Στις 11 Απριλίου 2012 συνελήφθη με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και στις 7 Οκτωβρίου 2013 καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 20 ετών, με την ποινή του να μειώνεται αργότερα σε 19 χρόνια. Επικαλούμενος προβλήματα υγείας αποφυλακίστηκε στις 2 Ιουλίου 2018. Αφησε την τελευταία του πνοή χθες, από ανακοπή καρδιάς, σε ιδιωτικό θεραπευτήριο στην Καστέλλα, όπου νοσηλευόταν.
Ο Ακης Τσοχατζόπουλος γεννήθηκε στις 31 Ιουλίου του 1939 στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου μεταφέρθηκε η οικογένειά του το 1940. Εργάστηκε σε κατασκευές δημοσίων έργων και έζησε στη Γερμανία συνολικά 16 χρόνια, από το 1959 έως το 1975, οπότε και επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα.
Το 1964 παντρεύτηκε τη Γερμανίδα Γκούντρουν Μολντενχάουερ, με την οποία απέκτησε μία κόρη κι έναν γιο. Χρονιά-σταθμός για την πολιτική του σταδιοδρομία ήταν το 1968, όπου γνώρισε στη Φρανκφούρτη τον Ανδρέα Παπανδρέου και το 1970 έγινε μέλος του αντιδικτατορικού Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος (ΠΑΚ). Υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και συμμετείχε για πολλά χρόνια στα εκτελεστικά γραφεία του κόμματος. Την περίοδο 1990 – 1994 διετέλεσε γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ενώ το 1995 εξελέγη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Στις εκλογές του 1981 συμπεριλήφθηκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ εκλεγόμενος βουλευτής. Από το 1985 έως και τις εκλογές του 2004 εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης.
Tο 2004 παντρεύτηκε για δεύτερη φορά με τη Βίκυ Σταμάτη αρχικά με πολιτικό γάμο στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια με θρησκευτικό στο Παρίσι. Η παντοδυναμία του συνεχιζόταν. Ο αριθμός των χρημάτων που σπαταλήθηκαν για τον πολυτελή γάμο του στο Παρίσι, σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες, έφτασε το ποσό των 2,5 δισεκατομμυρίων δραχμών. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος είχε πει τότε πως δεν μετάνιωνε για τον πολυτελή γάμο του, παρά το χαμό που είχε ξεσπάσει, επαναλαμβάνοντας συχνά τη φράση «Τι θέλουν τέλος πάντων;». Από το γάμο του με τη Βίκυ Σταμάτη απέκτησε έναν γιο.
Το 1995 ο Ακης Τσοχατζόπουλος διετέλεσε αναπληρωτής πρωθυπουργός και με την ιδιότητα αυτή εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Μαδρίτη. Μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου από το αξίωμα τον Ιανουάριο του 1996, έθεσε υποψηφιότητα για την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού που θα εξέλεγε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Ισοψήφησε με τον Κώστα Σημίτη (από 53 ψήφοι), ενώ ακολούθησαν σε ψήφους οι Γεράσιμος Αρσένης και Γιάννης Χαραλαμπόπουλος. Στην επαναληπτική ψηφοφορία έλαβε 75 ψήφους, έναντι 86 του Κώστα Σημίτη. Τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου και μετά το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, διεκδίκησε στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το χρίσμα του προέδρου του κόμματος, απέτυχε όμως να εκλεγεί με αντίπαλο τον Κώστα Σημίτη. Στις εκλογές του 2007 δεν κατάφερε να εκλεγεί καθώς κατατάχθηκε στην 7η θέση ανάμεσα στους συνυποψηφίους του, ενώ στις εκλογές του 2009 δεν κατέβηκε υποψήφιος.
Η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος μονοπώλησε και πάλι την επικαιρότητα με αφορμή δημοσίευμα που τον συνέδεσε με την υπόθεση δωροδοκιών της εταιρίας κατασκευής υποβρυχίων Ferrostaal. Αμέσως μετά, η Επιτροπή Θεσμών Και Διαφάνειας της Βουλής αποφάσισε τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» του πρώην υπουργού, καθώς θεωρήθηκε ερευνητέο το ποσό των καταθέσεών του ύψους 178 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος από την πλευρά του δήλωσε ότι πρόκειται για σκευωρία. Στις 11 Απριλίου 2011, ο πρώην υπουργός διαγράφηκε οριστικά από το ΠΑΣΟΚ. Ενα χρόνο αργότερα, μετά από ένταλμα που εκδόθηκε σε βάρος του από τον ειδικό ανακριτή Πρωτοδικών και την εισαγγελέα, συνελήφθη με την κατηγορία του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ.
Στις 2 Ιουλίου 2018 αποφυλακίστηκε επικαλούμενος προβλήματα υγείας, ωστόσο μέχρι και πέρσι το όνομα του Ακη Τσοχατζόπουλου δεν σταμάτησε να εμπλέκεται σε υποθέσεις διαφθοράς, καθώς τον Ιανουάριο του 2020 η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβίβασε δικογραφία στη Βουλή με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην υπουργό ασκώντας ποινική δίωξη σε συνολικά 30 πρόσωπα για το αδίκημα της απιστίας στο πλαίσιο του σκανδάλου της Siemens.
Σταϊκούρας: Ο απολογισμός του 2024 και οι προτεραιότητες για το 2025 σε υποδομές και μεταφορές
Η υπόθεση αφορούσε την περίοδο 2001 ως 2006 για τους στρατιωτικούς τηλεφωνικούς πίνακες, η οποία εκτιμάται από τους εισαγγελείς ότι προκάλεσε ζημιά στο Δημόσιο ύψους περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.
«Ο Ακης Τσοχατζόπουλος υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Συμμετείχε σε κορυφαίες κυβερνητικές και κομματικές θέσεις», ανέφερε η ανακοίνωση του ΚΙΝ.ΑΛ.: «Είναι γνωστό, όμως, ότι εδώ και πολλά χρόνια το ΠΑΣΟΚ είχε διαχωρίσει -με βάση τις αρχές και τις αξίες του- πλήρως και ριζικά τη θέση του απέναντί του. Συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- Κορονοϊός 27/08: 3.076 κρούσματα, 22 θάνατοι, 337 διασωληνωμένοι
- Τάσος Κόπανος: Αυτός είναι ο 29χρονος μουσικός που αγνοείται στον Αμβρακικό Κόλπο
- Άκης Τσοχατζόπουλος: Το δέσιμο με την ομάδα του ΠΑΟΚ και η εμφάνιση σε αγώνα του Ολυμπιακού
- Πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο Άκης Τσοχατζόπουλος
- Βάσεις 2021: Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα – Πώς θα τα δείτε online
- Κόλαση στην Καμπούλ: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί από την τρομοκρατική επίθεση του ISIS [σκληρές εικόνες]
- Κορονοϊός: Ανω των 65 ετών ένας στους δύο νοσηλευόμενους
- Αφροδίτη Μπάρμπα: Δεν έπεισε ότι είναι θύμα σκευωρίας για την υπόθεση με την κοκαΐνη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter