Εχουν περάσει έξι χρόνια από τις περίφημες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα «δεν έχει σύνορα η θάλασσα» και της Τασίας Χριστοδουλοπούλου «στις πλατείες δεν υπάρχουν μετανάστες. Βγαίνουν τα πρωινά απλώς για να λιαστούν», οι οποίες εξέπεμψαν το μήνυμα ότι οι πύλες της χώρας είναι διάπλατα ανοιχτές για τους πρόσφυγες και μετανάστες.
Ετοιμότητα
Εκτοτε, έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και το σημερινό επίπεδο ετοιμότητας των ελληνικών Αρχών δεν θυμίζει σε τίποτα -ευτυχώς- εκείνο του 2015. Σήμερα, περισσότεροι από 1.500 στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και συνοροφύλακες υπηρετούν σε καίριες θέσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο, ενώ αναμένεται η προκήρυξη νέου διαγωνισμού για την πρόσληψη επιπλέον 250 συνοροφυλάκων για τη συγκεκριμένη περιοχή. Επίσης, η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει την ανέγερση του νέου φράκτη και τη ριζική αναστήλωση του παλιού στις Καστανιές, με αποτέλεσμα να έχει θωρακίσει και τα 38 χιλιόμετρα χερσαίων συνόρων με την Τουρκία. Παράλληλα, έχουν τεθεί σε λειτουργία έντεκα πυλώνες, οι οποίοι διαθέτουν ηλεκτρονικό «δίχτυ» παρακολούθησης, ραντάρ και κάμερες με βεληνεκές 15 χιλιόμετρα μέσα στο τουρκικό έδαφος. Αυτό θα δώσει «αέρα» τουλάχιστον μισής ώρας στις ελληνικές Αρχές στην περίπτωση που καταγραφεί στην τουρκική πλευρά μαζική ή έστω μερική μετακίνηση μεταναστών προς τη μεθόριο. Η «φαρέτρα» των συνοροφυλάκων περιλαμβάνει σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή και νέα αυτοκίνητα. Ωστόσο, αυτό που έχει ενισχύσει την αυτοπεποίθησή τους είναι το σκληρό «μάθημα» που έδωσαν στο καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν τον Μάρτιο του 2020 στις Καστανιές, όταν η Τουρκία αποπειράθηκε να στείλει σε ελληνικό-ευρωπαϊκό έδαφος χιλιάδες παράτυπους πρόσφυγες και μετανάστες. Να σημειωθεί ότι οι συνοροφύλακες έχουν πλέον αναπτυχθεί και στα νησιά του Αιγαίου, όπου κυρίως κάνουν κατόπτευση θαλάσσιων περιοχών, επικουρώντας τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και επιπλέον απασχολούνται στις ειδικές δομές για πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν αναπτυχθεί. Το 2015 δεν υπήρχε συνοροφύλακας στα νησιά, ενώ σήμερα ήδη απασχολούνται εκεί 800 άτομα. Επίσης δρομολογήθηκε η πρόσληψη ακόμη 800 στην ηπειρωτική χώρα.
Θωράκιση
«Το μεταναστευτικό ήρθε για να μείνει. Εχουν γίνει πολλά βήματα στη θωράκιση της χώρας, αλλά μπορούν και πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα. Είναι απαραίτητες και άλλες προσλήψεις προσωπικού και η περαιτέρω ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής των συνοροφυλάκων, άμεσα», πρόσθεσε ο κ. Χαρέλας. Υπογράμμισε ότι οι συνοροφύλακες παραμένουν σε ετοιμότητα, η οποία βέβαια εξαρτάται από το μέγεθος των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών.
Παράλληλα, σε μία ενδεχόμενη νέα προσφυγική κρίση λόγω του Αφγανιστάν, οι αρμόδιοι καλούνται να διαχειριστούν ακόμη δύο «καυτές πατάτες». Η πρώτη σχετίζεται με τον ρόλο και τη δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, πολλά στελέχη των οποίων έκαναν πραγματικό «πάρτι» κατά την κρίση του 2015. Τότε, είχαν αντιληφθεί το κενό που είχε αφήσει η Ελληνική Πολιτεία, σπεύδοντας να το καλύψουν και στην ουσία να εξελιχθούν σε ένα σημαντικό «παίκτη» στην παρτίδα της διαχείρισης του προβλήματος. Το δεύτερο αφορά στη δράση των δουλεμπόρων, οι οποίοι δεν αποκλείεται να επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν τη γενικότερη αναστάτωση και να προσπαθήσουν να προωθήσουν σε ελληνικό-ευρωπαϊκό έδαφος μετανάστες που δεν έχουν καμία σχέση με το Αφγανιστάν. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και το 2015, όταν μόνο ένα ποσοστό των προσφύγων-μεταναστών που είχε περάσει στην Ελλάδα ήταν από την εμπόλεμη Συρία, καθώς είχαν εντοπιστεί χιλιάδες παράτυποι μετανάστες από χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, της Κεντρικής Ασίας έως και της… Κίνας, οι οποίοι αποπειράθηκαν να εκμεταλλευτούν την αναμπουμπούλα και να περάσουν ως πρόσφυγες.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ: «Ηρεμα νερά» αντί για μεταναστευτικό κύμα
Η θωράκιση του Ανατολικού Αιγαίου αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης για να μη γίνει η Ελλάδα πύλη εισόδου για ένα νέο μεταναστευτικό κύμα. Η ενίσχυση του Λιμενικού με προσωπικό και μέσα ώστε να αυξηθεί περαιτέρω η επιχειρησιακή δυνατότητα ανάσχεσης των ροών θεωρείται δεδομένη, ενώ ταυτόχρονα πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις σε ευρωπαϊκό διπλωματικό επίπεδο για τη χάραξη κοινής στρατηγικής και για τη στήριξη της Ελλάδας. Ως προς την πολιτική ασύλου, ενδεικτική είναι η πρόσφατη αναφορά του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, ότι η Ελλάδα θα δώσει άσυλο σε αυτούς που εργάστηκαν για τα κράτη-μέλη και την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά θα δράσει προληπτικά αποφεύγοντας παράτυπες μεταναστευτικές ροές.
Συλλογική δράση
Κατά τη διάρκεια της έκτακτης τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε., που συγκάλεσε η σλοβενική προεδρία την περασμένη εβδομάδα με αντικείμενο τη μεταναστευτική πίεση στα σύνορα, ο κ. Μηταράκης τόνισε την ανάγκη συλλογικής και αποφασιστικής δράσης της Ε.Ε. έναντι των συστηματικών προσπαθειών εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού για πολιτικούς λόγους από τρίτες χώρες.
Στέφανος Κασσελάκης: Αύριο «γεννιέται» το πιο συμμετοχικό κόμμα στη χώρα
Ο υπουργός υπενθύμισε την πρόσφατη επιστολή που απέστειλαν εννέα κράτη-μέλη, με πρωτοβουλία της Ελλάδας και της Ολλανδίας, ζητώντας αναθεώρηση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής σε συνέχεια των νέων αυτών τακτικών εργαλειοποίησης των μεταναστών και κάλεσε εκ νέου σε κοινή αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών, σημειώνοντας ότι η επιδεινούμενη κατάσταση στο Αφγανιστάν και η απειλή ενός νέου μεταναστευτικού ρεύματος προς την Ευρώπη δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.
Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι απαιτείται ενιαία στάση της Ε.Ε. και λήψη των κατάλληλων μέτρων στήριξης των χωρών της περιοχής που θα επηρεαστούν από το μεταναστευτικό κύμα, ενώ επεσήμανε την ανάγκη να σταλούν τα σωστά μηνύματα προκειμένου να αποφευχθεί μία νέα μεταναστευτική κρίση, την οποία η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να επωμισθεί.
Πρόοδος
Η Ελλάδα έχει κάνει τους τελευταίους 12 μήνες αλματώδη πρόοδο στην προστασία των συνόρων και στη διαχείριση του προσφυγικού. Η μείωση των ροών έφθασε στο 96% και είναι χαρακτηριστικό ότι το 2021 έχουμε μόνο 4.500 αφίξεις, έναντι 15.000 πέρυσι και 72.000 το 2019.
Παράλληλα, μετά από συστηματικές προσπάθειες, το 1ο επτάμηνο του έτους 7.114 άτομα αναχώρησαν με προορισμό είτε την Ευρώπη είτε τρίτα κράτη μέσω των μηχανισμών απελάσεων, επιστροφών και μετεγκαταστάσεων υπηκόων τρίτων χωρών. Τον Ιούλιο του 2020, συνολικά σε όλες τις δομές που διαχειρίζεται ή έχει την εποπτεία το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, διέμεναν 85.618 αιτούντες άσυλο, ενώ πλέον διαμένουν 46.380.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter