«Είμαι βέβαιος ότι όπως και το ’16 δεν χρειάστηκε να εφαρμοστεί ο κόφτης έτσι και το ’19 η οικονομία θα είναι σε εξαιρετικά καλό επίπεδο και ως εκ τούτου τα μέτρα αυτά δεν θα παρθούν», τονίζει ο κ. Κουρουμπλής σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ και σημειώνει χαρακτηριστικά: «Από εκεί και πέρα όλοι θα κριθούμε το 2019».
Στέλνει μήνυμα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και επικαλούμενος τη ιστορία σημειώνει ότι «δυο φορές που η Γερμανία βρέθηκε με πολύ μεγάλη δύναμη απέδειξε ότι δεν μπόρεσε να την διαχειριστεί» και με τον τρόπο που πολιτεύεται και τώρα «βάζει όλους τους άλλους Ευρωπαίους απέναντι της και εμβάλει στις σκέψεις τους αρκετές υποψίες».
Επίσης, μιλά και για την δημοσκοπική άνοδο του Μάρτιν Σουλτς και του SPD στη Γερμανία και τονίζει άτι «πρέπει οι Σοσιαλιστές να επιλέξουν πολιτικές που να αισθανθεί ο κόσμος ότι τον αγγίζουν, τον αφορούν στην καθημερινότητά του».
Τέλος, χαρακτηρίζει τον Ντόναλντ Τράμπ «απρόβλεπτο άνθρωπο», που κανείς δεν ξέρει πώς θα κινηθεί και προσθέτει ότι «χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή και παρακολούθηση, εγρήγορση και μελέτη, για να δούμε, πώς θα σταθεροποιηθεί η παγκόσμια κατάσταση».
Αναλυτικά η συνέντευξη του Παναγιώτη Κουρουμπλή στον Γιώργο Ψύλλια και στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
– Κύριε υπουργέ, αν τελικά η συμφωνία με τους δανειστές περιλαμβάνει μέτρα, πιστεύετε ότι τα μέτρα αυτά θα περάσουν στη Βουλή ή θα πάμε σε εκλογές;
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
«Οι εκλογές αυτή τη στιγμή θα ήταν η καταστροφή, η ολοκληρωτική καταστροφή της χώρας. Όποιοι ονειρεύονται εκλογές, ειλικρινά το λέω, μου είναι δύσκολο, αλλά πρέπει να το πω, τους ενδιαφέρει μόνο ο εαυτός τους. Πώς θα πάρουνε καρέκλες. Η ικανοποίηση του προσωπικού τους πάθους και του προσωπικού τους εγώ. Οι εκλογές λοιπόν δεν θα ωφελήσουν και κυρίως δεν θα ωφελήσουν την πατρίδα και την ελληνική κοινωνία. Λέτε ότι θα παρθούν μέτρα δεν είναι ακριβές. Αν συμφωνήσουμε τελικώς και μετά από την πίεση και την απαίτηση των δανειστών, παρόλο ότι η κυβέρνηση αυτή αυτά που συμφωνήθηκαν το 2015 τα τήρησε, και θέλουν επιπρόσθετα προληπτικά μέτρα, αυτό δεν σημαίνει εκ των πραγμάτων και μέτρα στην πραγματικότητα. Γιατί εγώ είμαι βέβαιος ότι όπως και το ΄16 δεν χρειάστηκε να εφαρμοστεί ο κόφτης, έτσι και το ΄19 η οικονομία θα είναι σε εξαιρετικά καλό επίπεδο και ως εκ τούτου τα μέτρα αυτά δεν θα παρθούν. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτό πιστεύω εγώ. Από εκεί και πέρα όλοι μας θα κριθούμε το ΄19.
Εγώ είμαι βέβαιος ότι το ΄19, θα γίνουν τόσα πράγματα μέχρι τότε που ο ελληνικός λαός θα εμπιστευτεί τους ανθρώπους που δεν έχουν ευθύνη που ήρθε η πατρίδα σε αυτή την καταστροφή και κυρίως τους ανθρώπους που ήδη ανοίγουν μια χαραμάδα ελπίδας να βγει ο τόπος από μια κρίση πολυεπίπεδη που ήταν προϊόν του τρόπου με τον οποίο διαχειριζόντουσαν τα πράγματα όλα αυτά τα χρόνια. Αυτή είναι η αλήθεια διότι όπου κι αν πάω και εδώ που είμαι, βλέπω τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν τα πράγματα όλοι αυτοί οι καλοί κύριοι».
– Κύριε υπουργέ αν συναντούσατε τον κ. Σόιμπλε τι θα του λέγατε;
«Κοιτάξτε, ο Σόιμπλε είναι μια ισχυρότατη προσωπικότητα και όποιος το αμφισβητεί αυτό είναι εκτός τόπου και χρόνου. Είναι ένας άνθρωπος με πολύ μεγάλο πείσμα, είναι εργατικός. Λοιπόν, και επειδή εγώ ξέρω τι σημαίνει να είσαι πάνω σε ένα αναπηρικό αμαξίδιο, πόσο δύσκολο είναι για την προσωπική υγεία όλη αυτή η δραστηριότητα, πρέπει να του αναγνωρίσουμε όλη αυτή τη δύναμη που τον διακατέχει να διαχειρίζεται αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη και πράγματα της Ευρώπης γενικότερα. Έχω όμως μια διαφωνία μαζί του και ελπίζω να μην αποδειχθεί το στρατηγικό λάθος της Γερμανίας. Η Γερμανία, όσοι γνωρίζουν ιστορία, και επειδή εγώ είμαι από τους ανθρώπους που έχω λίγο πάθος με την ιστορία σας λέω ότι η Γερμανία δυο φορές που απέκτησε πολύ μεγάλη δύναμη απέδειξε ότι δεν μπορεί να τη διαχειριστεί, και φοβάμαι ότι και τώρα η Γερμανία με τον τρόπο που επιχειρεί να διαχειριστεί τα πράγματα βάζει όλους τους λαούς της Ευρώπης απέναντί της και δεν θα σας κρύψω ότι εμβάλλει στη σκέψη τους και αρκετές υποψίες. Για αυτό έχει ευθύνη ο κ. Σόιμπλε να αλλάξει λίγο το μοντέλο διακυβέρνησης και διαχείρισης των ζητημάτων της Ευρώπης. Πρέπει να νιώσουμε όλοι ότι είμαστε Ευρωπαίοι πολίτες. Αν δεν το κατορθώσει αυτό η γερμανική πολιτική τότε θα εμπεδώσει το αίσθημα σε όλους ότι είμαστε πολίτες υποταγμένοι στη γερμανική λογική».
– Πιστεύετε ότι τώρα αυτό γίνεται πιο επιτακτικό από τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η εκλογή Τραμπ; Υπάρχουν οι απειλές από την Ουάσιγκτον εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Γερμανίας και γενικότερα μια συνολική ανατροπή.
«Εγώ μιλώντας την Πέμπτη στις Βρυξέλλες με δύο επιτρόπους για τον ρόλο της ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας ,τους είπα ότι τώρα καθίσταται ακόμα πιο ουσιαστικό το ζήτημα σωστής προσέγγισης της δυνατότητας που έχει η ελληνική ναυτιλία να παίζει έναν παγκόσμιο ρόλο από τη στιγμή που η Ευρώπη αρχίζει να χάνει αυτή τη σχέση που είχε με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πραγματικά κανείς δεν μπορεί με ακρίβεια, όπως μπορούσε να το κάνει σε προηγούμενες περιπτώσεις να προσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο τελικά ένας απρόβλεπτος άνθρωπος μπορεί να διαχειριστεί παγκόσμια ζητήματα. Θέλει, λοιπόν, πολύ μεγάλη προσοχή και παρακολούθηση, εγρήγορση και μελέτη, για να δούμε, τέλος πάντων, πώς θα σταθεροποιηθεί αυτή η παγκόσμια κατάσταση».
– Βλέπουμε στην Γερμανία να ανοίγει ένα μέτωπο ανάμεσα στον Μάρτιν Σουλτς και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Πιστεύετε ότι ο κ. Σούλτς και το SPD που ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις θα αλλάξει τα δεδομένα στη Γερμανία και κατ´ επέκταση στην Ευρώπη;
«Οι Σοσιαλιστές τα τελευταία 20 χρόνια διέπραξαν πάρα πολλά λάθη στην Ευρώπη και πολλές φορές μετάγγισαν στην πολιτική τους τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Πάρα πολλές φορές νομιμοποίησαν πολιτικές επιλογές τις οποίες ιστορικά είχαν την ευθύνη να ακυρώνουν. Γι’ αυτό και όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε αυτή η κατάπτωση. Θα πρέπει λοιπόν να επαναπροσδιορίσουν πάνω σε συγκεκριμένες γραμμές που έχουν να κάνουν με ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης, και οικονομικής και κοινωνικής. Δηλαδή πρέπει απέναντι στις πολιτικές επιλογές των Σοσιαλιστών να είναι η αναχαίτιση της σημερινής διεύρυνσης της οικονομικής και κοινωνικής ανισότητας. Είναι συγκεκριμένες πολιτικές, όπως είπα προχθές στην αντιπρόεδρο του Σοσιαλιστικού κόμματος, Ιζαμπέλα Τόμας, στις Βρυξέλλες, πρέπει να μπουν στο τραπέζι πρακτικά πράγματα, π.χ. θα βάλουν οι Σοσιαλιστές στο τραπέζι σε ευρωπαϊκό επίπεδο την από κοινού διαπραγμάτευση με τις πολυεθνικές του φαρμάκου των καινοτόμων φαρμάκων που είναι τα πιο ακριβά ώστε να είναι προσβάσιμα από όλους τους ανθρώπους; Πρέπει να επιλέξουν πολιτικές που να αισθανθεί ο κόσμος ότι τον αγγίζουν, τον αφορούν στην καθημερινότητά του. Γιατί μόνο έτσι θα αναδομηθεί, θα οικοδομηθεί η νέα αναγκαία σχέση του πολίτη με το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Αλλιώς βρισκόμαστε συνεχώς σε μία φθίνουσα και παρακμιακή διαδικασία στη σκέψη του πολίτη σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».