Ψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία για το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς». Πείτε μας γι’ αυτό το πρόγραμμα.
Είμαστε πολύ χαρούμενοι που από αυτή την εβδομάδα ξεκινάνε τα πρώτα βήματα για αυτό το τόσο σημαντικό πρόγραμμα, τις «Νταντάδες της Γειτονιάς», για το οποίο μόλις κατατέθηκε στη Βουλή η σχετική νομοθετική ρύθμιση. Αφορά, όπως είναι γνωστό, στη φύλαξη βρεφών ηλικίας από δύο μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζόμενων γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων και ιδιαιτέρως των μητέρων για τη φύλαξη των παιδιών τους. Τον Φεβρουάριο του 2022 θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος σε δήμους της χώρας, το οποίο θα συγχρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, ενώ στη συνέχεια θα εφαρμοστεί σταδιακά σε όλη την επικράτεια.
Με το πρόγραμμα αυτό βοηθάμε, συμπληρωματικά με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τους γονείς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν αυξημένες ανάγκες ασφαλούς φύλαξης των παιδιών τους λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της καθημερινότητάς τους, προωθώντας παράλληλα την ισότητα γυναικών και ανδρών στην απασχόληση. Με τις «Νταντάδες της Γειτονιάς» στόχος μας είναι οι γυναίκες να παραμείνουν ενεργές στην αγορά εργασίας μετά την απόκτηση των παιδιών τους, ενώ παράλληλα να μειωθεί η αδήλωτη εργασία μέσω της ενθάρρυνσης άνεργων, κυρίως, γυναικών να εργαστούν, κατόπιν πιστοποίησης, ως επιμελήτριες και επιμελητές.
Τι είναι το μητρώο επιμελητών/τριών και ποιοι εγγράφονται;
Το μητρώο επιμελητών/τριών είναι η ηλεκτρονική βάση δεδομένων, όπου θα εγγράφονται τα φυσικά πρόσωπα που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Θα εγγραφούν αρχικά οι επιμελητές και οι επιμελήτριες που θα πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια γνώσεων και δεξιοτήτων και στη συνέχεια οι γονείς που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες φύλαξης θα κληθούν να υποβάλουν αίτηση, καταθέτοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σε επόμενο στάδιο, οι γονείς θα επιλέξουν επιμελητή ή επιμελήτρια για το παιδί ή τα παιδιά τους με τον οποίο θα συνάψουν συμφωνία συνεργασίας και θα αρχίσουν να λαμβάνουν μηνιαία οικονομική ενίσχυση.
Στο μητρώο επιμελητών/τριών εγγράφονται τα φυσικά πρόσωπα που πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
-έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους,
-είναι Ελληνες πολίτες ή διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα, με δικαίωμα εργασίας,
-είναι απόφοιτοι/ες επαγγελματικής εκπαίδευσης ειδικότητας Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων ή Μεταδευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) ή κάτοχοι ισότιμου τίτλου σπουδών των ειδικοτήτων Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων, Προσχολικής Αγωγής Ημερήσιας Φροντίδας Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες, Προσχολικής Αγωγής Δραστηριοτήτων Δημιουργίας και Εκφρασης ή κάτοχοι πτυχίου ΤΕΙ Βρεφονηπιοκομίας, Προσχολικής Αγωγής, Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία ή είναι απόφοιτοι/ες κατ’ ελάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης και έχουν ολοκληρώσει το πιστοποιημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης για επιμελητές/τριες,
Επιασε τόπο το... ψηστήρι Φάμελλου: Τη Λούκα Κατσέλη στηρίζει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Νέα Αριστερά
-έχουν γνώσεις παροχής Α΄ Βοηθειών σε παιδιά,
-έχουν καλή κατάσταση ψυχικής και σωματικής υγείας και δεν πάσχουν από χρόνια μεταδοτικά νοσήματα,
-δεν τελούν υπό καθεστώς δικαστικής συμπαράστασης,
-δεν έχουν εκπέσει της γονικής μέριμνας ή δεν έχουν απολέσει το δικαίωμα άσκησης αυτής, εφόσον είναι γονείς,
-δεν διώκονται και δεν έχουν καταδικαστεί για αδικήματα που επισύρουν, σύμφωνα με το άρθρο 1537 Α.Κ., έκπτωση από τη γονική μέριμνα ή για τα αδικήματα της πορνογραφίας ανηλίκων, μαστροπείας, σωματεμπορίας, ασέλγειας με ανήλικο έναντι αμοιβής, αποπλάνησης παιδιών, καθώς και για τα αδικήματα που συνδέονται με ναρκωτικά ή εμπορία οργάνων,
-έχουν ικανότητα κατανόησης και ομιλίας της ελληνικής γλώσσας.
Πόσα παιδιά μπορεί να φροντίζει ο κάθε επιμελητής/τρια;
Κάθε επιμελητής/τρια επιτρέπεται να παρέχει τις υπηρεσίες του στον ίδιο τόπο και χρόνο: α) μέχρι του αριθμού των τριών παιδιών, για παιδιά ηλικίας από δύο μηνών έως 2, 5 ετών, εκ των οποίων μόνο ένα παιδί μπορεί να είναι ηλικίας κάτω του ενός έτους, β) μέχρι του αριθμού των δύο παιδιών, για παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους.
Ποιες υπηρεσίες θα παρέχουν οι επιμελητές/τριες;
Η κατ’ οίκον φροντίδα βρεφών και νηπίων περιλαμβάνει ενδεικτικά τη φροντίδα της ατομικής υγιεινής του παιδιού, την παροχή τροφής στο παιδί σύμφωνα με το διατροφικό πρόγραμμα που έχουν ορίσει οι γονείς, την προετοιμασία των γευμάτων του παιδιού, την τήρηση του προγράμματος ανάπαυσης/ύπνου του παιδιού που έχουν ορίσει οι γονείς, την οργάνωση και καθαρισμό του χώρου όπου παρέχεται η υπηρεσία για τη διατήρηση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για το παιδί, την οργάνωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων παιχνιδιού ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο ψυχικής και σωματικής ανάπτυξης του παιδιού, τη συμβολή στην ψυχοσυναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού κ.ά.
Με ποιους άλλους τρόπους στηρίζετε τη γυναικεία εργασία;
Σε μικρές και σε μεγάλες επιχειρήσεις θα δημιουργηθούν χώροι φύλαξης βρεφών για να ενθαρρύνονται οι γυναίκες να επανενταχθούν ομαλά στην αγορά εργασίας, μετά τη γέννηση του ή των παιδιών τους. Η κυβέρνηση είναι πολύ ευαίσθητη σε αυτόν τον τομέα και για αυτό υπάρχει και το πρόγραμμα αυτό που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και εντάσσεται στο νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025. Η δράση αυτή αναμένεται να δώσει «ανάσα» σε χιλιάδες οικογένειες στη χώρα μας και θα απεγκλωβίσει τις εργαζόμενες μητέρες από το δίλημμα «καριέρα ή οικογένεια».
Στόχος του προγράμματος είναι η πρόσβαση των γονέων σε ποιοτικές υπηρεσίες φύλαξης εντός των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται προκειμένου να μπορούν να είναι κοντά στα παιδιά τους, να μειώνουν το χρόνο που χάνουν κατά τη διάρκεια της μετακίνησης από και προς το χώρο φύλαξης του παιδιού, όταν αυτός βρίσκεται μακριά από τη δουλειά τους, ενώ δίνεται και η δυνατότητα σε μητέρες να επεκτείνουν την περίοδο θηλασμού του βρέφους, εφόσον το επιθυμούν. Οι επιχειρήσεις που θα υιοθετήσουν το πρόγραμμα και θα δημιουργήσουν χώρους φύλαξης βρεφών θα αναδειχθούν ως επιχειρήσεις φιλικές προς τους εργαζομένους, αποκτώντας οφέλη καθώς μετατρέπονται σε εταιρείες-πρότυπα ως προς το εργασιακό περιβάλλον.
Παράλληλα, προωθούμε και άλλα μέτρα με στόχο την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών. Από αυτά ξεχωρίζει η εισαγωγή ποσόστωσης 25% στη συμμετοχή των γυναικών στα Δ.Σ. των εισηγμένων εταιριών. Επίσης, υπάρχουν και άλλα μέτρα για την εξισορρόπηση επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής, όπως είναι η θέσπιση νέων αδειών για γονείς, αλλά και το δικαίωμά τους σε ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις