Η «μικρή επανάσταση», όπως είπε, περιλαμβάνει νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους εργαζομένους στο χώρο της Δημόσιας Υγείας, δηλαδή γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό, γενναία αύξηση των οικονομικών πόρων του συστήματος 7% του ΑΕΠ σε βάθος τετραετίας και αναδιανομή των οικονομικών πόρων εντός του συστήματος.
Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε χθες άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών που αποχώρησαν από το σύστημα τον τελευταίο χρόνο, πρόσληψη επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας, μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή, αυτόματη προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων στο ΕΣΥ, ειδικά κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών ΕΣΥ στις άγονες και νησιωτικές περιοχές, 2.000 ευρώ εισαγωγικό μισθό για τον πρωτοδιόριστο γιατρό, αναλογικές αυξήσεις των μισθών για το μη ιατρικό, υγειονομικό προσωπικό, ένταξη όλων των εργαζομένων στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών.
Για δομές – ΤΟΜΥ
Για την πρωτοβάθμια, τριπλασιασμό δομών ΤΟΜΥ (από 127 σήμερα σε 380), οικογενειακό γιατρό σε όλη την επικράτεια, λειτουργία ανά δήμο Πολυδύναμων Κέντρων Υγείας, δίκτυο Ολοκληρωμένης κατ’ οίκον Φροντίδας, Κινητές Ομάδες Υγείας για τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, σχολική υγειονομική φροντίδα.
Για τη δευτεροβάθμια, ανάπτυξη κρεβατιών ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας) και ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) με βάση τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, λειτουργική επάρκεια των νοσοκομείων της περιφέρειας ώστε να αποφεύγεται η μεγάλη μετακίνηση ασθενών προς τα κεντρικά νοσοκομεία, ανάπτυξη νέων ειδικών νοσοκομειακών δομών (Ογκολογικά, Καρδιοχειρουργικά, Παιδιατρικά) με κριτήριο τη νοσηρότητα και την απουσία ανάλογων μονάδων σε μεγάλες γεωγραφικές περιφέρειες, επιχειρησιακή ολοκλήρωση του ΕΚΑΒ με πανελλαδικό δίκτυο διακομιδής ασθενών με χερσαία, εναέρια, αλλά και πλωτά πλέον μέσα.
Για τη φαρμακευτική πολιτική, εγγυημένη πρόσβαση όλων των ασθενών στις σύγχρονες φαρμακευτικές θεραπείες, στήριξη της εγχώριας έρευνας, καθοριστική μείωση της συμμετοχής στο φάρμακο για τους χρόνια πάσχοντες.
Για τον ΕΟΠΥΥ, διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών για το ΣΥΝΟΛΟ του πληθυσμού, πλήρη κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών σε υγειονομικό υλικό για χρόνιες ασθένειες, κάλυψη νέων υπηρεσιών, όπως η οδοντιατρική φροντίδα για παιδιά και ενήλικες.
Τέλος, ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε «Εθνικές Οριζόντιες Στρατηγικές για έναν νέο Χάρτη Υπηρεσιών Υγείας», μιλώντας για αναδιοργάνωση των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της χώρας, με έμφαση στην πρόληψη και στην προαγωγή της Υγείας, συγκρότηση σύγχρονου μηχανισμού επιδημιολογικής επιτήρησης, αποκέντρωση των υπηρεσιών του ΕΟΔΥ και ανάπτυξη των Περιφερειακών Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας, ενίσχυση της Ιατρικής της Εργασίας, της επαγγελματικής και περιβαλλοντικής υγείας, φροντίδα υγείας για τους ευάλωτους πληθυσμούς.
Στη συζήτηση, που συντόνισε ο δημοσιογράφος Μιχάλης Κεφαλογιάννης, συμμετείχαν οι: Ανδρέας Ξανθός, Δώρα Αυγέρη, Αθηνά Λινού, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, Ηλίας Μόσιαλος, Οθωνας Ηλιόπουλος, Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, Αθανασία Παππά, Εύη Ορφανού και Κατερίνα Κεραμά.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Κλείνει την πόρτα διαλόγου το ΠΑΣΟΚ
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Μητσοτάκης στο ψηφιακό συνέδριο «Innovative Greeks»: Είμαστε μόνο στην αρχή μιας νέας ανοδικής τάσης
Μπακογιάννης: Ο ΣΥΡΙΖΑ περιφέρει τον Κουφοντίνα ως σημαία ευκαιρίας
Σάλος από την προκλητική δήλωση Δρίτσα – Στριμωγμένος ο Τσίπρας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr