Μίας αξιολόγησης, η οποία υποτίθεται πως θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί δώδεκα μήνες πριν, αλλά η αβελτηρία του κυβερνητικού οικοσυστήματος και το… παιχνίδι με τη φωτιά των χρονοκαθυστερήσεων που παρέπεμπε στις δραματικές στιγμές του πρώτου εξαμήνου του 2015, κρατούσαν βαλτωμένη.
Λίγο πριν η χώρα τεθεί σε νέα περιδίνηση, η Ηρώδου Αττικού αποφάσισε να αναφωνήσει «ναι» στην προνομοθέτηση μέτρων, προκειμένου οι θεσμοί να επιστρέψουν στην ελληνική κυβέρνηση, με το… ένδυμα του μεταρρυθμιστικού προσήμου που επιχειρείται να στηθεί να αποτελεί το επόμενο αφήγημα, προκειμένου να… καμουφλαριστούν τα σκληρά μέτρα, τα οποία θα πέσουν στις πλάτες των πολιτών.
Τα… βαφτίσια του πακέτου-μέγγενη σε νέο μείγμα πολιτικής αποτέλεσε το επικοινωνιακό σωσίβιο του Μεγάρου Μαξίμου, για να αμβλυνθεί η ωμή πραγματικότητα. Αφορολόγητο και συντάξεις τοποθετούνται (κατά πάσα πιθανότητα) στην προκρούστεια κλίνη, με τη λιτότητα σε μία πραγματική οικονομία καταρρακωμένη να συνεχίζεται ακόμα για χρόνια. Παράλληλα, ο χρόνος ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης παραμένει ακόμα στον αέρα, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εξαπολύουν πυρ ομαδόν κατά της Κουμουνδούρου και του κόμματος Καμμένου.
Για κοροϊδία του ελληνικού λαού εγκάλεσε τη συγκυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία. Παράλληλα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως ακόμα μία ημερομηνία πέρασε χωρίς να έχει καταγραφεί συμφωνία και σημείωσε ότι ο χρόνος ολοκλήρωσης της αξιολόγησης παραμένει απροσδιόριστος.
«Υπενθυμίζεται ότι η αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε κλείσει πριν από ένα χρόνο! Και σήμερα η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την επιστροφή των θεσμών στην Ελλάδα. Και ενώ η οικονομία βουλιάζει… Επιστροφή, όμως, των θεσμών που συνοδεύεται από πρόσθετες υποχωρήσεις, επώδυνα μέτρα και διαπραγματευτικές ήττες της κυβέρνησης. Με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, για αρκετά χρόνια. Με πρόσθετα μέτρα λιτότητας στο φορολογικό και το συνταξιοδοτικό, άμεσης νομοθέτησης, ακόμη και για μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018. Και, φυσικά, χωρίς κάποια κουβέντα για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση. Με λίγα λόγια, το κόστος της καθυστέρησης και της ανικανότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι οδυνηρό για τους πολίτες», επεσήμανε, σε ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η κατάσταση στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων παραπέμπει ευθέως σε… Βαβελοποίηση. Ο ένας μετά τον άλλον, κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου φέρνουν στο προσκήνιο… ατζέντα κατά το δοκούν, με το μείζον πρόβλημα της πολυγλωσσίας να εντοπίζεται όχι μόνο στην πολεμική που έχει ανοίξει ελέω των δηλώσεων Φίλη για τους Ανεξάρτητους Ελληνες, αλλά και σε αφηγήματα της «χρυσής εποχής» των αντιπολιτευτικών ετών, επάνω στα οποία πάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ για να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
Στην παραδοχή πως «ήταν στρατηγικό λάθος της Κουμουνδούρου που έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά και δεν την άφησε να κλείσει την αξιολόγηση» προχώρησε και, μάλιστα, μέσω απανωτών χτυπημάτων του, ο ευρωβουλευτής, Στέλιος Κούλογλου, βγάζοντας ουσιαστικά κόκκινη κάρτα στην τακτική που έθεσε σε εφαρμογή το 2014 ο κ. Τσίπρας, προκειμένου να οδηγήσει άρον-άρον τη χώρα σε εκλογές. «Ηταν λάθος και μάλιστα στρατηγικού χαρακτήρα, διότι (ο ΣΥΡΙΖΑ) θα έπρεπε να είχε αφήσει την τότε κυβέρνηση να κάνει τη βρώμικη δουλειά η οποία μετά ζητήθηκε να την κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρέπει να δίνουμε αυτήν την εικόνα προς τα έξω, ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι κάτι τύποι που δεν ενδιαφέρονται παρά μόνο για να γίνουν κυβέρνηση… Εχουν γίνει στο παρελθόν λάθη από αξιωματικές αντιπολιτεύσεις να προκαλούν πολιτικές εξελίξεις για να γίνουν κυβέρνηση και τους γυρνάει μπούμερανγκ», ανέφερε (Σκάι) ο κ. Κούλογλου.
Το οικοσύστημα της Κουμουνδούρου και των Ανεξάρτητων Ελλήνων εξακολουθεί να βρίσκεται στην τέλεια περιδίνηση των δηλώσεων Φίλη περί συνεργασίας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ακολουθώντας εμφανώς τον δρόμο που χάραξε ο πρώην υπουργός Παιδείας (δρόμος που ρίχνει βαριά σκιά στο… νυφικό κρεβάτι της συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Ελληνες) ο βουλευτής, Μάκης Μπαλαούρας, έκλεισε και αυτός με τη σειρά του το… μάτι στη Χαριλάου Τρικούπη. Μπορεί, βέβαια, να έθεσε επί τάπητος ορισμένα «ναι μεν, αλλά», ωστόσο η λογική του κινήθηκε πλάι-πλάι με αυτή του κ. Φίλη.
«Εμείς έχουμε μια αντίληψη ευρύτερων συμμαχιών με δυνάμεις που μπορεί να είναι κοντά σε εμάς. Επομένως δυνητικά το ΠΑΣΟΚ σαν σοσιαλδημοκρατικό κόμμα μπορούσε να είναι σύμμαχός μας, όμως η μέχρι τώρα κυβερνητική θητεία και πριν από το μνημόνιο κυρίως από τα μνημόνια και μετά και η αναξιοπιστία στελεχών του, η έντονη αναξιοπιστία κατά τη γνώμη μου, μάλιστα, δεν δημιουργεί τους όρους μιας σύγκλισης. Αυτό που κάνει ο Φίλης είναι πολύ σωστό γιατί θεωρεί ότι εν δυνάμει σύμμαχοι σε μια πορεία μεσοπρόθεσμη θα είναι αυτές οι δυνάμεις εάν και εφόσον αλλάξουν», είπε (Παραπολιτικά) ο κ. Μπαλαούρας, που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μελλοντικής συνεργασίας.
«Προφανώς (σ.σ. δεν αποκλείω συνεργασία). Υπάρχουν όμως ορισμένα πράγματα που πρέπει να τα δούμε», επεσήμανε. Ωστόσο γίνεται εμφανές πως στα ενδότερα της Κουμουνδούρου δεν ασπάζονται άπαντες τα «θέλω» του κ. Φίλη και έτερων συντρόφων περί μίας συμπόρευσης με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς, για παράδειγμα, έβγαλε… κόκκινη στον υπουργό Παιδείας, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Διαβάστε επίσης:
Οι δανειστές ανοίγουν -ξανά- θέμα ασφαλιστικού!
Το Eurogroup «ξεπάγωσε» την αξιολόγηση και… πάγωσε μισθωτούς και συνταξιούχους
Οι Θεσμοί ξανάρχονται – Στα 3,6 δισ. ευρώ ο λογαριασμός για την Αθήνα