Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατά την τοποθέτησή της έκανε λόγο για παθογένειες του συστήματος, τις οποίες το νομοσχέδιο επιχειρεί να θεραπεύσει.
«Πάνω από το 40% των φοιτητών μας έχει ξεπεράσει τα Ν+2 έτη σπουδών. Η απάντησή μας: Σπουδές με χρονικό όριο φοίτησης, όπως κάθε εκπαιδευτική διαδικασία», σημείωσε μεταξύ άλλων η υπουργός Παιδείας και επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση για την πολιτική που ακολούθησε τα προηγούμενα χρόνια: «Σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ μοίραζε θέσεις στα πανεπιστήμια της χώρας, εισαγωγή με βαθμολογίες της μονάδας, πανεπιστημιακά τμήματα με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής. Κάθε χωριό και τμήμα, κάθε υποψήφιος και κίβδηλη επιτυχία. Επιδιώκετε τη διατήρηση μίας θλιβερής κατάστασης στα πανεπιστήμια. Γιατί σας βοηθά να ψαρεύετε σε θολά νερά, να καλλιεργείτε κομματικές πελατείες και ιδεολογικούς μηχανισμούς».
Στα θλιβερά ποσοστά που αποδεικνύουν την είσοδο επιτυχόντων στα ΑΕΙ με πολύ χαμηλές επιδόσεις αναφέρθηκε και ο πρώην υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, κ. Βασίλης Διγαλάκης: «Το 2016-2017 με 70.000 περίπου εισακτέους, το 25% των τμημάτων είχε βάση εισαγωγής κάτω από τα 10.000 μόρια, ενώ φέτος, με 80.000 εισακτέους, το 40% των τμημάτων είχε βάση εισαγωγής κάτω από τα 10.000 μόρια».
Για «Πανεπιστημιακή Αστυνομία»
Για την επίμαχη ρύθμιση που αφορά τη σύσταση της λεγόμενης «Πανεπιστημιακής Αστυνομίας» τοποθετήθηκε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Είναι μεγάλη η ευθύνη της Πολιτείας προβλήματα που άλλες χώρες έχουν λύσει από το 1980 να εξακολουθούν 40 χρόνια μετά να μας ταλανίζουν. Είναι ευφημισμός των Ιδρυμάτων όπου συμβαίνουν αυτά, να μιλούν για ελεύθερη κυκλοφορία των ιδεών, όταν οι τραμπούκοι ρυθμίζουν αυτή την κυκλοφορία».
Επιασε τόπο το... ψηστήρι Φάμελλου: Τη Λούκα Κατσέλη στηρίζει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Νέα Αριστερά
Κατά την ομιλία του πάντως επεσήμανε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι στο μέλλον ο πρύτανης να έχει κύριο ρόλο στην προστασία του Ιδρύματός του: «Στόχος του νομοσχεδίου είναι να καταλήξουμε σταδιακά, το δυνατόν συντομότερο, στη διαχείριση με ευθύνη του πρύτανη και πρόσληψη προσωπικού ασφαλείας και φύλαξης. Στην κατάσταση, δηλαδή, που επικρατεί στα περισσότερα μέρη της Ευρώπης και του κόσμου. Αυτή είναι η κανονικότητα που επιζητούμε όλοι, όσο γρηγορότερα τόσο καλύτερα, γιατί η Παιδεία έχει μείνει πολύ πίσω».
Ενταση στα συλλαλητήρια
Και εκτός Βουλής, εκρηκτικό ήταν το κλίμα στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. Περίπου 5.000 φοιτητές και εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν χθες στα Προπύλαια διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο για την Παιδεία. Κατά τη διάρκεια της πορεία τους, όταν έφτασαν μπροστά από το Κοινοβούλιο,
επιχείρησαν να κινηθούν προς το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Αστυνομικοί των ΜΑΤ και των ΥΜΕΤ, που είχαν δημιουργήσει φραγμό περιμετρικά της Βουλής, απώθησαν τους φοιτητές, ενώ προχώρησαν σε ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Οι συγκεντρωμένοι έμειναν στην πλατεία Συντάγματος για τουλάχιστον μία ακόμα ώρα και στη συνέχεια η πορεία κατευθύνθηκε προς την πλατεία Ομονοίας για να διαλυθεί. Το συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε με επεισόδια, βόμβες μολότοφ, χημικά και 52 προσαγωγές. Επεισοδιακή ήταν η πορεία και στη Θεσσαλονίκη.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr