Ενθαρρυντικά σημάδια
Στο πλαίσιο αυτό και στη δεδομένη στιγμή, απομακρύνεται το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού εμβολιασμού και η ζυγαριά γέρνει προς το να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στους δασκάλους και τους καθηγητές, ώστε να εμβολιαστούν οικειοθελώς. Αλλωστε, τα ποσοστά εμβολιασμού των εκπαιδευτικών, χωρίς να είναι επαρκή, δεν είναι και απογοητευτικά. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί περίπου το 70% των δασκάλων και το 74% των καθηγητών. Στο διδακτικό προσωπικό των ΑΕΙ το ποσοστό είναι ακόμα υψηλότερο. Ο εμβολιασμός των νέων άνω των 15 ετών δίνει μέχρι στιγμής ενθαρρυντικά δείγματα, ενώ εκκρεμεί η εισήγηση της Επιτροπής των Ειδικών για την έναρξη του εμβολιασμού των άνω των 12 ετών. Υπάρχει, λοιπόν, το περιθώριο για τη «δεύτερη ευκαιρία», η οποία όμως φαίνεται πως έχει ημερομηνία λήξεως το τέλος Αυγούστου.
Παράλληλα, το βάρος της καμπάνιας για τον εμβολιασμό από το γενικό επίπεδο μετατίθεται στη «μάχη πόρτα πόρτα». Γι’ αυτό και «επιστρατεύονται» π.χ. οι οικογενειακοί γιατροί και οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι έχουν προσωπική σχέση με τους ασθενείς ή τους πελάτες τους και κρίνεται ότι μπορούν να βοηθήσουν καθοριστικά, ώστε να πειστούν όσοι διστάζουν ακόμα. Για τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της συμμετοχής των γιατρών και των φαρμακοποιών στην ευρύτερη προσπάθεια αύξησης των εμβολιασμών δόθηκαν και τα κίνητρα των 10, 20 και 50 ευρώ ανά εμβόλιο, ανάλογα με τα ραντεβού που κλείνει κάθε φαρμακοποιός και τα εμβόλια που κάνει κάθε γιατρός είτε στο ιατρείο του είτε κατ’ οίκον.
Εκκλησία
Ταυτοχρόνως ενισχύεται η συνεργασία της κυβέρνησης τόσο με την Εκκλησία -σήμερα θα αναγνωστεί σε όλους τους ναούς η επιστολή της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που παροτρύνει τους πιστούς να εμβολιαστούν- όσο και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αναμένεται, έτσι, να αυξηθούν τα κινητά συνεργεία εμβολιασμού, τα οποία θα πηγαίνουν σε απομακρυσμένες περιοχές προκειμένου να εμβολιάσουν επιτόπου, κυρίως, τους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους.
Η απόφαση για την εξάντληση κάθε περιθωρίου πειθούς, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν σημαίνει εγκατάλειψη της δυνατότητας επέκτασης της υποχρεωτικότητας και σε άλλες ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, πέραν των υγειονομικών και των εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ. Η τροπολογία που ψηφίστηκε την Πέμπτη δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση με Κοινή Υπουργική Απόφαση να επεκτείνει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία, αλλά και τη συμπεριφορά των εργαζομένων σε κάθε υποψήφια ειδική κατηγορία εργαζομένων. Δεν είναι τυχαία από αυτήν την άποψη η εκτενής αναφορά που έκανε προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στην παράγραφο 4 του άρθρου 25 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο «το κράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης».
Oπως τυχαία δεν ήταν και η ανταπάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία είπε ότι «το Σύνταγμα δεν αναγνωρίζει σε κανέναν το δικαίωμα, στο πλαίσιο της δικής του ελευθερίας, να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των συνανθρώπων του». Το θέμα της «αντισυνταγματικότητας» του υποχρεωτικού εμβολιασμού φαίνεται πως έχει κλείσει οριστικά ότι δεν υφίσταται και σε πολιτικό επίπεδο, πέραν των αποφάσεων του ΣτΕ για τους άνδρες της ΕΜΑΚ και τον εμβολιασμό των παιδιών που πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο.
ΣΤΟ ΚΑΔΡΟ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ
Οι «αστοχίες» φέρνουν ακραία πόλωση στον ΣΥΡΙΖΑ
Η μια «αστοχία» του Αλέξη Τσίπρα φέρνει την άλλη, με αποτέλεσμα στα ενδότερα του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργούνται συνθήκες ακραίας πόλωσης. Αλλά και η διάχυτη κοινωνική δυσαρέσκεια για την αντιπολιτευτική τακτική του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρχίζει να «πλημμυρίζει» την Κουμουνδούρου. Η αιφνίδια απόφαση του Αλ. Τσίπρα να υιοθετήσει τη «γραμμή Πολάκη» για τον εμβολιασμό και να καταψηφίσει την τροπολογία, ακυρώνοντας την υπεύθυνη στάση υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού ειδικών κατηγοριών εργαζομένων (υγειονομικών), προκάλεσε νέο κύμα αντιδράσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Για κάποιους, μάλιστα, «μπορεί να είναι και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».
«Γραμμή Πολάκη»
Η μέχρι την Τετάρτη υπεύθυνη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών έγινε φύλλο και φτερό την Πέμπτη. Ο Αλ. Τσίπρας, επιλέγοντας τη «γραμμή Πολάκη», άδειασε απροκάλυπτα τον αρμόδιο τομεάρχη του κόμματος, Αν. Ξανθό, άδειασε σειρά πρωτοκλασάτων στελεχών του κόμματός του, που είχαν υπερασπιστεί την υπεύθυνη θέση που είχε πάρει το κόμμα, και αιφνιδίασε δυσάρεστα πολλούς. Η «στροφή των… 360 μοιρών» αναζωπύρωσε τις εσωκομματικές αντιδράσεις συσπειρώνοντας ακόμα και τον άτυπο σύμβουλο του Αλ. Τσίπρα, Γρ. Γεροτζιάφα (αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής και υπεύθυνος του Τμήματος Θρόμβωσης και Αιμόστασης του Νοσοκομείου Tenon του Παρισιού), ο οποίος σε συνέντευξή του στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο», είπε, μεταξύ άλλων, ότι «οι γιατροί που αποτρέπουν τους ασθενείς τους από τον εμβολιασμό εγκληματούν και πρέπει να υπάρχει έλεγχος εις βάρος τους από τα αρμόδια όργανα». Πιο «καθαρή φωτογραφία» του μαχητικού ανεμβολίαστου Π. Πολάκη δεν υπάρχει.
Αυτή η «αστοχία» του Αλ. Τσίπρα συνέπεσε με την ατυχή επίσκεψή του στη Μύκονο, όπου εμφανίστηκε να δίνει «αγωνιστικό παρών» στο άλλοτε «νησί της φοροδιαφυγής» και του «αχαλίνωτου πλουτισμού». Αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι την απρογραμμάτιστη επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στη Μύκονο, η οποία έριξε νερό στον μύλο της κριτικής, για την «άνευ αρχών πολιτική ψηφοθηρίας». Οι δύο «αστοχίες» της εβδομάδας ήρθαν να προστεθούν σε μια γενικευμένη αντίδραση στην πολιτική γραμμή της Κουμουνδούρου, που τη διαμορφώνουν «ο Λούλης και οι προεδρικοί», ποντάροντας στην τυφλή αντιπολίτευση και στη θεωρία του ώριμου φρούτου. Συμπίπτουν, μάλιστα, με την πλήρη κατάρρευση της θεωρίας των «στημένων δημοσκοπήσεων», η οποία οδηγεί αναπόφευκτα στο συμπέρασμα ότι «δεν είναι στραβός ο γιαλός, αλλά στραβά αρμενίζουμε». Αλλά και στην αναζήτηση των πραγματικών λόγων, που έχουν οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε στασιμότητα και υποχώρηση, ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται εδώ και 18 μήνες αντιμέτωπη με την πανδημία και τις οικονομικές επιπτώσεις της.
Ευλόγως η κριτική στρέφεται ευθέως στον Αλ. Τσίπρα. Μετά τον Στ. Κούλογλου, που τάραξε τα εσωκομματικά νερά με το «Μήπως δεν αρέσουμε, πρόεδρε», ήρθε ο Ευκλ. Τσακαλώτος, ο οποίος έθεσε εμμέσως πλην σαφώς θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για την ανάγκη «συλλογικών αποφάσεων». Και αμέσως μετά προστέθηκε ο άλλοτε στενότατος συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα, Χρ. Βερναρδάκης, ο οποίος αποδόμησε την ακολουθούμενη πολιτική και ξιφούλκησε ευθέως κατά της «γραμμής Λούλη» περί ώριμου φρούτου: «Είναι μια παθητική πολιτική που σπέρνει απογοήτευση και δίνει χρόνο στην κυβέρνηση να σταθεροποιεί τις θέσεις της».
Λάθη επί λαθών
Εκτός από την ακραία πόλωση που παρατηρείται στα ενδότερα του ΣΥΡΙΖΑ, παρατηρείται και μεγάλη ρευστότητα. Η γοητεία του χαρισματικού Αλ. Τσίπρα έχει εξαφανιστεί και έχει αντικατασταθεί από ένα ευάλωτο πρόσωπο με έντονες τις ρυτίδες της αποτυχίας και της κούρασης. Το αποτέλεσμα είναι να έρχονται στην επιφάνεια όλα τα «κρυμμένα», επί δύο χρόνια, λάθη του που προκάλεσαν την τριπλή ήττα του 2019, αλλά και το πλήρες αδιέξοδο της νέας τακτικής του. Το αφήγημα της «νίκης έστω με μία ψήφο», που είναι η προϋπόθεση για να μη χαθεί η ευκαιρία της απλής αναλογικής και να σχηματιστεί «κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων», υπονομεύεται από την αλλοπρόσαλλη τακτική του ίδιου του Αλ. Τσίπρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης τόνιζαν με ένταση -και με αφορμή την καταψήφιση της τροπολογίας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών- «πώς είναι δυνατόν να μιλάς για συνεργασία με το ΚΙΝ.ΑΛ. και να το σπρώχνεις να ψηφίζει μαζί με τη Ν.Δ. κι εσύ να ψηφίζεις μαζί με τον Βελόπουλο;».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter