Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ ανέφερε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει με δυσβάστακτα για τον λαό μέτρα και πρόσθεσε ότι ήδη διαφαίνεται πως έχουν συμφωνηθεί μειώσεις στο αφορολόγητο καθώς και μελλοντικές μειώσεις στις συντάξεις, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και αλλαγή των εργασιακών σχέσεων.«Τα όποια αντισταθμιστικά θα αφορούν ψίχουλα ελεημοσύνης για συνθήκες ακραίας φτώχειας», είπε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά στο νόμισμα, επισήμανε ότι υπάρχουν, αυτήν την στιγμή, ισχυροί κύκλοι και σε ευρωπαϊκό επίπεδο που ενδιαφέρονται για το πέρασμα σειράς χωρών σε εθνικό νόμισμα και «βάζουν και λαϊκό κόσμο να μιλά γι’ αυτό». Είπε ότι πάνω σε αυτό το έδαφος αναπτύσσεται ο «ευρωσκεπτικισμός» και αποσαφήνισε ότι η πρόταση του ΚΚΕ δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τέτοια ρεύματα. «Το ΚΚΕ δεν βάζει πρώτα την έξοδο από την Ευρωζώνη, εμείς μιλάμε για άλλο κοινωνικό και οικονομικό σύστημα, αν φύγεις από ένα νόμισμα και όλα τα άλλα μείνουν ίδια, τότε θα κάνεις “μια τρύπα στο νερό”», υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται, το ΠΑΣΟΚ αεροβατεί
Σε ό, τι αφορά συμμετοχή του ΚΚΕ σε κυβέρνηση, με αφορμή και βίντεο που προβλήθηκε στη διάρκεια της εκπομπής για την ιστορία του κόμματος, καταρχήν σημείωσε ότι μετά την περίοδο ’89, ο Χαρίλαος Φλωράκης είχε πει ότι για εκείνον παραμένουν τα “ευαγγέλια”, κομμουνισμός και μαρξισμός-λενινισμός, προσθέτοντας ότι εκείνη η περίοδος κόστισε στο ΚΚΕ.
Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ δεν θα συμβάλλει σε μία κυβέρνηση διαχείρισης του συστήματος, και υπογράμμισε ότι αυτό είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής και υπεύθυνης στάσης, ενώ ταυτόχρονα μια τέτοια στάση συμφέρει το εργατικό κίνημα.
Ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, εξέφρασε την ανησυχία του κόμματος για τα τελευταία γεγονότα και τις προκλητικές δηλώσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, υπογράμμισε ότι η επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης αυξάνεται και πρόσθεσε ότι «μπορεί να υπάρξει και πιο προωθημένο επεισόδιο απ’ ότι στα Ίμια».Αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία, η οποία «αφού βοήθησε τον ISIS ή τμήματά του, τώρα έχει ζητήματα με τους Κούρδους και το Ιράκ», ενώ επισήμανε ότι ειδικά για το Αιγαίο, πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση -του Κ. Σημίτη- με την Συμφωνία της Μαδρίτης αναγνώρισε ότι η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα σε αυτό.