Σήμερα, που πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από τότε, ο κ. Τσίπρας είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο Ντόναλντ Τραμπ πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, στον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να πείσουν ότι είναι σύμμαχοι του νέου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ότι δήθεν λένε τα ίδια πράγματα.
Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «ιστορική» την πρόσφατη ομιλία του Μπάιντεν στο Κογκρέσο -αυτήν όπου ο κ. Μπάιντεν έκανε την πρότασή του για την άρση των πατεντών των εμβολίων για τον κορονοϊό- και υποστήριξε πως βάζει τέλος σε έναν 40ετή κύκλο νεοφιλελεύθερου υποδείγματος. Αυτού δηλαδή που ακολουθούσε ο Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο ο κ. Τσίπρας το 2017 εκθείαζε…
Το συμπέρασμα είναι ότι μπορεί ο ελληνικός λαός να βαρέθηκε να βλέπει και να ακούει τον κ. Τσίπρα να λαϊκίζει, ο κ. Τσίπρας όμως όχι. Ισως επειδή δεν μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό στην πολιτική, από το να λαϊκίζει.
Επί της ουσίας, σε κανένα σημείο της πρότασής του ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν πρότεινε την πλήρη κατάργηση των πατεντών, όπως αφήνει να εννοηθεί ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, για να δείξουν ότι δήθεν λένε το ίδιο πράγμα. Η άρση των πατεντών δεν είναι η κατάργησή τους και αποτελεί απορίας άξιον πώς ένας πολιτικός όπως ο κ. Τσίπρας, που θέλει να λέει πως αντιτάσσεται έναντι των μονοπωλίων, θεωρεί δημόσιο αγαθό τα εμβόλια, τα φάρμακα κ.λπ., δεν στηρίζει μια άλλη πρόταση, πιο προσιτή, πιο άμεση, πιο αποτελεσματική, να μεταφερθούν τα εμβόλια που περισσεύουν από τις χώρες της Δύσης, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη στις χώρες του Τρίτου Κόσμου που δεν έχουν, π.χ. στην Ινδία, που αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο αυτή την περίοδο.
Ολα αυτά, όπως και την ουσία της συζήτησης για τις πατέντες, προφανώς δεν ενδιαφέρουν τον κ. Τσίπρα. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να λέει τσιτάτα όπως «κανείς δεν μπορεί να είναι ασφαλής πουθενά αν δεν είμαστε όλοι ασφαλείς» και να πείσει τους πολίτες ότι αυτός είναι με τον Μπάιντεν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Θάτσερ και τον Ρίγκαν, όπως είπε χθες στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο χρησιμοποίησε για να εξαπολύσει νέα, εφ’ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση.
«Δεν λέω ότι θα γίνει σοσιαλισμός στις ΗΠΑ, αλλά ότι, την ώρα που κλείνει ο κύκλος νεοφιλελευθερισμού, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εφαρμόζει πολιτικές τού χθες, την έκθεση Πισσαρίδη που ζητάει τη μείωση του εργασιακού κόστους. Είναι λάθος να ανταγωνιστούμε χώρες στην εξαθλίωση των εργαζομένων. Η κυβέρνηση καταργεί το 8ωρο, θεσμοθετεί τις ατομικές συμβάσεις και μειώνει τον πραγματικό μισθό με απλήρωτες υπερωρίες», ισχυρίστηκε για άλλη μία φορά ο κ. Τσίπρας.
Δημοσκοπικό σοκ στον ΣΥΡΙΖΑ
«Αυτό που έχει αξία σήμερα είναι ότι το κυρίαρχο υπόδειγμα της διαρκούς αναπαραγωγής του καπιταλισμού μέσα από κρίσεις που θα διευρύνουν τις ανισότητες, αλλά θα δίνουν τη δυνατότητα διεύρυνσης των κερδών μιας ελίτ που θα μας οδηγήσει στην ευημερία, κλείνει, αποτυγχάνει και αρχίζουμε να σκεφτόμαστε αλλιώς», τόνισε και κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι προτάσσει τους νόμους του κέρδους έναντι της υγειονομικής ασφάλειας, έχει κάνει πολύ μεγάλα λάθη. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για την επιβολή του lockdown, το οποίο χαρακτήρισε αποτυχημένο, για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και τη μη ενίσχυση, του ΕΣΥ.
Για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας είπε πως έγινε μια ιστορική τομή, πατριωτική και επωφελής για την περιοχή και υποστήριξε ότι η συμφωνία αυτή άλλαξε το παιχνίδι στα Βαλκάνια. «Αξιζε το πολιτικό κόστος», ήταν το συμπέρασμα που κατέληξε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει στρατηγική στην εξωτερική πολιτική και τον πρωθυπουργό ότι σέρνεται πίσω από εσωκομματικές αβαρίες.
Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για επίλυση των ελληνοτουρκικών λόγω της έλευσης Μπάιντεν «αλλά και της πολιτικής κατάστασης στη γείτονα χώρα».
«Η χώρα να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου. Η Ελλάδα έχει σαφείς κόκκινες γραμμές. Η Συνθήκη της Λωζάννης, οι γκρίζες ζώνες, η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Βάσει αυτού, πρέπει με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο να λύσουμε τα προβλήματα. Να μη χάσουμε την ευκαιρία, πρωτοστατώντας εμείς. Να αξιοποιήσουμε τη θέση μας στην Ε.Ε. και την ανάγκη της Τουρκίας για νέα οικονομική σχέση με την Ε.Ε. Πιστεύω ότι πρέπει να συνδέσουμε την προοπτική της αναθεώρησης της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με δύο βασικά ζητήματα: την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την προοπτική της Χάγης», κατέληξε.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- Αρση Lockdown: Τέλος τα SMS, απελευθερώνονται οι μετακινήσεις, πρεμιέρα για τουρισμό – Όλα όσα αλλάζουν από σήμερα
- Φλέγεται η Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ επιχειρεί στη Γάζα – Διαψεύδεται ότι έχει γίνει εισβολή
- Γλυκά Νερά: DNA, κάμερες και τρεις ληστείες οδηγούν στους δολοφόνους – Σήμερα η κηδεία της Καρολάιν
- Προανακριτική: Δεν είδε, δεν άκουσε αλλά… ήξερε ο λογιστής της CCC
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr