Συνήθως τα γενέθλια αποτελούν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για γιορτή. Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, το διά ταύτα του πράγματος δείχνει να αλλάζει. Σε τρία εικοσιτετράωρα, η Κουμουνδούρου, αγκαλιά με τους Ανεξάρτητους Ελληνες του Πάνου Καμμένου, κλείνει δύο χρόνια στο τιμόνι της διακυβέρνησης. Ηταν 25 Ιανουαρίου 2015. Ο Αλέξης Τσίπρας, με τις ευλογίες του κ. Καμμένου, αλλά και του κ. Κουβέλη, που είχαν αναφωνήσει «όχι» στις τρεις ψηφοφορίες για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, οδηγώντας άρον άρον τη χώρα στην κάλπη, βγαίνει νικητής. Είχαν προηγηθεί πολλές υποσχέσεις.
Πολλά από τα οποία έταξε ο κ. Τσίπρας, είτε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είτε ως πρωθυπουργός, στις χρυσές εποχές του 2014 και του 2105 αποδείχθηκαν, τελικά, φτερό στον άνεμο. Από τη μία, ήταν εκείνη η βίαιη ωρίμανση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με τα… φαντάσματα της ωμής πραγματικότητας και αποκομμένος ως κυβέρνηση από συμμάχους στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Από την άλλη, ήταν εκείνη η περιβόητη πλέον πρωθυπουργική ατάκα από τo βήμα της Βουλής, μέσω της οποίας ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για αυταπάτες.
Γιατί δεν ήταν μόνο η υπόσχεση για κατάργηση του Μνημονίου, που κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, τον Ιούλιο του 2015 και ένα βήμα πριν από την καθίζηση της οικονομίας και την έξοδο της χώρας από το κοινό νόμισμα και την ευρωπαϊκή οικογένεια. Εκείνη η κυβίστηση του Μεγάρου Μαξίμου ακολούθησε το κλείσιμο των τραπεζών, την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και την είσοδο σε μονοπάτια μεγαλύτερης ύφεσης, πριν από την υπογραφή από τον ΣΥΡΙΖΑ του τρίτου και πλέον επαχθούς Μνημονίου. Ηταν, επίσης, τα όσα διακήρυξε, χωρίς μέτρο, ο Αλέξης Τσίπρας αριστερά και δεξιά πριν και αφού ανέλαβε την εξουσία. Από σεισάχθεια και διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους μέχρι κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και επαναφορά της 13ης σύνταξης. Από όλα είχε ο μπαξές της Κουμουνδούρου. Και μετά ήρθε αυτή η… άτιμη η πραγματικότητα.
Στην επέτειο του ενός χρόνου ΣΥΡΙΖΑ, καλή ώρα τέτοια εποχή πέρυσι, το «γλέντι» στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης είχε ανάψει για τα καλά. Οσο η Κουμουνδούρου προετοίμαζε μετά βαΐων και κλάδων τους σχετικούς εορτασμούς και την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, δεκάδες χρήστες σε facebook και twitter έδιναν τα ρέστα τους. Η απόλυτη διάψευση προσδοκιών, που προεκλογικά και μετεκλογικά καλλιέργησαν η Κουμουνδούρου και ο κ. Τσίπρας, αποτυπώνεται πλέον σε κάθε δημοσκόπηση. Η λαϊκή δυσαρέσκεια οξύνεται. Εξίσου και η απογοήτευση. Ενα ποτ πουρί των… best of του νυν πρωθυπουργού, είτε στα χρόνια της αντιπολίτευσης είτε στα χρόνια της διακυβέρνησής του, πάντως, μπορεί να καταδείξει το γιατί:
» «Ζητάµε άµεση προσφυγή στη λαϊκή ετυµηγορία και ισχυρή εντολή διαπραγµάτευσης µε στόχο: ● Τη διαγραφή του µεγαλύτερου µέρους της ονοµαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιµο. Εγινε για τη Γερµανία το 1953. Να γίνει και για την Ελλάδα το 2014. ● «Ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωµή του υπολοίπου, έτσι ώστε να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη και όχι από το πλεόνασµα του προϋπολογισµού. ● Περίοδο χάριτος, δηλαδή «moratorium», στην εξυπηρέτησή του, για την άµεση εξοικονόµηση πόρων για την ανάπτυξη. Εξαίρεση του προγράµµατος δηµόσιων επενδύσεων από τους περιορισµούς του Συµφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. ● Συµφωνία για «Ευρωπαϊκό New Deal», µε δηµόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη και τη χρηµατοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».
» «Δεσμευόμαστε για ένα μέτρο που στόχο δεν έχει μόνο την αποκατάσταση των πληγέντων από το Μνημόνιο, αλλά και να προκαλέσει ένα θετικό σοκ για την ενίσχυση της ζήτησης. Αποκαθιστούμε αμέσως το Δώρο των Χριστουγέννων, ως 13η σύνταξη, σε 1.262.920 συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη έως 700 ευρώ. Είναι το πρώτο βήμα για την πλήρη αποκατάσταση της 13ης σύνταξης και του 13ου μισθού σε όλους, σταδιακά και σε συνάρτηση με τις οικονομικές συνθήκες».
» «Ο ΕΝΦΙΑ είναι ο φόρος-σύμβολο της κοινωνικής αδικίας που διατρέχει το σύνολο της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Σαμαρά. Είναι φόρος υπέρ των εχόντων, διότι δεν αθροίζει την αξία όλων των ακινήτων που διαθέτουν και δεν φορολογεί αυτήν την αξία με προοδευτική φορολογική κλίμακα και αφορολόγητο όριο. Είναι φόρος εις βάρος των φτωχών και των οικογενειών με παιδιά και χαμηλά εισοδήματα, με μόνη περιουσία την κύρια κατοικία τους. Ο ΕΝΦΙΑ, λοιπόν, δεν μπορεί να διορθωθεί, δεν μπορεί να βελτιωθεί. Μπορεί μόνο να καταργηθεί».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
[email protected]
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής