Αποσβολωμένα και αμήχανα τα στελέχη των τριών πιστωτριών τραπεζών (Alpha, Εθνική, Πειραιώς) παρακολουθούν την κυβέρνηση στην ωμή της παρέμβαση στα μιντιακά και τον Βασίλη Μουλόπουλο να στρογγυλοκάθεται στην καρέκλα του Σταύρου Ψυχάρη, μία ημέρα μάλιστα μετά την απόφαση του ανακριτή να απαλλάξει τον άλλοτε κραταιό βαρόνο του Τύπου από όλες τις κατηγορίες του. Ενδεχομένως τα στελέχη των τραπεζών να ευθυγραμμίζονται με την αντιπολίτευση, το δημοσιογραφικό κόσμο και τους πολίτες που εξανίστανται και διατυπώνουν εύλογες πλην αναπάντητες απορίες, ίσως δε και να υπομειδιούν με τους μνηστήρες που λιγουρεύονται την εξουσία που υποτίθεται ότι θα αντλήσουν από την απόκτηση του ιστορικού συγκροτήματος αντί πινακίου φακής μετά γενναίου κουρέματος… ΣΥΡΙΖΑ.
Ομως οι τράπεζες δεν αστειεύονται ούτε ποντάρουν σε σωτήρες και supermen τύπου Μουλόπουλου ή εγχώριων μεγιστάνων. Εξ ου και ενεργοποίησαν διαδικασία εκκαθάρισης εν λειτουργία του ομίλου, εκπέμποντας σαφές μήνυμα ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν σε καμιά λύση που δεν θα περιλαμβάνει νέους επενδυτές και κατάθεση βιώσιμου σχεδίου εξυγίανσης. Τα τραπεζικά στελέχη δυσκολεύονται να βάλουν την υπογραφή τους στο όποιο αίτημα του επενδυτή για κούρεμα 70% για να καταβάλει 25 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή προτίθεται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, να βάλει ο Ιβάν Σαββίδης, αφού του επιστραφούν από το ταμείο του κράτους που τα δέσμευσε από τη διαγωνιστική διαδικασία-«οπερέτα» για τις τηλεοπτικές άδειες.
Το πρόβλημα
Ο ΔΟΛ οφείλει 200 εκατ. ευρώ και ως πιθανότερη διέξοδος είναι να βρεθεί επενδυτής ή επενδυτικό σχήμα, καθώς το βέλτιστο για την κυβέρνηση θα ήταν με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια: αφενός, να αγόραζε επιρροή και εύνοια στο μεγαλύτερο συγκρότημα της χώρας και, αφετέρου, να βολεύονταν οι ημέτεροι και τα φίλια Μέσα με την απόκτηση «πακέτο» Mega και ΔΟΛ. Ως ενδιαφερόμενοι επενδυτές φέρονται οι Ιβάν Σαββίδης -σε συνεργασία με τον Φώτη Μπόμπολα (που προτίθεται να παραχωρήσει το χαρτί για την έκδοση των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα» στο μεσοδιάστημα της εκκαθάρισης) και τον Θεοχάρη Φιλιππόπουλο των Αττικών Εκδόσεων, ενώ ήδη ο πρόεδρος της 24media, Δημήτρης Μάρης, διαχώρισε τη θέση του και δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται.
Οι τράπεζες κατέθεσαν αίτηση για εκκαθάριση εν λειτουργία των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα» και αναμένεται να καταθέσουν αίτηση για την υπαγωγή του Δ0Λ σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος Δένδια. Πρόκειται για μια κίνηση που ουσιαστικά οδηγεί τον ΔΟΛ σε χρεοκοπία. Μάλιστα, οι τράπεζες προτείνουν να αναλάβει την εκκαθάριση ως ειδικός διαχειριστής η εταιρία Grant Thornton.
Η διαδικασία μπορεί να κρατήσει έως τον Μάρτιο του 2017, καθώς πρόθεση των τραπεζών είναι να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από το νόμο δικαστική διαδικασία σε σχέση με το μέλλον του ΔΟΛ. Από την ημέρα διορισμού του, ο ειδικός διαχειριστής έχει προθεσμία 12 μηνών για να ολοκληρώσει την εκκαθάριση, ενώ με το διορισμό του μπορεί να ξεκινήσει πλειοδοτικός διαγωνισμός για την πώληση περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας που είναι σε καθεστώς εκκαθάρισης. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ερωτήματα για το τι μπορεί να γίνει στο μεσοδιάστημα καθώς δεν υπάρχει ενδιάμεση χρηματοδότηση της εταιρίας.
Μια λύση που προτείνεται είναι να αποδεσμευτεί ένας λογαριασμός για την πληρωμή του προσωπικού. Η Alpha θα συμφωνούσε σε ένα τέτοιο σενάριο, αν και εφόσον υπήρξε θεσμική διευθέτηση με τη συγκατάνευση του Ταμείου Χρηματοδοτικής Σταθερότητας και της Κομισιόν – σε περίπτωση που τελικά ο επενδυτής επιμείνει σε κούρεμα 70%. Η Πειραιώς ζητεί συναίνεση μεταξύ των τραπεζών και θα ακολουθήσει -σημειωτέον τα περισσότερα χρήματα οφείλονται στην Alpha-, ενώ η Εθνική αποδέχεται μια πιο πολιτική λύση.
Παντρεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος - Ποια είναι η σύζυγός του Τατιάνα Παπαδοπούλου
Παραβάσεις
Στο πόρισμα για τα ΜΜΕ για τον ΔΟΛ σημειώνεται ότι «από την πορεία δανεισμού του και των θυγατρικών, προκύπτει ότι σε πλείστες περιπτώσεις η χρηματοδότηση έγινε κατά παράβαση των κανονισμών πιστοδοτήσεων, που οι ίδιες οι τράπεζες έχουν θεσπίσει και ισχύουν για όλους τους δανειολήπτες. Πολλές δε περιπτώσεις χρήζουν και ποινικής διερεύνησης. Ως κυριότερες παραβιάσεις αναφέρονται οι εξής:
1) Παροχή χρηματοδότησης χωρίς εξασφαλίσεις. Αρνητική χρηματοοικονομική κατάσταση.
2) Χορήγηση νέων δανείων χωρίς την αποπληρωμή παλαιών.
3) Αναχρηματοδότηση των τόκων με δανεισμό.
4) Από το 2009 και εντεύθεν καμία συμμετοχή των μετόχων.
5) Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου με δανεισμό.
Ο δανεισμός
Πρακτικά ο ΔΟΛ είναι το πλέον υπερδανεισμένο συγκρότημα. Συνολικά οφείλει στις τράπεζες περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ (το 50% στην Alpha Bank). Το 2014 η ΔΟΛ Α.Ε. εκδίδει νέο δεκαετές κοινό ομολογιακό δάνειο ύψους 96.817.888 ευρώ, με σκοπό να αναχρηματοδοτήσει τον υφιστάμενο τραπεζικό δανεισμό (82,2 εκατ.) και να καλύψει τα κεφάλαια κίνησης κατά περίπου 17 εκατ. ευρώ. Το δάνειο καλύφθηκε κατά 31% από την Αlpha, κατά 47% από την Εθνική και κατά 22% από την Πειραιώς. Στις 10 Ιανουαρίου η επιχείρηση δεν μπόρεσε να καταβάλει εξαμηνιαίους τόκους ύψους 9,5 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να καταγγείλουν το τελευταίο δάνειο ύψους 99 εκατ. ευρώ του 2014 και να ενεργοποιήσουν τις πτωχευτικές διαδικασίες. Προηγουμένως οι τράπεζες είχαν αρνηθεί να δανειοδοτήσουν εκ νέου τον Οργανισμό για να αποπληρωθούν προηγούμενες οφειλές, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες που δεν διαψεύστηκαν, η Εθνική Τράπεζα έβαλε βέτο στη μερική αποδέσμευση εταιρικού λογαριασμού του ΔΟΛ για πληρωμή των εργαζομένων.
Τα περιουσιακά στοιχεία
Οι πωλήσεις της εφημερίδας «Τα Νέα» αποτυπώνονται πεσμένες (12.000 φύλλα), της εφημερίδας «Το Βήμα» πάνω από 55.000 φύλλα, η ακροαματικότητα του «Βήμα FM» θεωρείται χαμηλή, ενώ στο περιουσιολόγιο του συγκροτήματος περιλαμβάνονται το πόρταλ in.gr, το studio ATA, που κάνει τηλεοπτικές παραγωγές, το MEGA, στο οποίο ο ΔΟΛ έχει το 22%, το δίκτυο διανομής Τύπου «ΑΡΓΟΣ», τα πιεστήρια «ΙΡΙΣ», για το οποίο ενδιαφέρεται ο Φ. Μπόμπολας, κ.λπ. Στα βασικά έντυπα και ηλεκτρονικά απασχολούνται περίπου 500 εργαζόμενοι.
Βολές από Ν.Δ.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΔΟΛ, ο Β. Μουλόπουλος εκλήθη «να συμβάλει στην επίλυση των διαρθρωτικών και οικονομικών προβλημάτων του ΔΟΛ» και το κομματικό στέλεχος απεδέχθη προθύμως. Η εξέλιξη προκάλεσε πολιτικό σάλο, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να υπεραμύνεται στη Βουλή της επιλογής αυτής και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τον κατηγορούν ότι επιχειρεί να «αλώσει» το Συγκρότημα Τύπου, το οποίο μέχρι πρότινος κατηγορούσε ως το κέντρο της διαπλοκής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε στον κ. Τσίπρα τις μυστικές συναντήσεις που είχε με τον Σταύρο Ψυχάρη παρουσία της… γάτας των Ιμαλαΐων: «Εσείς δεν είστε που κάνατε μυστικές συναντήσεις με τον κ. Ψυχάρη παρέα με μια γάτα; Εσείς τις κάνατε. Αν κάτι χάλασε στη μοιρασιά, είναι δικό σας πρόβλημα. Εσείς μυστικά συναντήσατε εκδότες. Το να συναντάς μυστικά εκδότες και μετά να αφήνεις υπονοούμενα γεννά ζητήματα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης για να προσθέσει: «Ο κ. Μουλόπουλος ως τι εμφανίζεται και τι ρόλο θα παίξει; Μήπως εκπροσωπεί μεγάλα κεφάλαια ή έχει προσωπικά κεφάλαια για τη σωτηρία του οργανισμού;».
Εκτός αυτού, ο αρχηγός της Ν.Δ. κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει εάν ευσταθούν οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι πριν από λίγες ημέρες υπήρξε νέα μυστική συνάντηση «Παππά, Μουλόπουλου, Ψυχάρη» κι υπογράμμισε: «Επιχειρήσατε να ρίξετε “μαύρο” στα κανάλια και τώρα το κάνετε με εκδότες. Πρώτα τους καταγγείλατε, μετά τους συναντήσατε. Κάποιοι συμβιβάστηκαν και έκαναν τις εφημερίδες τους γραφείο Τύπου της κυβέρνησης, ενώ κάποιους άλλους τους εκβιάζετε χρησιμοποιώντας δικαστικές εκκρεμότητες».
Το χρονικό
* Το 2016 δεσμεύονται λογαριασμοί του Σταύρου Ψυχάρη, ο οποίος δικαζόταν για διαφορά 48 εκατ. ευρώ μεταξύ αυτών που δήλωνε και αυτών που φαίνεται ότι είχε, με το δικαστήριο να τον αφήνει ελεύθερο χωρίς εγγύηση. Ο κ. Ψυχάρης έχει προσωπικά δάνεια στις τράπεζες, μεταξύ 90 και 150 εκατ. ευρώ.
* Τον Νοέμβριο του 2016 ματαιώνεται το σχέδιο πώλησης της εφημερίδας «Τα Νέα» στον όμιλο Αλαφούζου.
* Τον Δεκέμβριο του 2016 η Εθνική Τράπεζα δεσμεύει εταιρικό λογαριασμό του ΔΟΛ ύψους 390.000 ευρώ, που προοριζόταν για την καταβολή μισθοδοσίας.
* Στο τέλος του χρόνου δεν καταβάλλονται ρυθμισμένο δάνειο και τόκοι της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ, ενώ στο προσωπικό οφείλονται 4 εκατ. ευρώ.
* Ο Βασίλης Μουλόπουλος επανεμφανίστηκε στον ΔΟΛ λίγο μετά την Πρωτοχρονιά για να επισκεφθεί το γραφείο του Ψυχάρη, ενώ αποχωρούσε ο Φώτης Μπόμπολας.
* Το απόγευμα της Κυριακής 15/1 «καρατομείται» ο διευθυντής της εφημερίδας «Τα Νέα», Δημήτρης Μητρόπουλος (ανέλαβε προσωρινά ο Π. Λάμψιας), ενώ μία μέρα νωρίτερα είχε προηγηθεί μυστική συνάντηση του Σταύρου Ψυχάρη με τον Βασίλη Μουλόπουλο.
* Στις 16/1 ο Σταύρος Ψυχάρης εμφανίζεται στον ανακριτή για το αδίκημα της φοροδιαφυγής ύψους 45 εκατ. ευρώ, που του έχει καταλογίσει με πόρισμά του το ΚΕΦΟΜΕΠ και μετά την ολιγόλεπτη απολογία του αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
* Την περασμένη Τρίτη 17/1 ανακοινώνεται η ανάληψη καθηκόντων του Βασίλη Μουλόπουλου στον ΔΟΛ για θα «συμβάλει στην επίλυση των διαρθρωτικών και οικονομικών προβλημάτων του ΔΟΛ».
* Στην κατάθεση αίτησης υπαγωγής σε διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία του ΔΟΛ προχωρούν στις 18/1 οι πιστώτριες τράπεζες προτείνοντας ως ειδικό διαχειριστή την εταιρία Grant Thornton.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Διαβάστε επίσης:
Στην «γωνία» ο ΣΥΡΙΖΑ από την αντιπολίτευση για… τα κλειδιά του ΔΟΛ