πόσες είναι οι επιχειρήσεις στο Σαχέλ; Τις ξέρετε; Υπάρχει η αμιγώς γαλλική επιχείρηση Μπαρκάν που εμπλέκεται προφανώς σε εχθροπραξίες. Υπάρχει και μία ακόμα που παρέχει υποστήριξη στη συνολική γαλλική παρουσία στο Σαχέλ. Ποιες χώρες συμμετέχουν; Το Βέλγιο, η Δανία, η Εσθονία, η Ιταλία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Τσεχία. Όλες αυτές οι χώρες δεν έχουν υπογράψει καμία συμφωνία με τη Γαλλία. Δεν βρίσκονται καν στη Μεσόγειο. Κρίνουν σκόπιμο να υπάρχει δική τους υποστηρικτική παρουσία.
Η Ελλάδα δεν έχει συμφωνήσει να συμμετάσχει σε αυτή τη δύναμη αλλά και να το έκανε, θα το έκανε σε αυτό το πλαίσιο. Οι λαϊκισμοί σας περί επιστροφών φέρετρων με την ελληνική σημαία είναι ότι αθλιέστερο έχω ακούσει σε αυτή την αίθουσα από όταν ανέλαβα τη διακυβέρνηση του τόπου».
Κλείνοντας την δευτερολογία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Καταλαβαίνετε την ειρωνεία όταν εσείς μιλάτε για αλήθεια. Η τιμωρία του ψεύτη δεν είναι ότι δεν τον πιστεύουν, αλλά ότι αυτός δεν μπορεί να πιστέψει κανέναν. Με ενόχλησε μία αποστροφή την οποία κάνατε για τη μικρή Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μικρή μόνο αν την βλέπετε εσείς έτσι. Εμείς βλέπουμε μια χώρα με αυτοπεποίθηση, με ρόλο στην Ευρώπη. Δεν είμαστε μικρή χώρα. Δεν πάσχουμε από μεγαλοϊδεατισμό. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να φέρουμε την Ελλάδα στο μικρό δικό σας μέγεθος» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Στην τριτολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη διαγραφή του γαλάζιου βουλευτή Κωνσταντίνου Μπογδάνου από την ΚΟ της ΝΔ απαντώντας στις αιχμές του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά.
Ο κ.Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά «όταν ζητήσαμε την ψήφο του ελληνικού λαού, δεσμευθήκαμε πως δεν θα ξύνουμε πληγές του παρελθόντος. Οποιος ξεπεράσει τα όρια θα γνωρίζει ότι δεν έχει θέσει στην ΚΟ της ΝΔ».
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Επίθεση με βιτριόλι: Συγκλόνισε ο ψυχίατρος της Ιωάννας και η Αννίτα Ναθαναήλ
- Εβδομηντάχρονος έφτιαξε την πιο μεγάλη ξύλινη ποντιακή λύρα στον κόσμο
- Κακοκαιρία «Αθηνά»: Καταιγίδες και χαλάζι φέρνει το φαινόμενο της ψυχρής λίμνης
- Γλυκά Νερά: Σήμερα η οριστική απόφαση για την επιμέλεια της μικρής Λυδίας – Τι έχουν συμφωνήσει οι οικογένειες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr