Ελεύθερος Τύπος
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός: Ανω των 65 ετών ένας στους δύο νοσηλευόμενους

Κορονοϊός: «Καλπάζει» η πανδημία στη Βόρεια Ελλάδα - Τα στοιχεία

ΜΑΡΙΑ - ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Μετακύλιση των κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες και ενδείξεις μεταφοράς του επιδημιολογικού φορτίου από τη νησιωτική στην ηπειρωτική χώρα είναι τα χαρακτηριστικά της πανδημίας στη χώρα μας αυτή την περίοδο, σημαίνοντας SOS για το ΕΣΥ που καταγράφει αύξηση κατά 25% σε διάστημα δύο εβδομάδων, με έναν στους δύο νοσηλευόμενους να είναι άνω των 65 ετών.

Το επόμενο διάστημα τα προβλεπτικά μοντέλα δείχνουν ότι θα αυξηθεί το ποσοστό νοσηλειών, διασωληνωμένων και θανάτων, τη στιγμή που η μετάλλαξη «Δέλτα» σαρώνει και κυριαρχεί στα ελεγχόμενα για μεταλλάξεις δείγματα. Για το λόγο αυτό ο εμβολιασμός όσων δεν το έχουν πράξει πρέπει να γίνει άμεσα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Είναι σαφές ότι οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν με την παρουσία της μετάλλαξης Δέλτα», τόνισε στη χθεσινή επίσημη ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας ότι ο εμβολιασμός είναι πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κ. Παπαευαγγέλου, σήμερα το 45%, δηλαδή ένας στους δύο, από όσους νοσηλεύονται, είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών, ενώ μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, στα τέλη Ιουλίου, οι υπερήλικες αφορούσαν σε λιγότερο από το ένα τρίτο των νοσηλευόμενων ασθενών. «Λογικό επακόλουθο είναι λοιπόν να βλέπουμε αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ, αύξηση των διασωληνώσεων αλλά και της διάμεσης ηλικίας των διασωληνωμένων ασθενών κατά σχεδόν 10 έτη. Ο μέσος κυλιόμενος όρος των συνανθρώπων μας που χάνονται καθημερινά έχει αυξηθεί στους 31 ανά ημέρα κατά μέσο όρο», είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής.

Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών εβδομάδων κατά μια πενταετία, και σήμερα διαμορφώνεται στα 30 έτη. Πιο αναλυτικά, παρατηρήθηκε σταδιακή μείωση του ποσοστού των κρουσμάτων στους νέους άνω των 39 ετών, ενώ παράλληλα αυξήθηκε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Αξιοσημείωτο είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ που παρουσιάστηκαν από την κ. Παπαευαγγέλου, ότι ενώ τον μήνα Ιούλιο οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών αποτελούσαν μόλις το 3,9% των νέων κρουσμάτων, στα κρούσματα που διαγνώστηκαν μεταξύ 1ης και 25ης Αυγούστου καταγράφηκαν συνολικά πάνω από 6.000 νέες διαγνώσεις σε άτομα άνω των 65 ετών. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να υπερδιπλασιαστεί το ποσοστό κρουσμάτων στην ευάλωτη αυτή ομάδα πληθυσμού στο 8,3%, «γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των συνανθρώπων μας που θα χρειαστούν νοσηλεία ή και εισαγωγή σε ΜΕΘ μέσα στις επόμενες μέρες», τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας.

Τα κρούσματα για την τελευταία εβδομάδα διαμορφώθηκαν σε 3.220 την ημέρα (κυλιόμενος μέσος όρος επτά ημερών). Ο δείκτης θετικότητας κατά μέσο όρο παραμένει σταθερός στο 3,5%, ωστόσο σε πολλά νησιά είναι πολύ υψηλότερος. Την τελευταία εβδομάδα οι θετικές διαγνώσεις παρέμειναν σε σχετικά σταθερό επίπεδο συγκριτικά με την προηγούμενη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, αλλά οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 54%. Οι επόμενες 15 ημέρες κρίνονται καθοριστικές για την επιδημιολογική πορεία και οι καθηγητές απευθύνουν έκκληση όσοι επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές διακοπές τους να τηρούν τα μέτρα προστασίας, να ελέγχονται και να μην έχουν κοινωνικές επαφές.

Ειδικά από τη στιγμή που η μετάλλαξη «Δέλτα» τείνει να γίνει κυρίαρχη. Από τις νέες μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν και ανακοινώθηκαν από το Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, πάνω από το 96% αφορούν στη μετάλλαξη «Δέλτα». Η επικράτηση της μετάλλαξης «Δέλτα» στα νέα στελέχη είναι στο 100% στην Ηπειρο, τη Στερεά Ελλάδα, το Βόρειο Αιγαίο και την Πελοπόννησο.

Οι υγειονομικοί

Την ίδια στιγμή, ανοιχτό αφήνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών. «Ο,τι έχουμε πει για την υποχρεωτικότητα, ισχύει. Η επέκταση υπάρχει πάντα ως εργαλείο. Το ενδεχόμενο επέκτασης είναι πάντα μία επιλογή που υπάρχει στην εργαλειοθήκη μας», τόνισε, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, άφησε «παράθυρο» για την επέκταση του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού στο Δημόσιο μετά τον Σεπτέμβριο.

Ο κλοιός σφίγγει γύρω από τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που ξεπερνούν τις 20.000 ενώ η ΠΟΕΔΗΝ απαντά με κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας. «Είναι θέμα ηθικής τάξης. Στα νοσοκομεία μας, στα Κέντρα Υγείας και στους οίκους ευγηρίας έχουμε καταβεβλημένους συμπολίτες μας με υποκείμενα νοσήματα, ευπαθείς ομάδες, ανοσοκατεσταλμένους. Βλέπω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων ιατρών έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό πάνω από 90%. Δεν οφείλει κάποιος να πει ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν δείξει υπευθυνότητα; Και οι υπόλοιποι συνάδελφοι πιστεύω ότι θα εμβολιαστούν, συνεχίζουν να εμβολιάζονται. Οσοι διαμαρτύρονται είναι ισχνές μειοψηφίες που όλα αυτά τα χρόνια παρατηρώ ότι διαμαρτύρονται για τα αναλώσιμα υλικά, για τις ΜΕΘ, για το πρόγραμμα εμβολιασμού και διαψεύστηκαν», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξή του (ΣΚΑΪ).

Ερωτηθείς ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, σχετικά με τις διαδικασίες αναπλήρωσης όσων δεν εμβολιαστούν έως την 1η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος, ανέφερε ότι θα γίνει ανακατανομή στα νοσοκομεία προκειμένου να λειτουργήσουν ομαλά, ενώ οι υπάλληλοι που θα βγουν σε αναστολή θα αναπληρωθούν από άλλους. «Και βεβαίως θα υπάρξει συγκεκριμένη διαδικασία πρόσληψης του προσωπικού αυτού, προκειμένου να αποφύγουμε τη γραφειοκρατία. Οι συμβάσεις θα συνάπτονται απευθείας με την Υγειονομική Περιφέρεια, έτσι ώστε να μην υπάρχει χρονική καθυστέρηση και θα παραταθούνε και διατάξεις που ισχύουν λόγω της πανδημίας, που θα δίνεται η δυνατότητα στους φορείς να μετακινούν προσωπικό έτσι ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες αυτές», εξήγησε.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

 

Προτεινόμενα για εσάς

Κορονοϊός: Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο» – Ανησυχούν οι επιστήμονες

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Παρέλαση 28η Οκτωβρίου: Αυτά είναι τα μέτρα για θεατές και όσους παρελάσουν – Υποχρεωτική χρήση μάσκας

Λάμπρος Κατσαρός

Κορονοϊός: 675 κρούσματα σε Αττική, 533 στη Θεσσαλονίκη – Ο χάρτης της διασποράς

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός 22/10: 3.585 κρούσματα , 348 οι διασωληνωμένοι, 36 νέοι θάνατοι

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός: Πάνω από 94% οι ανεμβολίαστοι στις ΜΕΘ στην Βόρεια Ελλάδα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μία ακόμη πρωτοβουλία για να σηκώσουν μανίκια οι ανεμβολίαστοι

Kon

Κορονοϊός: Επιστρέφει η καραντίνα στην Ανατολική Ευρώπη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Μεγάλη ανησυχία για την εξάπλωση της διασποράς – Ποιες είναι οι «κόκκινες» περιοχές

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Βατόπουλος:«Πoτέ μη λες ποτέ για lockdown – Θα έχουμε και 4ο και 5ο κύμα»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom