Η απόφαση ελήφθη από το Μ. Μαξίμου προκειμένου να υπηρετηθούν τρεις παράλληλοι στόχοι.
- Οι αποφάσεις να παίρνονται με επικαιροποιημένα επιστημονικά δεδομένα και να ισχύουν εβδομάδα-εβδομάδα. Εκτός κι αν υπάρξουν έκτακτες εξελίξεις.
- Να δοθεί ένα σαφές και διαρκές μήνυμα στην κοινωνία ότι οι επόμενοι 2,5 μήνες -δηλαδή μέχρι να βελτιωθούν οι κλιματολογικές συνθήκες και να έχει προχωρήσει σημαντικά ο εμβολιασμός- θα είναι «2,5 δύσκολοι μήνες», με μέτρα και περιορισμούς.
- Να αποφευχθεί η κυβερνητική πολυφωνία, όπως υπήρξε τις προηγούμενες μέρες με το άνοιγμα των σχολείων, η οποία προκαλεί σύγχυση, αποδυναμώνοντας την αξιοπιστία της κυβέρνησης.
ΤΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ των κανόνων για το επόμενο δύσκολο διάστημα αποτελεί απόφαση του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος φέρεται αποφασισμένος να επιστρέψει την εικόνα της κυβέρνησής του σε εκείνη που είχε στη διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας. Η οποία είχε αποσπάσει τα εγκωμιαστικά σχόλια του διεθνούς Τύπου. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά από ένα σημαντικό διάστημα -και αφού η Ελλάδα βρίσκεται ξανά μεταξύ των χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας- εμφανίστηκαν πάλι θετικά δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πανδημία. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος, μαζί με την αυστηροποίηση των μέτρων, να «κόψει» και δύο εν δυνάμει επικίνδυνα φαινόμενα: αφενός τις πιέσεις που ασκούν διάφοροι κλάδοι προκειμένου να ανοίξουν νωρίτερα και, αφετέρου, τις «προσωπικές απόψεις» υπουργών και υφυπουργών, οι οποίοι δέχονται πρώτοι αυτές τις πιέσεις ή έχουν διαφορετική άποψη για το τι και πότε πρέπει να γίνει. Με αυτόν τον τρόπο το Μ. Μαξίμου πιστεύει πως η κυβέρνηση θα έχει μια ενιαία φωνή και κάθε φορά θα εκπέμπει ένα και καθαρό μήνυμα.
ΣΤΟ ΙΔΙΟ πλαίσιο ο πρωθυπουργός επιδιώκει να μπει ένα τέλος και στην ανεύθυνη και δημαγωγική αντιπολίτευση, που ασκεί κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι σαφείς «αποφάσεις της Παρασκευής», οι οποίες θα στηρίζονται στα επιστημονικά κριτήρια, δεν θα μπορούν να επιδέχονται «ερμηνείες» ή ασαφή λαϊκιστική πολιτική κερδοσκοπία. Ηδη προχθές ο Α. Τσίπρας πήρε ένα μάθημα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία του είπε αφενός μεν πως «η Ελλάδα τα έχει πάει αρκετά ικανοποιητικά» σε σχέση και με την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και τον κάλεσε να πει δημοσίως την άποψή του «αν νομίζετε ότι ετούτη την ώρα πρέπει ή όχι να ανοίξουν τα σχολεία».
Μητσοτάκης στο TikTok για Gigabit Voucher: Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε τη γνώμη του δημοσίως -στη διάρκεια των δηλώσεων που έκανε μετά τη συνάντησή του με την Αικ. Σακελλαροπούλου- αλλά, όπως λένε οι πληροφορίες, δεν την είπε ούτε στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με την ΠτΔ. Προτίμησε για μια ακόμα φορά το ψάρεμα στα θολά νερά, αποσκοπώντας να «ικανοποιήσει» και αυτούς που θέλουν ανοιχτά σχολεία, αλλά και αυτούς που τα θέλουν κλειστά. Το ίδιο ακριβώς δηλαδή που έκανε και με τα Θεοφάνια και τις εκκλησίες, όπου κανείς δεν κατάλαβε αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε κλειστές εκκλησίες ακόμα και με τη χρήση βίας ή των ΜΑΤ.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει την Κουμουνδούρου να συνεχίσει να προσπαθεί να κερδοσκοπεί όντας «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ». Χωρίς, δηλαδή, να παίρνει σαφή θέση ποτέ. Ή περιμένοντας να δει τι θα πει η κυβέρνηση ώστε να υποστηρίξει το εντελώς αντίθετο. Το περαιτέρω «στρίμωγμα» του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρίθηκε επιβεβλημένο, επειδή αυτή η τακτική της ανευθυνότητας και του λαϊκισμού έχει ωφελήσει εκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, αυτό δεν προκύπτει από καμία δημοσκόπηση. Αντιθέτως, η πολιτικά ερμαφρόδιτη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ έχει μετρηθεί ότι αποδυναμώνει την εθνική προσπάθεια, απαξιώνει την ατομική ευθύνη και εμποδίζει τον ασφαλή, γρήγορο και διαφανή εμβολιασμό. Στο πλαίσιο αυτό ο Κ. Μητσοτάκης την επόμενη Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, θα ζητήσει συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, ώστε το κάθε κόμμα να πει ενώπιον του ελληνικού λαού ανοιχτά και καθαρά τι ακριβώς προτείνει: Ναι ή όχι στις διαδηλώσεις και στους εκκλησιαστικούς εορτασμούς; Οπου δεν τηρείται ο νόμος πρέπει ή όχι να τον επιβάλλει η Αστυνομία; Να ανοίξουν και οι υπόλοιπες βαθμίδες της Εκπαίδευσης, ναι ή όχι; Να ανοίξει το λιανεμπόριο, ναι ή όχι;
ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, η κυβέρνηση περιμένει την πλήρη αποσαφήνιση της ζημιάς που έγινε στη διάρκεια των εορτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει μια αύξηση του δείκτη θετικότητας, αλλά όχι σε ανησυχητικά επίπεδα. Υπάρχει, επίσης, μια αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικίες 25-35, οι οποίες έρχονται σε επαφή με άτομα από τις πιο ευπαθείς ομάδες (γονείς ή παππούδες). Υπάρχει, τέλος, αναλογική αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική. Στις αμέσως επόμενες μέρες θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των διενεργούμενων τεστ, αλλά θα προστεθεί και η παράμετρος της τυχαιότητας, προκειμένου να υπάρχει πιο ακριβής εικόνα, καθώς τεστ στη μεγάλη τους πλειονότητα κάνουν όσοι φοβούνται ότι έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα. Σημαντική αναμένεται να είναι και η αύξηση των τεστ στους εκπαιδευτικούς, προκειμένου το άνοιγμα των σχολείων να γίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr