Τις επιπτώσεις στο μεταναστευτικό για ολόκληρη την ΕΕ, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, στο Αφγανιστάν, θα συζητήσουν τα κράτη μέλη στο έκτακτο συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ερχόμενη Τετάρτη.
Η συζήτηση αυτή έρχεται μάλιστα και μετά από την επιστολή του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, ο οποίος μαζί με Ιταλία, την Ισπανία, την Μάλτα και την Κύπρο ζήτησαν από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου κο. Aleš Hojs να τεθεί επί τάπητος το μεταναστευτικό όπως διαμορφώνεται μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.
Ο κ. Μηταράκης έχει καταστήσει σαφές πως η Ελλάδα δεν θέλει και δεν μπορεί να γίνει πύλη εισόδου για νέο μεταναστευτικό ρεύμα που θέλει να κατευθυνθεί προς την ΕΕ, ενώ όπως είπε στην ΕΡΤ το πρωί της Τρίτης, «δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε όσα ζήσαμε το 2015 και θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική».
Η στρατηγική της Ελλάδας όπως διαμορφώνεται και αναμένεται να επαναδιατυπωθεί στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ βασίζεται και στην πρόσφατη απόφαση για χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως ασφαλούς χώρας για τους αιτούντες άσυλο από Συρία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μπαγκλαντές και Σομαλία.
Είναι δε χαρακτηριστικό πως υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η ελληνική πλευρά αναμένεται να καταστήσει σαφές πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να υπαναχωρήσει σε τυχόν εκβιασμούς της Τουρκίας και θα πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα βήματα προκειμένου η Άγκυρα να τηρήσει, τώρα περισσότερο από ποτέ, την κοινή δήλωση του 2016. Σημειώνεται επίσης πως η ανησυχία για αύξηση των μεταναστευτικών ροών είναι έκδηλη ειδικά στις χώρες που αποτελούν τις ΜΕD-5, γι’ αυτό και η Ελλάδα έχει αναλάβει την πρωτοβουλία προκειμένου να μην βρεθεί η Γηραιά Ήπειρος προ εκπλήξεως αλλά με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα να προστατευθούν τα ευρωπαϊκά σύνορα.
Μάλιστα μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο ΟΡΕΝ ο κ. Μηταράκης δήλωσε πως η Τουρκία θα έπρεπε ακόμα και να βοηθηθεί από την ΕΕ καθώς ως όμορη χώρα αναμένεται να διαχειριστεί μία κατάσταση πιο πιεστική σε σχέση με την Ευρώπη.
Την ίδια ώρα, κόμματα της Αριστεράς ασκούν κριτική προς τον Νότη Μηταράκη καλώντας από την μία την κυβέρνηση να αποχαρακτηρίσει την Τουρκία από ασφαλή χώρα αλλά και να ανοίξει τα σύνορά της στους Αφγανούς.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γ. Ψυχογιού, ο οποίος μεταξύ άλλων απηύθυνε το ερώτημα: «Η Ελλάδα τι θα κάνει; Θα τους στέλνει εκεί όπου άνθρωποι κρεμιούνται από αεροπλάνα για να γλιτώσουν; Η θα τους στέλνει με τη νέα ΚΥΑ πίσω στην Τουρκία όπου η Σύμβαση της Γενεύης δεν ισχύει πάρα μόνο για Ευρωπαίους πολίτες;». Από την άλλη ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης, μίλησε για κροκοδείλια δάκρυα. «Τη μια μέρα κροκοδείλια δάκρυα για τον Αφγανικό λαό που παράτησαν οι Αμερικανοί στη μοίρα των ενισχυμένων από την εισβολή Ταλιμπάν και την επόμενη τους αντιμετωπίζουν ως λαθροεισβολείς», είπε.
Μία ματιά πάντως στα στοιχεία που αφορούν στην διαχείριση του μεταναστευτικού, πάντως, δείχνει πως η χώρα μας έχει καταφέρει να σημειώσει σημαντικότατη πρόοδο αφού έχει καταγραφεί μείωση κατά 79% στον αριθμό των διαμενόντων στα νησιά τον Ιούλιο του 2021, σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020, ενώ την ίδια περίοδο, ο αριθμός των διαμενόντων συνολικά στη χώρα παρουσιάζει μείωση κατά 46% σε σχέση με το Ιούλιο του 2020.
Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του Ιουλίου, οι ροές στις αφίξεις κατά το 1ο επτάμηνο του 2021 παρουσιάζονται μειωμένες κατά 60% σε σχέση με το 1ο επτάμηνο του 2020. Στα νησιά συγκεκριμένα, οι αφίξεις είναι μειωμένες κατά 84%.
Μετά από συστηματικές προσπάθειες, το 1ο επτάμηνο του 2021, 7.114 άτομα αναχώρησαν με προορισμό είτε την Ευρώπη είτε τρίτα κράτη μέσω των μηχανισμών απελάσεων, επιστροφών και μετεγκαταστάσεων υπηκόων τρίτων χωρών. Τον Ιούλιο του 2020, συνολικά σε όλες τις δομές που διαχειρίζεται ή έχει την εποπτεία το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου διέμεναν 85.618 αιτούντες άσυλο, ενώ πλέον, τον Ιούλιο του 2021 διαμένουν 46.380.
Παράλληλα, οι ροές στις αφίξεις κατά το 1ο επτάμηνο του 2021 παρουσιάζονται μειωμένες κατά 60% σε σχέση με το 1ο επτάμηνο του 2020.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Ανεξέλεγκτη η φωτιά στα Βίλια: Τεράστιο το πύρινο μέτωπο – Χωρίς ενεργά μέτωπα η Κερατέα
- Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με πλασματικά έτη για να γλιτώσετε τα 67 [πίνακες]
- Αφγανιστάν: Το σοκ στη Δύση από τη νίκη των Ταλιμπάν και η ήττα των μυστικών υπηρεσιών
- Φωτιά: Δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ δέχτηκε ρίψη από Canadair ζωντανά στον αέρα
- Νίκος Χαρδαλιάς: Τα νεότερα για την υγεία του μετά το ισχαιμικό επεισόδιο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter