Η συνάντηση θα γίνει το απόγευμα, ενώ στη συνέχεια η Άγγελα Μέρκελ θα παραθέσει δείπνο στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Δεν έχει διευκρινιστεί αν θα υπάρξει και τριμερής συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ-Γιούνκερ στη γερμανική πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Μέρκελ και Λαγκάρντ θα διευθετήσουν τις λεπτομέρειες για έναν διαφαινόμενο συμβιβασμό μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ, ο οποίος προβλέπει μία πιο “ευέλικτη ερμηνεία” για τους δημοσιονομικούς στόχους του ελληνικού προγράμματος, αλλά και ενδεχόμενα επιπλέον μέτρα από την πλευρά της Αθήνας.
Ο γερμανικός Τύπος
Στη σημερινή συνάντηση της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο αναφέρεται εκτενώς η Tageszeitung σημειώνοντας ότι στόχος της συνάντησης είναι «η διευθέτηση της διαμάχης αναφορικά με τη βοήθεια προς την Αθήνα».
Σύμφωνα με την εφημερίδα αυτή η διαμάχη είναι που «εμποδίζει εδώ και χρόνια την εύρεση λύσης στην ελληνική κρίση». Για το λόγο αυτό η Κριστίν Λαγκάρντ «έρχεται αυτοπροσώπως στην άτυπη πρωτεύουσα της ΕΕ, μόλις δύο ημέρες μετά το Eurogroup», το οποίο κλήθηκε να λύσει τον γόρδιο δεσμό του ελληνικού ζητήματος.
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα του Βερολίνου η συνάντηση των δύο κυριών στο Βερολίνο δεν θα αφορά όμως «μόνο τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον, τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Τίθεται όμως και το ερώτημα εάν η ίδια η Γερμανία θα συμμετάσχει περαιτέρω στο όχι και τόσο προσφιλές πρόγραμμα διάσωσης και ως εκ τούτου ακολουθεί το ερώτημα της μελλοντικής ύπαρξης ή μη ύπαρξης της Ελλάδας στην ευρωζώνη και την ΕΕ». Η ΤΑΖ κλείνει με την εκτίμηση ότι εάν η Κριστίν Λαγκάρντ και το ΔΝΤ επιδείξουν σκληρή στάση και αποφασίσουν να απέχουν από τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος, «τότε και η Γερμανία θα θέλει να αποχωρήσει. Κάτι τέτοιο θα έριχνε όχι μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη σε μια νέα κρίση».
Η καγκελάριος της Γερμανίας εκτός από την διευθύντρια του ΔΝΤ, θα συναντήσει ξεχωριστά και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Εταίρος Μέρκελ: Χωρίς το ΔΝΤ, τέρμα τα λεφτά προς την Ελλάδα
Εντωμεταξύ, χθες, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CSU, κυβερνητικού εταίρου της Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι Γερμανοί βουλευτές δεν θα στηρίξουν περαιτέρω οικονομική υποστήριξη της Ελλάδας, αν το ΔΝΤ αποσυρθεί από το ελληνικό πρόγραμμα
Οταν ρωτήθηκε για το σενάριο να στηρίξει η Μπούντεσταγκ το ελληνικό πρόγραμμα χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου, ο Χανς Πέτερ Φρίντριχ απάντησε στο Reuters: «Σε καμία περίπτωση. Αυτή ήταν ρητή προϋπόθεση στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης».
Χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, δεν θα υπάρξουν περαιτέρω δάνεια, ξεκαθάρισε ο ίδιος. «Το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα», υπογράμμισε.
Το Βερολίνο σταθερά υποστηρίζει ότι η τεχνογνωσία και η ανεξαρτησία του Ταμείου είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να είναι επιτυχές το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Το ζήτημα της εμπλοκής του ΔΝΤ αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν την Τετάρτη στο Βερολίνο η Κριστίν Λαγκάρντ και η Ανγκελα Μέρκελ.
Ο Φρίντριχ κάλεσε το Ταμείο να δείξει ευελιξία και να υποχωρήσει στην απαίτηση που έχει από την ευρωζώνη να χορηγήσει ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα την Τρίτη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατηγόρησε την Αθήνα ότι χρησιμοποιεί το χρέος ως δικαιολογία, προκειμένου να μην επικεντρωθεί σε αυτό που θα έπρεπε να είναι η πρώτη προτεραιότητα της Αθήνας, δηλαδή την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές.
Η Γερμανία προετοιμάζεται για εκλογές τον Σεπτέμβριο και μία νέα ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για το ελληνικό ζήτημα, τους επόμενους μήνες, θα περιπλέξει τις προσπάθειες της Μέρκελ να επανεκλεγεί, σημειώνει το Reuters.
Ο Φρίντριχ δήλωσε πάντως ότι οι γερμανικές εκλογές δεν πρέπει να εμποδίσουν τους βουλευτές να διακόψουν τη βοήθεια προς την Ελλάδα, αν το ΔΝΤ αποφασίσει να μην μετάσχει στο πρόγραμμα. «Οι εκλογικοί λόγοι δεν πρέπει να παίξουν ρόλο σε σχέση με την Ελλάδα. Είναι διεθνές ζήτημα», δήλωσε. «Αλλωστε, πάντα γίνονται εκλογές κάπου στην Ευρώπη», πρόσθεσε.
«Μετά την κρίση έρχεται νέα κρίση»
Από την πλευρά της η Handelsblatt δεν εστιάζει τόσο στην θέση που θα έχει η ελληνική κρίση στη σημερινή συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ όσο στην επικείμενη επίσκεψη της Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (SSM) στην Αθήνα εντός του Μαρτίου. Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα το πρόσφατο Eurogroup δεν άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει μια γρήγορη συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα. «Αυτό το αδιέξοδο στρέφει όμως και πάλι τις τράπεζες μακριά από την κερδοφορία. Αυτό διαφαίνεται από μια ολόκληρη σειρά συμπτωμάτων κρίσης. Η διευθέτηση δανειακών χαρτοφυλακίων μένει στάσιμη. Συγχρόνως οι καταθέσεις συρρικνώνονται. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάγκη νέας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, πιθανώς όμως με ευθύνη των μετόχων κι των πιστωτών».
Η τελευταία επίσκεψη της επικεφαλής της SSM στην Αθήνα ήταν το 2016, αλλά όπως σημειώνει η εφημερίδα αυτή τη φορά «οι μάνατζερ των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών, που βρίσκονται υπό την εποπτεία της ΕΚΤ, δεν έχουν κανένα καλό νέο για τη Νουί». Σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με τους Έλληνες τραπεζίτες, η κακή κατάσταση των ελληνικών τραπεζών εξαρτάται μεταξύ άλλων και από τη στασιμότητα στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος από τους δανειστές. Σε αυτό προστίθεται η αβεβαιότητα για τη συνέχιση της δανειακής βοήθειας αλλά και τα νέα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την Handelsblatt, τα χρονικά περιθώρια για τις ελληνικές τράπεζες στενεύουν. «Η ώρα της αλήθειας θα έρθει το αργότερο με το stresstest της ΕΚΤ που προβλέπεται για το 2018»».
Προ ημερών, η εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου υποστήριζε ότι Μέρκελ και Λαγκάρντ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, κατά την οποία η επικεφαλής του ΔΝΤ υποσχέθηκε στήριξη προς την καγκελάριο, συμμετοχή του Ταμείου στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης και τη διερεύνηση πιθανών διευκολύνσεων για το ελληνικό πρόγραμμα το νωρίτερο το 2018, δηλαδή έναν χρόνο μετά τις γερμανικές εκλογές.