Ζούμε στον ρυθμό της επετείου της Επανάστασης του 1821. Θα είναι, όμως, τελικά, μία επέτειος που απλώς θα γιορταστεί και θα περάσει ή θα αφήσει κάτι στη χώρα μας;
Η Ελλάδα γιορτάζει ένα ιστορικό γεγονός, τα 200 χρόνια ελευθερίας της, με τα φώτα του πλανήτη, ύστερα από καιρό, στραμμένα επάνω της για κάτι τόσο σημαντικό και μεγαλειώδες. Μας κάνει περήφανους η Ιστορία μας και ακόμη περισσότερο ότι αυτή η επέτειος τιμάται και γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο. Με συγκινούν βαθιά οι εικόνες της γαλανόλευκης που έρχονται από το εξωτερικό. Είναι κίνηση τιμής και αλληλεγγύης του κόσμου προς ένα μικρό και ταυτόχρονα τόσο μεγάλο έθνος.
Η επέτειος της εξέγερσης αποτελεί ευκαιρία για τη χώρα μας να ενισχύσει διεθνώς το κεφάλαιο της ήπιας ισχύος της. Εξηγούμαι. Διαχρονικά, η Ελλάδα φέρει το ιστορικό αποτύπωμα της Δημοκρατίας, καθώς στη συνείδηση του πλανήτη αποτελεί την κοιτίδα της. Από τώρα και για τον επόμενο χρόνο, έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να εμπλουτίσουμε αυτό το ιστορικό αποτύπωμα προσθέτοντας στη φυσιογνωμία, στο branding, της χώρας και την πανίσχυρη έννοια της Ελευθερίας. Να ταυτιστούν δηλαδή η Δημοκρατία και η Ελευθερία, δύο έννοιες που συγκροτούν τον αξιακό πυρήνα της Δύσης και θεμελιώδεις αναφορές για όλο τον κόσμο, με την Ελλάδα.
Είναι μια ιστορική ευκαιρία, πρόκληση και δυνατότητα για να μεγαλώσουμε το κεφάλαιο της ήπιας ισχύος της χώρας μας. Οφείλουμε να την αξιοποιήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις και τα μέσα. Το οφείλουμε τόσο σε όσους αγωνίστηκαν για την εθνική ανεξαρτησία και μας παρέδωσαν αυτήν τη μοναδική κληρονομιά όσο και σε εκείνους που θα την παραδώσουμε εμείς. Στα παιδιά μας.
Εχετε υπηρετήσει για πολλά χρόνια την εξωτερική πολιτική από την πρώτη γραμμή. Πώς αξιολογείτε τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και πόσο θα επηρεάσουν τις σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία;
Η Τουρκία έχει Συμφωνία Σύνδεσης με την Ευρώπη, τότε ΕΟΚ, από το 1964. Σχεδόν 60 χρόνια μετά, δεν έχει γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η σχέση μαζί της δεν έχει βρει ακόμα στέρεο βηματισμό. Αυτό επιβεβαιώνει πόσο πολύπλοκη και δύσκολη είναι η σχέση της χώρας με την Ευρώπη. Και δεν θα αλλάξει εύκολα. Τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε συνδυασμό με την έκθεση του ύπατου εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική, Ζ. Μπορέλ, αποτελούν ένα ακόμα στάδιο μιας μακράς πορείας. Τελικά, η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας εξαρτάται από το πόσο ευρωπαϊκή είναι η ίδια η Τουρκία. Η Τουρκία του κ. Ερντογάν δεν συγκλίνει με την Ευρώπη, αλλά αποκλίνει. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι μερικές μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος Ερντογάν αποφάσισε μονομερή αποχώρηση της χώρας από τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών. Εν κατακλείδι, τα αποτελέσματα του πρόσφατου ευρωπαϊκού συμβουλίου δίνουν μία ακόμα ευκαιρία στην Αγκυρα για κάποια βήματα προόδου, που, αν αυτά θα γίνουν ή όχι, εξαρτάται αποκλειστικά από την ίδια. Και εδώ, θεμελιώδη σημασία έχει η στάση της απέναντι στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία.
Πώς θεωρείτε ότι μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της Συνόδου τις δικές μας σχέσεις με την Τουρκία;
Θέλω να ελπίζω θετικά. Ο συνδυασμός κινήτρων και υποχρεώσεων είναι μια προσεκτική στρατηγική. Η αποτελεσματικότητά της θα φανεί το προσεχές διάστημα. Ο Ερντογάν έχει ανοιχτά πολλά σοβαρά, εσωτερικά και εξωτερικά, μέτωπα. Ελπίζω η Αγκυρα να καταλάβει ότι, εάν τυχόν ξεκινήσει έναν νέο κύκλο προκλήσεων, το κόστος, αυτήν τη φορά, θα είναι δυσβάστακτο. Αυτά ισχυροποιούν τη θέση μας, αλλά, δυστυχώς, γνωρίζουμε ότι δεν αρκούν. Στο τέλος της ημέρας, είμαστε εμείς εδώ στο Αιγαίο και στον Εβρο, που καλούμαστε σχεδόν καθημερινά να αντιμετωπίσουμε τον τουρκικό αναθεωρητισμό, τους τακτικισμούς και την ένταση.
Η απάντησή μας πρέπει να δίνεται σε πολλά μέτωπα και να αποτελεί ένα μίγμα πολιτικής αποτροπής, ανάσχεσης, διαλόγου και συνεργασίας όπου αυτό είναι εφικτό.
Θα έλεγα σχηματικά ότι η Ελλάδα ακολουθεί πολιτική τριών μερικώς επικαλυπτόμενων κύκλων. Τον κύκλο της ανάσχεσης και της αποτροπής (διπλωματικής και αμυντικής-επιχειρησιακής). Τον κύκλο του οριοθετημένου διαλόγου (διερευνητικές για θαλάσσιες ζώνες, ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα) και τον κύκλο της λειτουργικής συνεργασίας (εμπόριο, τουρισμός).
Ανάλογα με τη συγκυρία ενισχύεται ο ένας ή ο άλλος. Στο στάδιο αυτό ο σημαντικότερος είναι ακόμα ο κύκλος της ανάσχεσης.
Η τηλεφωνική συνομιλία Μητσοτάκη – Μπάιντεν ήταν, αναμφισβήτητα, μια θετική εξέλιξη. Πώς την αξιολογείτε;
Δεν είναι απλώς και μόνο μια θετική εξέλιξη. Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Ο δρόμος που ανοίγεται για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι δρόμος ακόμα μεγαλύτερης προόδου. Ακόμα στενότερης συνεργασίας. Και αυτό είναι πολύ κρίσιμο για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Εχετε ταχθεί πολλές φορές υπέρ της συμφωνίας και της ομοψυχίας στα εθνικά θέματα. Βλέπουμε όμως για άλλη μία φορά και παρά την υγειονομική κρίση σκηνικά έντασης και ρήξεων. Μήπως η κυβέρνηση θα έπρεπε να ανταποκριθεί στο μορατόριουμ που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας;
Ημουν και παραμένω υπέρ της συνεννόησης και της ομοψυχίας στα μεγάλα θέματα. Κάτι που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, δυστυχώς στη χώρα μας παραμένει ζητούμενο. Ομως, η συζήτηση και η συνεννόηση θέλουν δύο. Δύο πλευρές με διαφορές μεν αλλά στοιχειώδη ειλικρίνεια προθέσεων. Μονή συνεννόηση δεν γίνεται. Ούτε ως συνεννόηση νοείται η επιβολή όρων της μειοψηφίας επί της πλειοψηφίας. Τι ζητάει ο κ. Τσίπρας με την πρότασή του για μορατόριουμ; Ζητάει αναστολή της κυβερνητικής λειτουργίας με την απειλή ότι, εάν αυτό δεν γίνει, θα υπάρξει -βλέπε: θα υποδαυλίσει ο ίδιος και το κόμμα του- κοινωνική αναστάτωση. Μας λέει με λίγα λόγια: «Μην κυβερνάτε διότι αλλιώς δεν θα σας αφήσω να κυβερνήσετε». Αυτό δεν είναι πρόταση συνεννόησης, είναι ωμός εκβιασμός.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Κανείς όμως δεν ανοίγει εκ των προτέρων τα χαρτιά του για αυτό το θέμα. Θεωρείτε ότι λόγω των συνθηκών θα οδηγηθούμε νωρίτερα στην κάλπη;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών όχι γιατί απλώς έπρεπε να το κάνει αλλά γιατί αυτή είναι η αλήθεια. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι μια κυβέρνηση που από την αρχή κλήθηκε να διαχειριστεί αλλεπάλληλες κρίσεις. Παρά τις τεράστιες αντιξοότητες, τα κατάφερε. Αντιμετωπίσαμε την πανδημία, τη μεταναστευτική κρίση, την οικονομική κρίση, που ήρθε ως επακόλουθο της πανδημίας, και την τουρκική προκλητικότητα.
Διαθέτουμε ένα ισχυρό πολιτικό κεφάλαιο διαρκείας και αυτό είναι η ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η συμπαγής Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Και θα πάμε σε εκλογές στο τέλος της θητείας μας, γιατί πρέπει να κριθούμε για το σύνολο των πεπραγμένων μας. Και το σύνολο αυτό ξεπερνάει τη διαχείριση των κρίσεων και βλέπει παραπέρα. Δεν θέλουμε να είμαστε και δεν είμαστε μια μονοθεματική κυβέρνηση διαχείρισης της πανδημίας, αλλά μια κυβέρνηση παραγωγής δημιουργίας και, άρα, της τετραετίας. Και όταν έρθει η ώρα, οι πολίτες θα έχουν δει τι πραγματικά μπορεί να πετύχει αυτή η κυβέρνηση και έτσι θα απαντήσουν εύκολα στο δίλημμα, ποιος πήγε και ποιος μπορεί να πάει μπροστά τη χώρα και ποιος όχι.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr