Υπέρ των Αναφορών (ενός Έλληνα, αλλά και ενός Ισπανού πολίτη) τάχθηκε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, όπως και όλοι οι Έλληνες ευρωβουλευτές που ήταν παρόντες στην Επιτροπή (Σοφία Σακοράφα, Νότης Μαριάς, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, Νίκος Χουντής).
Η Κ. Κούνεβα έκανε λόγο για αληθινό έγκλημα κατά του περιβάλλοντος το οποίο προσπαθούν να αποτρέψουν και οι κάτοικοι, και οι τοπικές Αρχές της Χαλκιδικής και η ελληνική κυβέρνηση, ενώ επέκρινε την Κομισιόν που, απαντώντας στις δυο αναφορές, υποστήριξε ότι δεν διαπιστώνει παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Η Κ. Κούνεβα, τασσόμενη υπέρ των δυο αναφορών (Αδαμόπουλου και Πέρες), ανέφερε:
«Η υπόθεση που θίγουν οι αναφορές για την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο. Ένα αληθινό έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος, της τοπικής κοινωνίας και του δημόσιου συμφέροντος. Και γι’ αυτό ζητώ η Επιτροπή μας να κρατήσει ανοιχτές αυτές τις αναφορές. Και να καλέσει την Κομισιόν να ερευνήσει σε βάθος την υπόθεση. Γιατί τώρα κρύβεται πίσω από τυπικά μόνο ζητήματα.
Οι αναφορές πρέπει να μείνουν ανοικτές γιατί:
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Πρώτον, οι κάτοικοι της Χαλκιδικής, οι τοπικές Αρχές, αλλά και η κυβέρνηση δεν θέλουν αυτή την εξόρυξη, που θα φέρει μεγάλη καταστροφή στο περιβάλλον.
Δεύτερον, γιατί στην ελληνική δικαιοσύνη, που την επικαλείται η Κομισιόν, εκκρεμεί προσφυγή της Eldorado εναντίον απόφασης της κυβέρνησης που έβαλε φρένο στα σχέδια της εταιρείας. Άρα, πρέπει να περιμένουμε την τελική κρίση της δικαιοσύνης.
Τρίτον, γιατί η εξόρυξη χρυσού δεν παραβιάζει μόνο τις Οδηγίες που υπάρχουν στην αναφορά, αλλά και άλλες.
Παραβιάζεται η Οδηγία 2001/42, που απαιτεί εκτίμηση για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον πριν εγκριθεί ένα σχέδιο. Και επιβάλλει διαβούλευση σε βάθος με την κοινωνία. Στη Χαλκιδική, αντί για διαβούλευση, το κίνημα των κατοίκων είδε μόνο ξύλο από την αστυνομία και δικαστικές διώξεις.
Κι ακόμη, παραβιάζεται η Οδηγία 2000/60 για τα νερά, αφού η εταιρεία θέλει να κατασκευάσει σήραγγα που θα καταστρέψει τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.
Τα ξέρει αυτά η Κομισιόν, που βιάστηκε να μας πει ότι δεν βλέπει κανένα πρόβλημα;
Να μείνει, λοιπόν, ανοικτή η Αναφορά, και να γίνει η Επιτροπή μας φρουρός του περιβάλλοντος».
Η επιτροπή Αναφορών θα συντάξει λίστα ερωτημάτων προς την Κομισιόν, ενώ με επιστολές προς τα αρμόδια υπουργεία της ελληνικής κυβέρνησης και τον δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής θα ζητήσει πλήρη ενημέρωση για τις θέσεις τους και για τις εξελίξεις γύρω από την «επένδυση» της Eldorado.