Στον πίνακα της κυβερνησιμότητας, η «ψαλίδα» υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ. και κατά του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε μετά τις εκλογές και παραμένει «ορθάνοικτη», καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να πείσει τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών ότι μπορεί να κυβερνήσει καλύτερα από τη Νέα Δημοκρατία.
Δεν υπάρχει ούτε ένας κυβερνητικός τομέας σε όλες τις μετρήσεις στον οποίο οι Ελληνες πολίτες να προτιμούν να τον χειριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ αντί της Νέας Δημοκρατίας.
Αυτό το στρατηγικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ – για τους αναλυτές του κόμματος μία από τις βασικές αιτίες του δημοσκοπικού τέλματος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης- αναδεικνύεται κάθε φορά που στο προσκήνιο «σκάει» ένα μεγάλο ή μικρό ζήτημα και απασχολεί την κοινή γνώμη.
Διχασμός
Η ΑΜΚ της ΔΕΗ και ακόμα περισσότερο η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία διχάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, προκαλούν ένταση στο εσωτερικό του, προβληματίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, που προσπαθεί να κρατήσει περισσότερα καρπούζια από όσα αντέχει ο ίδιος και το κόμμα του, και συντηρούν έναντι της κοινής γνώμης την ίδια Βαβέλ που όλοι θυμούνται, αλλά κανείς δεν αναζητάει και κανένας δεν επιθυμεί.
Εχουν περάσει ήδη τρία 24ωρα από την ανακοίνωση της συμφωνίας Μητσοτάκη – Μακρόν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρει τι στάση θα κρατήσει στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, που θα έρθει προς επικύρωση η ελληνογαλλική συμφωνία.
Τα «ήξεις – αφήξεις», τα «ναι στις φρεγάτες, όχι στα Rafale» και τα υπονοούμενα περί σπατάλης ή ακριβής συμφωνίας, που ο ΣΥΡΙΖΑ θα ελέγξει «μέχρι και το τελευταίο ευρώ», δεν κατάφεραν να τραβήξουν την προσοχή της ελληνικής κοινής γνώμης, η οποία αντιλήφθηκε από την πρώτη στιγμή και το στρατηγικό κενό του ΣΥΡΙΖΑ και το ότι η συμφωνία είναι θετική.
Εχει ήδη συνεδριάσει το Πολιτικό Κέντρο του κόμματος και θα συνεδριάσει και το Πολιτικό Συμβούλιο για το θέμα. Εχει ήδη βγει μια μακροσκελής ανακοίνωση της Κουμουνδούρου που λέει «ναι μεν αλλά», αλλά πουθενά το κόμμα που κυβερνούσε την Ελλάδα για 5μισι χρόνια δεν αναφέρεται στην «ταμπακιέρα». Είναι θετική συμφωνία για την Ελλάδα ή όχι; Ενισχύει ή αποδυναμώνει τη θέση της χώρας; Θα έχει επίδραση αυτή η συμφωνία στις εξελίξεις που ήδη συντελούνται στη Ν/Α Μεσόγειο και σε ποια κατεύθυνση;
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε για άλλη μια φορά να μπερδέψει τον κόσμο, αλλά και τους εταίρους της χώρας, για μια συμφωνία που ως κυβέρνηση προσπάθησε να ξεκινήσει, αλλά δεν τα κατάφερε.
Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο πίσω από τη διαγραφή του και τα επόμενα βήματα
Η άλλη άποψη
Για το ρεπορτάζ, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου δεν υπήρξαν μόνο κάποιοι που θεώρησαν την παρέμβαση Τσίπρα «χλιαρή», όπως προκύπτει από τις πληροφορίες. Υπήρξαν και άλλοι που είπαν ότι η ελληνογαλλική συμφωνία θα ενισχύσει περαιτέρω τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση και αυτό θα φανεί στις επόμενες δημοσκοπήσεις. Τις ίδιες δημοσκοπήσεις που στον ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν ως «fake» και «στημένες», αλλά αντιμετωπίζουν ως… Ευαγγέλιο. Αυτό εννοούσε και ο Στέλιος Κούλογλου όταν έγραψε ότι ο Μητσοτάκης κυβερνά με σαφείς θέσεις και βάζει ξεκάθαρα πολιτικά διλήμματα και ο Τσίπρας απέναντι σε αυτήν την πολιτική δεν έχει απάντηση.
Είναι πλέον ανέκδοτο στους διαδρόμους του κόμματος το ότι οι τουρκικές εφημερίδες αντέδρασαν πιο γρήγορα από την αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα για ένα μείζον ζήτημα όπως η ελληνογαλλική συμφωνία. Πιο γρήγορα, επίσης, αντέδρασαν το Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ, ανεξαρτήτως της στάσης που τήρησαν.
Θα δηλώσει «παρών» ή «όχι» στη Βουλή η αξιωματική αντιπολίτευση στη σχετική συνεδρίαση της Ολομέλειας; Ακόμα κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Τα εθνικά και τα εξοπλιστικά, άλλωστε, δεν ήταν ποτέ εύκολο ζήτημα για την Κουμουνδούρου. Οσο για την αναφορά σε παλαιότερα εξοπλιστικά σκάνδαλα; Δεν πέτυχε το σκοπό της.
Μάλλον μπούμερανγκ γύρισε, καθώς κάποιοι συνεργάτες -και μάλιστα οι στενότεροι- αυτών που κατηγορήθηκαν και καταδικάστηκαν για μίζες, είναι πλέον στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και ανάμεσα στους στενούς συνεργάτες του κ. Τσίπρα.
Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου που έγινε δεν υπήρξε «λευκός καπνός». Στόχος είναι να υπάρξει στο Πολιτικό Συμβούλιο, ακόμα και αν χρειαστούν δύο συνεδριάσεις.
Μελετάει…
Προσώρας, για να κερδίσει χρόνο και να κρατήσει τα προσχήματα, η Κουμουνδούρου αφήνει να διαρρεύσει ότι μελετά τα «ψιλά γράμματα» της συμφωνίας και είναι αντίθετη με την αγορά επιπλέον 6 Rafale, την αγορά γαλλικών κορβετών, τον εκσυγχρονισμό 38 επιπλέον F-16, την επένδυση στο Κέντρο Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, το κόστος του οποίου -όπως υποστηρίζουν- υπερδιπλασιάστηκε, χωρίς καμία επαρκή αιτιολογία σε σχέση με το αντίστοιχο που διαπραγματεύονταν εκείνοι και την αποστολή Patriot και 100 Ελλήνων στρατιωτών στη Σαουδική Αραβία.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις