Ο κ. Πολάκης είπε επίσης, ότι ακόμη και «εάν υπάρξει νομοθέτηση κάποιων μέτρων», θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη και «θα προβλέπεται ισόποση ανακούφιση, από άλλα μέτρα» και πρόσθεσε, πως «τα όποια μέτρα παρθούν για το 2019 και έως το 2025 είναι κενό γράμμα εάν δεν υπάρχει ταυτόχρονη, στο επόμενο Eurogroup, ρύθμιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων που έχουν να κάνουν με το χρέος”. Σημείωσε επίσης, ότι συμφωνήθηκε να υπάρξει ενίσχυση ώστε 3 δισ. ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα που θα επενδυθούν για τη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας.
«Οι θεσμοί έκαναν βήμα πίσω», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, και εκτίμησε ότι «υπήρχε ένα σχέδιο που, από ό,τι φαίνεται μετά και τη σημερινή εξέλιξη, απέβλεπε στην καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης ώστε να μην ενταχθεί η χώρα στην ποσοτική χαλάρωση με την οποία μπορεί η χώρα μας να διοχετεύσει σε επενδύσεις και στην πραγματική οικονομία από 3 δις ευρώ έως 6 δις ευρώ.
«Επιχειρούσαν να μας οδηγήσουν πάλι σε μια κατάσταση οικονομικής ασφυξίας, προκειμένου να ρίξουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν προτιμούν μια αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα αλλά τους υποτακτικούς που είχαν τόσα χρόνια και έκαναν δουλειές με την Siemens και Novartis, και αυτό θέλει να υπηρετήσει ο κ. (Κυριάκος) Μητσοτάκης από τη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας”, είπε ο κ. Πολάκης.
Κατά την ομιλία του ο κ. Πολάκης αναφέρθηκε στο μέτωπο που έχει ανοίξει η κυβέρνηση με τη διαφθορά και τη διαπλοκή. «Από τα 340 δις ευρώ του δημοσίου χρέους, τα 85 δις ευρώ είναι μαύρο χρήμα που παίχτηκε στο χώρο της Υγείας μέσα κυρίως από το καθεστώς των υπερτιμολογήσεων, αλλά και με άλλους τρόπους», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, και τόνισε: «Οι ίδιοι καθηγητές, οι ίδιοι πολιτικοί προϊστάμενοι, τα ίδια κυκλώματα συμφερόντων και τεχνοκρατών, σε αγαστή συνεργασία με μεγάλες εταιρείες αποτελούσαν συγκοινωνούντα δοχεία και έστηναν ένα παραμύθι που επιστημονικοποιούσε το μαύρο χρήμα και οδηγούσε στη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Αυτό το πράγμα τελείωσε, είτε αρέσει είτε δεν αρέσει. Και προφανώς δεν αρέσει, γι’ αυτό δεχόμαστε την επίθεση που δεχόμαστε».
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Συνεχίζοντας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην υπόθεση του ΚΕΛΠΝΟ, το οποίο είπε ότι απετέλεσε μηχανισμό μέσω του οποίου «ταΐζονταν τα ΜΜΕ για να λιβανίζουν τους πολιτικούς μας προκατόχους» και οι υποθέσεις του “ακουμπούν άτομα που βρίσκονται πολύ ψηλά», ενώ έκανε λόγο για καθυστερήσεις στην δικαστική εκκαθάριση υποθέσεων που έχουν σταλεί στον εισαγγελέα «ήδη από τον Δεκέμβριο του 2015”. «Ζούμε ένα θέατρο του παραλόγου. Ενώ η δικαιοσύνη κάνει ένα χρόνο να τα εξετάσει μια υπόθεση και ακόμη δεν έχει απαγγείλει κατηγορίες, σε 20 ημέρες στέλνει αίτηση άρση ασυλίας στη Βουλή για να άρει την ασυλία και να πας να μιλήσεις για την ίδια υπόθεση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στις αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο κ. Πολάκης είπε ότι η κυβέρνηση κατέβαλε μια τεράστια προσπάθεια για την εξισορρόπηση του συστήματος, και η κατάσταση είναι σήμερα πολύ καλύτερη από αυτή που ήταν το Οκτώβριο του 2015. «Υπήρξε πολιτική επιλογή της κυβέρνησης η στήριξη του συστήματος με χρηματοδότηση, για να αντιμετωπισθούν οι ελλείψεις και η μεγάλη ενίσχυση σε προσωπικό», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, και συνέχισε: «Έχουμε αυξήσει κατά 300 εκατ. ευρώ την επιχορήγηση του συστήματος υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, και για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους δόθηκε πραγματικό χρήμα από τα ασφαλιστικά ταμεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
“Το 2015, τα ασφαλιστικά ταμεία έδωσαν στον ΕΟΠΥΥ από εισφορές υγείας 3.480.000 ευρώ, το 2016 (έδωσαν) 4.126.000 ευρώ, και φέτος – σύμφωνα με τον προγραμματισμό – το ποσόν αυτό θα φθάσει τα 4.440.000 ευρώ, και ένα μεγάλο μέρος θα κατευθυνθεί προς το ΕΣΥ. “Από τον Οκτώβριο του 2015, έως σήμερα, έχουν αναλάβει υπηρεσία στο σύστημα υγείας 4.200 άτομα, και άλλοι 2.700 έχουν επιλεγεί και έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες πρόσληψης. Από την προηγούμενη εβδομάδα αναλαμβάνουν υπηρεσία οι 3.170 από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 4.000 άτομα, με δωδεκάμηνες συμβάσεις με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
“Χθες ολοκληρώθηκε η προκήρυξη άλλων 1.763 από τους οποίους οι 100 προορίζονται για το ΕΚΑΒ και οι υπόλοιποι για μόνιμο προσωπικό στα νοσοκομεία, και επίσης από τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν να βγαίνουν ανά ομάδες οι 2.000 θέσεις των μόνιμων γιατρών που θα προκηρύσσονται για το 2017. Πρώτα βγαίνουν οι 120 θέσεις που αφορούν οξείες ανάγκες του συστήματος, που συμπληρώνουν τις 760 θέσεις που βγάλαμε πέρυσι, ακόμη περίπου 200 έως 250 θέσεις για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, άλλες 250 θέσεις για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, 400 θέσεις για τα ΠΕΔΥ του τομέα πρωτοβάθμιας Υγείας σε αστικές περιοχές, και οι υπόλοιπες με βάση τις ανάγκες των περιφερειών και των νοσοκομείων. Υπάρχει, τέλος, σε εξέλιξη πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με 140 εκατ. ευρώ, για να στηθούν σε 65 πόλεις 250 δομές τοπικών συστημάτων υγείας που θα καλύψουν 2.300.000 αστικού πληθυσμού. Τέτοια μαζική ένεση προσωπικού έχει πολλά χρόνια να δει το σύστημα υγείας”, κατέληξε ο κ. Πολάκης.