Παρότι η εικόνα των καμένων αυτοκινήτων έξω από τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος αποτέλεσε «πλήγμα» στην εικόνα της Αστυνομίας και του κέντρου της πόλης, ο κ. Τόσκας επιχείρησε να μετατοπίσει το βάρος των ευθυνών. Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «North 98,0» αναφέρθηκε στους δράστες κάνοντας λόγο για «στοιχεία και από ακροαριστερά και από ακροδεξιά κατεύθυνση που μόνο κακό κάνουν στην κοινωνία μας και στη χώρα γιατί αποσταθεροποιούν τη χώρα και αυτή είναι η μόνη ίσως επιδίωξή τους. Αλλά δυστυχώς υπάρχουν και κύκλοι μέσα από πολιτικούς χώρους, οι οποίοι έχουν κοινά σημεία σε ό,τι αφορά την αποσταθεροποίηση της χώρας και εύχονται να μη γίνει η αξιολόγηση και να πέσει η κυβέρνηση. Να δημιουργηθεί δηλαδή τι κλίμα; Χάους;».
Διευκρίνισε δε ότι δεν μιλάει για κόμματα αλλά για κύκλους κομμάτων φέρνοντας ως παράδειγμα τις δηλώσεις του Αδώνιδος Γεωργιάδη, ο οποίος –σύμφωνα με τον κ. Τόσκα– ζητάει να μην κλείσει η αξιολόγηση και να γίνουν εκλογές. Εντύπωση, όμως, προκάλεσε και ο ταξικός διαχωρισμός που επιχείρησε ο υπουργός, ο οποίος αναφερόμενος στο θέμα της εγκληματικότητας στη δυτική Αττική είπε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν αναφέρεται στη δυτική Αττική ίσως επειδή δεν την ενδιαφέρει ταξικά.
Το γάντι σήκωσε η αξιωματική αντιπολίτευση που απάντησε ότι ο «υπουργός αφού ισχυρίστηκε ότι στοιχεία από την ακροαριστερά και την ακροδεξιά αποσταθεροποιούν τη χώρα, προσπάθησε να εμφανίσει κύκλους από πολιτικούς χώρους πως συμπλέουν στην ίδια κατεύθυνση, παραπέμποντας στη Νέα Δημοκρατία, ενώ ταυτόχρονα κατήγγειλε ότι αστυνομικές ομάδες της ΔΕΛΤΑ πυροδοτούσαν καταστάσεις».
Πρόσθεσε, επίσης, ότι «ο κ. Τόσκας, ο οποίος υποσχόταν διάλογο με τις συλλογικότητες των Εξαρχείων, προσπαθεί να εμφανίσει τους μπαχαλάκηδες, να συμπλέουν με τμήματα της Αστυνομίας και της αντιπολίτευσης. Αποδεικνύεται υβριστής της Αστυνομίας και πρωταγωνιστής αδίσταχτης πολιτικής συκοφαντίας σε βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αποδεικνύεται ανάξιος της θέσης που κατέχει».
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Από την πλευρά τους οι στρατηγοί της ΕΛ.ΑΣ. έκαναν χθες έναν απολογισμό για την επίθεση στην Κουμουνδούρου. Διαπίστωσαν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις δεν ήταν σωστά κατανεμημένες, αιφνιδιάστηκαν και δεν αντέδρασαν προχωρώντας σε συλλήψεις. Ενδεικτικό είναι ότι μετά την επίθεση έγιναν εφτά συλλήψεις και 37 προσαγωγές, χωρίς, όμως, να αποδειχτεί ότι κάποια από αυτές σχετίζεται με την καταδρομική ενέργεια στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εφτά συλληφθέντες κατηγορούνται γιατί δεν είχαν άδεια παραμονής στη χώρα.
Από την έρευνα προέκυψε ότι η ομάδα των μασκαρεμένων δραστών βγήκε από την οδό Κολοκυνθούς, εκτόξευσε τις μολότοφ και διέφυγε από τον ίδιο δρόμο. Η επίθεση προκάλεσε την απόφαση για αλλαγές στα επιχειρησιακά σχέδια για τη φύλαξη στόχων μέσω της ενίσχυσης του πληροφοριακού δικτύου, της παρουσίας περισσότερων ανδρών με πολιτικά και της ενίσχυσης των μηχανοκίνητων περιπολιών.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου