Ερωτηθείσα για το αν η συνεργασία Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ δυσκολέψει τυχόν μετεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ, η κ. Ασημακοπούλου υποστηρίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η ΝΔ θα επιδιώξει αυτοδυναμία», λέγοντας, ωστόσο, ότι «η οποιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία δεν εξαρτάται από την ανθρωπογεωγραφία του άλλου κόμματος αλλά από το αν υπάρχει σύγκλιση».
Μαρινάκης: «Δεν έχουμε τον φόβο αποχωρήσεων μετά τη διαγραφή Σαμαρά»
Μιλώντας για τις καταγγελίες της ΝΔ για προσλήψεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, η βουλευτής της ΝΔ υπογραμμίζει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «τα περί δήθεν απολύσεων από τη ΝΔ είναι ένα ψέμα ξεθωριασμένο».
Αναφερόμενη στην απαίτηση της ΝΔ για εκλογές η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου υποστηρίζει ότι «θα ήταν ανεύθυνο η ΝΔ να μην ζητάει εκλογές το συντομότερο», ενώ εκφράζει τις ανησυχίες της για το «εάν η κυβέρνηση Τσίπρα τινάξει τη χώρα στον αέρα με την ιδεοληψία, τις αυταπάτες και την εξοργιστική ανικανότητα» όπως αναφέρει, στη συνέντευξής της.
Ερωτηθείσα για το «αν η κυβέρνηση ΝΔ προτίθεται να κάνει μονομερείς ενέργειες προκειμένου να υλοποιήσει το πρόγραμμά της», απαντά ότι «η όποια ενέργεια αξιολογείται από το αποτέλεσμα από το οποίο εξαρτάται και η αξιοπιστία απέναντι στους δανειστές σε σχέση με την τήρηση της συμφωνίας».
Τέλος, η κ. Ασημακοπούλου υποστηρίζει ότι «έρχεται 4ο μνημόνιο, υπαιτιότητα του ΣΥΡΙΖΑ».
Κυρία Ασημακοπούλου, ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι θα κλείσει η αξιολόγηση χωρίς πρόσθετα μέτρα. Γιατί το αμφισβητείτε ως ΝΔ;
Στη Νέα Δημοκρατία διαμηνύουμε -εδώ και μήνες και σε όλους τους τόνους- πως είναι κρίσιμο για την ελληνική οικονομία να κλείσει η αξιολόγηση. Το θέμα βέβαια, είναι και πώς θα κλείσει και πότε θα κλείσει. Δυστυχώς φαίνεται πως είμαστε στο ίδιο, κακοπαιγμένο, έργο θεατές. Η ιλαροτραγωδία “Το ποντίκι που βρυχάται” ξανανεβαίνει με την ίδια υπόθεση, όπου από τους λεονταρισμούς και την υπερήφανη διαπραγμάτευση καταλήγουμε στην άτακτη υποχώρηση και την ταπεινωτική συνθηκολόγηση. Το πρόβλημα είναι πως το υπέρογκο κόστος αυτής της παράστασης το πληρώνει ο ελληνικός λαός. Και το κόστος ολοένα και μεγαλώνει.
Συνεπώς, πιστεύετε ότι είναι πιο πιθανό το σενάριο των πρόωρων εκλογών από την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης;
Βλέποντας τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, την αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, τη σαφή υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί παρά να προετοιμάζει σενάριο “ηρωικής εξόδου”. Κυβέρνηση και βουλευτές παραμένουν “γαντζωμένοι” στις καρέκλες τους για όσο το δυνατόν περισσότερο, αφού ξέρουν ότι δε θα τις ξαναδούν. Εν τω μεταξύ λένε “ναι σε όλα” και προσπαθούν να καλύψουν τις καταστροφικές συνέπειες και το υπέρογκο κόστος της διακυβέρνησης τους με επικοινωνιακά τεχνάσματα και άκρατο λαϊκισμό. Η πραγματικότητα όμως δεν αλλάζει, πρόδωσαν τους ψηφοφόρους τους και ζημιώνουν τη χώρα.
Βλέπετε ως δεδομένο ή ως πιθανό ένα 4ο μνημόνιο;
Το 4ο μνημόνιο -όπως και το τρίτο, ας μην ξεχνάμε πως εξαιτίας τους προέκυψε- είναι προ των πυλών και έρχεται πάλι από υπαιτιότητά τους. Ας το ονομάσουν όπως θέλουν. Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχτεί τον μόνιμο κόφτη και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Μένουν οι λεπτομέρειες, οι οποίες θα φανούν εν ευθέτω χρόνο. Όσο και αν προσπαθήσουν να τις κρύψουν, δυστυχώς οι Έλληνες θα τις νιώσουν στις τσέπες τους.
Κυρία Ασημακοπούλου, τυχόν αποχώρηση του ΔΝΤ θα τίναζε το «πρόγραμμα» στον αέρα και θα βρισκόμαστε εκ νέου μπροστά σε ενδεχόμενο Grexit;
Βεβαίως και ανησυχώ για το εάν η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα τινάξει τη χώρα στον αέρα με την ιδεοληψία, τις αυταπάτες και την εξοργιστική ανικανότητά της. Η στήριξη που λαμβάνουμε σαν χώρα τόσο από τους Ευρωπαίους εταίρους μας όσο και από το ΔΝΤ είναι για να βγούμε από την κρίση και να ξανασταθούμε στα πόδια μας. Αυτό είναι και το ζητούμενο. Χωρίς να παραγνωρίζω λάθη εκ μέρους τους, αλλά και διαφορετικές στρατηγικές, και ανεξαρτήτως με τα “συναισθήματα” που προκαλούν στελέχη των δανειστών κατά καιρούς, εστιάζω σε αυτά που πρέπει να κάνουμε εμείς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σαφής στο ότι χρειάζεται ένα διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, με χαμηλότερους φόρους, εμπροσθοβαρής υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και προσέλκυση επενδύσεων. Αυτή είναι η σωστή συνταγή για να πάμε μπροστά και σε συνδυασμό με την επανάκτηση της αξιοπιστίας μας μπορούμε να τους πείσουμε να την υποστηρίξουν.
Η ΝΔ ζητά εκλογές λέγοντας ότι είναι αναγκαίες για τη χώρα. Θα ήθελα, ωστόσο, να σας ρωτήσω. Θα συνέφερε τη ΝΔ να οδηγηθεί σε εκλογές χωρίς να έχει κλείσει η αξιολόγηση;
Το ζήτημα δεν είναι τι συμφέρει τη ΝΔ αλλά τι συμφέρει τη χώρα. Και όσο παραμένει στο τιμόνι της χώρας το πιο ανίκανο κυβερνητικό σχήμα της μεταπολίτευσης, τόσο η κατάσταση σε όλα τα μέτωπα θα επιδεινώνεται. Θα ήταν ανεύθυνο η ΝΔ να μην ζητάει εκλογές το συντομότερο. Για να πάμε παρακάτω θα πρέπει να σταματήσει πρώτα το κακό. Και το κόστος της παραμονής αυτής της Κκυβέρνησης στην εξουσία είναι μεγαλύτερο από το κόστος των εκλογών.
Πώς ακούσατε τις δηλώσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλτ Τράμπ; Συμφωνείτε με την άποψή του ότι αναμένεται να φύγουν από την ΕΕ και άλλες χώρες;
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Ντόναλντ Τράμπ είναι επιλογή του αμερικανικού λαού, επομένως σεβαστές οι απόψεις του. Εμείς εδώ στην Ευρώπη, όμως, θα πρέπει να αποφασίσουμε για την τύχη μας. Εγώ πιστεύω ότι παραμένουμε κερδισμένοι από την Ένωση. Αυτό δεν σημαίνει, φυσικά ότι δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με γενναιότητα και αποφασιστικότητα τις προκλήσεις της εποχής και να φέρουμε την Ευρώπη πιο κοντά στον πολίτη. Χρειάζονται, όμως, συγκεκριμένα έργα για να ξαναθυμηθούμε και να ανανεώσουμε τις κοινωνικές φιλοδοξίες που έκαναν πράξη το όραμα της ενωμένης Ευρώπης. Τα οικονομικά προβλήματα, που οπωσδήποτε πρέπει να αντιμετωπιστούν γιατί λειτουργούν διαλυτικά, δεν ακυρώνουν την προστιθέμενη αξία που προσφέρει στους πολίτες η Ευρωπαϊκή Ένωση στην επίλυση των προβλημάτων του πολίτη, στην καταπολέμηση της ανεργίας, στη διασφάλιση της ασφάλειάς του, στην προάσπιση των δικαιωμάτων του και στην προαγωγή ευημερία του σε συνθήκες ειρήνης και ανάπτυξης. Λύση και όχι διάλυση, άθροιση και όχι διαίρεση δυνάμεων είναι η προοπτική που συμφέρει την Ευρώπη και στο νέο πολυπολικό κόσμο που γεννιέται.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, σε πρόσφατη συνέντευξή του, δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να μειώσει τη φορολογία ακόμα και ως μονομερή ενέργεια. Η ΝΔ προτίθεται να κάνει και άλλες «μονομερείς» ενέργειες προκειμένου να εφαρμόσει το πρόγραμμά της;
Ας καταλάβουμε επιτέλους ότι το Μνημόνιο θέτει πλαίσιο και στόχους οι οποίοι πρέπει να επιτευχθούν. Το μείγμα πολιτικής αποτελεί σε μεγάλο βαθμό θέμα πολιτικής επιλογής της ελληνικής κυβέρνησης. Η όποια ενέργεια, συνεπώς, αξιολογείται από το αποτέλεσμα, από το οποίο εξαρτάται και η αξιοπιστία μας απέναντι στους δανειστές σε σχέση με την τήρηση της συμφωνίας. Η μείωση της φορολογίας θα συμβάλλει καταλυτικά στην επανάκαμψη της οικονομίας μέσω της ενίσχυσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, των επενδύσεων και της κατανάλωσης. Έτσι θα πιάσουμε τους στόχους και όχι με φοροεπιδρομή στους Έλληνες που έχουν εξαντλήσει τη φοροδοτική τους ικανότητα. Αυτό έχει γίνει και στο παρελθόν, όταν η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά μείωσε το ΦΠΑ στην εστίαση, αυξάνοντας τα έσοδα.
Πώς είδατε τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ; Πιστεύετε ότι η επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου στη Δημοκρατική Συμπαράταξη θα δυσκολέψει, ενδεχομένως, τη μετεκλογική συνεργασία ΝΔ- ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση που η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα και όχι αυτοδύναμο;
Ξεκαθαρίζω ότι η ΝΔ θα επιδιώξει αυτοδυναμία προκειμένου να υλοποιήσει το πρόγραμμά της στο πλαίσιο της “συμφωνίας αλήθειας” με τους πολίτες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η οποιαδήποτε συνεργασία μετεκλογικά δεν εξαρτάται τόσο από την ανθρωπογεωγραφία του άλλου κόμματος, αλλά από το αν υπάρχει σύγκλιση γύρω από προγραμματικές θέσεις και δέσμευση υλοποίησης συγκεκριμένων, κοινά αποδεκτών προτάσεων.
Την πολιτική κίνηση Διαμαντοπούλου- Ραγκούση- Φλωρίδη πώς την βλέπετε; Θα μπορούσε να συνεργαστεί η ΝΔ;
Σας είπα, εξαρτάται από το αν υπάρχει σύγκλιση προγραμματική και πρακτική. Η ΝΔ καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ για προσλήψεις. Θα ήθελα να σας ρωτήσω.
Η κυβέρνηση της ΝΔ θα απολύσει όσους συμβασιούχους προσληφθούν, αν προσληφθούν, επί κυβερνήσης ΣΥΡΙΖΑ;
Όπως έχει καταστήσει σαφές και επανειλημμένα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν τίθεται θέμα απολύσεων στο Δημόσιο. Όμως η βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που υπηρετεί σε θέσεις του Δημοσίου απαιτεί αξιολόγηση, ευελιξία στην τοποθέτηση και μετακίνηση και σίγουρα δεν επιτρέπει αδικίες όπως την παραμονή ανθρώπων που προσκόμισαν πλαστά πτυχία. Το κράτος που υπηρετεί τον Πολίτη είναι κοινωνική απαίτηση. Τα περί δήθεν απολύσεων είναι ένα ψέμα ξεθωριασμένο.
Θα ήθελα να σας ρωτήσω για την σκληρή κριτική που ασκεί η ΝΔ στην κυβέρνηση για την τοποθέτηση του κ. Μουλόπουλου (πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ) στον ΔΟΛ. Δεν χωρούσε κριτική η στενή συνεργασία του υιού του κ. Ψυχάρη με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και η μετέπειτα εκλογή του ως βουλευτή της ΝΔ;
Ασκούμε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση που συστηματικά υλοποιεί καθεστωτικού τύπου σχέδιο ελέγχου της ενημέρωσης. Σε αυτό το σχέδιο εντάσσεται το Βατερλό με τον αντισυνταγματικό νόμο του επίδοξου “Υπουργού-Καναλάρχη” κ. Παππά, η διαπλοκή με φόντο βοσκοτόπια και οι συλλήψεις δημοσιογράφων. Το σχέδιο συνεχίζεται με την απόπειρα άλωσης του ιστορικού Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη μέσω της τοποθέτησης του κ. Μουλόπουλου στο ρόλο “τοποτηρητή”. Η κυβέρνηση που υποκριτικά κατήγγειλε το τρίγωνο της διαπλοκής πολιτική-Τύπος-οικονομικά συμφέροντα, φαίνεται να το υλοποιεί σε μυστικές συναντήσεις από τις οποίες αναδύεται οσμή ωμού εκβιασμού. Και όλα αυτά ο κ. Μουλόπουλος τα χαρακτηρίζει “τρίχες”. Πιθανώς να προέρχονται από τη γάτα του κ. Ψυχάρη.
Πώς είδατε την επιστροφή του Θεόδωρου Σκυλακάκη- Δράση στη ΝΔ;
Η διεύρυνση της απήχησης της Νέας Δημοκρατίας στην κοινωνία είναι ο μεγάλος, διακηρυγμένος, πολιτικός μας στόχος για να μπορέσει η Πατρίδα μας -μέσω του προγράμματός μας- να ξεπεράσει την κρίση. Η συμφωνία αλήθειας εκεί ακριβώς αποσκοπεί. Στο πλαίσιο αυτό, είναι θετικό και όταν πολιτικά πρόσωπα και κινήσεις δηλώνουν ότι ενστερνίζονται τις πάγιες αρχές και αξίες της Νέας Δημοκρατίας και στηρίζουν τις μεταρρυθμιστικές μας προσπάθειες.