«Εμείς όταν καθόμαστε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης… διαπραγματευόμαστε» είπε μεταξύ άλλων η υπουργός για να επισημάνει ότι η κυβέρνηση κατάφερε να εξαιρέσει από τον κανόνα προσλήψεων 1/5 όσους πετυχαίνουν τον διορισμό τους με δικαστική απόφαση.
«Το πελατειακό κράτος είναι λέξεις και έννοιες που παραπέμπουν σε άλλες εποχές και στις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» ανέφερε η ίδια σε άλλο σημείο για να προσθέσει «Κόψατε δασκάλους, κλείσατε την ΕΡΤ. Μιλήσατε για τεμπέληδες και διαπλεκόμενους ενώ όταν αντιληφθήκατε ότι χάνετε την εξουσία ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να οικοδομήσει σύστημα αξιολόγησης που ήταν σύστημα εκκαθαρίσεων».
«Δεν είμαστε κυβέρνηση του ελαχίστου κράτους αλλά του αναγκαίου κράτους που λειτουργεί ως ρυθμιστής οικονομικών και κοινωνικών σχέσεων» είπε μεταξύ άλλων πριν επιχειρήσει να διαψεύσει τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν ότι τον τελευταίο χρόνο οι αδιαφανείς προσλήψεις έχουν αυξηθεί.
ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας: Διπλωματικός συναγερμός σε Λευκωσία και Αθήνα - «Τα μαζεύει» ο Ουράλογλου
Σύμφωνα με το protothema.gr, η ίδια υποστήριξε ότι το τακτικό προσωπικό δεν αυξήθηκε αλλά μειώθηκε κατά 2.000 υπαλλήλους. Επίσης υποστήριξε πως από τις περίπου 5.000 προσλήψεις έκτακτου προσωπικού μόνο οι περίπου 2.000 επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Αναφορικά με την αύξηση των μισθολογικών δαπανών του κράτους είπε ότι δεν οφείλεται σε αύξηση του προσωπικού αλλά «σε ασφαλιστικών εισφορών και εφαρμογή νέας λογιστικής αποτύπωσης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Δηλαδή καταγράφηκαν δαπάνες αποζημιώσεων ως μισθολογικές δαπάνες».
Παράλληλα, πέταξε το μπαλάκι στους Δήμους αναφορικά με την επιλογή να παραιτούνται από τις δικαστικές διαδικασίες υπερ όσων συμβασιούχων διεκδικούν μονιμοποίηση.
«Μύθευμα» η ιστορία με το ασυμβίβαστο
Επίσης, η υπουργός χαρακτήρισε «μύθευμα» το δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος που αποκάλυψε το ζήτημα ασυμβιβάστου μεταξύ της βουλευτικής της ιδιότητας και της κατοχής μετοχών εταιρείας που συναλλασσόταν με το Δημόσιο. Η ίδια κατέθεσε τρεις γνωμοδοτήσεις, από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τους καθηγητές Ακρίτα Καϊδατζή και Σπύρο Φλογαϊτη οι οποίοι όπως είπε «αποφαίνονται ότι δεν υπάρχει ασυμβίβαστο στην ιδιότητα ιατρού συμβεβλημένου με τον ΕΟΠΥΥ και του βουλευτή».
Οι 153 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν θα συνδράμουν στην δημιουργία κοινοβουλίου που θα λεει «ναι σε όλα»
Κατά την έναρξη της τοποθέτησής της η υπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης υποστηρίζοντας ότι «υπάρχουν προϋποθέσεις για πολιτική συμφωνία και εργαζόμαστε εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση. Για όλα αυτά θα κριθούμε στο τέλος της 4ετίας» ενώ πρόσθεσε «δεν υπάρχουν σενάρια για ψήφιση των μέτρων από 180 βουλευτές καθώς οι βουλευτές της πλειοψηφίας δεν θα ψηφίσουν προληπτικά μέτρα. Η πλειοψηφία δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθεί κοινοβούλιο που θα λέει «ναι σε όλα».