Στη σημερινή συνεδρίαση συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο πρώην Πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω Κωσταντίνος Πετρίδης, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους και ο Πρόεδρος του Κινήματος των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης.
Η συνεδρίαση πραγματοποιείται τρεις μέρες πριν την προγραμματισμένη συνάντηση του ίδιου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στη Γενεύη, στο πλαίσιο των συνομιλιών για επανένωση της Κύπρου.
Την ίδια στιγμή διπλωματικοί ελιγμοί της τελευταίας στιγμής βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη εν όψει της Διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη (9-12 Ιανουαρίου). Με την Αγκυρα να αφήνει να αιωρείται το ερώτημα αν θα παραστεί ο Ταγίπ Ερντογάν στην Ελβετία και με το Μέγαρο Μαξίμου να καλλιεργεί κι αυτό την εικόνα «θολού τοπίου» γύρω από τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, εντείνονται οι διπλωματικές διεργασίες και επαφές σε Κύπρο, Αθήνα, Αγκυρα και Νέα Υόρκη.
Πάντως, χθες, ευρισκόμενος για πολλοστή φορά στην Αθήνα, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μπάρθ Αϊντα, εξέφρασε τη «σαφή αίσθησή» του, όπως χαρακτηριστικά είπε, ότι θα παραστούν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ταγίπ Ερντογάν στη Διάσκεψη, καθώς και ο νέος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, στις 12 Ιανουαρίου. Να σημειωθεί ότι, εδώ και ενάμιση μήνα, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας έχει ανακοινώσει τη συμμετοχή Ερντογάν, αλλά τώρα η Αγκυρα «διαρρέει» ότι μπορεί και να μην πάει. Οταν ρωτήθηκε χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, γι’ αυτό, περιορίστηκε να πει ότι «από την πλευρά του κ. Τσαβούσογλου (σ.σ.: υπουργός Εξωτερικών Τουρκίας) δόθηκε δημόσια διαβεβαίωση ότι ο κ. Ερντογάν θα παρευρίσκεται».
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα
Επίσης, για την πολυσυζητημένη (αλλά άγνωστο έως τώρα αν θα γίνει) συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν είπε: «Γίνονται πάρα πολλές συναντήσεις, οι οποίες προετοιμάζουν το διάλογο που θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο ηγετών, είτε πριν είτε κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης της Γενεύης». Πάντως, η δεύτερη συνάντηση σε επίπεδο υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων του ελληνικού και του τουρκικού υπουργείων Εξωτερικών δεν έχει γίνει έως τώρα. Παρά ταύτα, Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα συναντηθούν σήμερα και αύριο με τον γ.γ. του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Οσον αφορά τη συμμετοχή της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, στη Διάσκεψη, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε: «Φαντάζομαι ότι θα συμμετάσχει, αλλά θα είμαι σίγουρος όταν συναντηθώ με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων». Η συνάντηση με τον Βρετανό υπουργό που χειρίζεται και το Κυπριακό θα γίνει σήμερα στην Αθήνα. Η κ. Μέι το πιθανότερο θα πάρει μέρος στις εργασίες της 12ης Ιανουαρίου, εφόσον βέβαια όλα θα δείξουν ότι υπάρχει λύση. Διαφορετικά, μπορεί να μην πάει.
Υπονοούμενα
Ο κ. Αϊντα, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Κοτζιά, άφησε αιχμές όταν ρωτήθηκε για τις πιθανότητες επίλυσης του Κυπριακού τώρα. «Εάν εξαρτάτο από τους δύο ηγέτες στην Κύπρο, το ζήτημα θα είχε λυθεί», είπε. Λίγο αργότερα, σε ερώτηση που ετέθη στον κ. Κοτζιά, ο υπουργός απάντησε με νόημα πως «το ζήτημα ας τεθεί σε εκείνους που εμποδίζουν την πρόοδό του», στοχεύοντας έτσι προς την κατεύθυνση της Τουρκίας.
Στο μεταξύ, ενώ η Αγκυρα δημιουργεί «ομιχλώδη» ατμόσφαιρα γύρω από τη συμμετοχή Ερντογάν και στα Κατεχόμενα δεν αποκλείουν την αποτυχία της Διάσκεψης, κάνοντας λόγο για «Plan B», στην Αθήνα ο κ. Αϊντα εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, σημειώνοντας πως «αν και οι συνομιλίες δεν θα είναι εύκολες, οι πιθανότητες για συμφωνία είναι μεγαλύτερες παρά ποτέ». Ο ίδιος είπε ακόμα πως «η Ε.Ε. θα είναι στη Διάσκεψη», χωρίς όμως να διευκρινίσει με ποιο ρόλο. Ως γνωστόν, η τουρκική πλευρά δεν θέλει να έχει η Ε.Ε. ουσιαστικό ρόλο. Επιπλέον, ο κ. Αϊντα ανέφερε ότι είναι ανοιχτή η πρόσκληση στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να παραβρεθούν, αφήνοντας να εννοηθεί, πάντως, ότι θα είναι παρατηρητές. Η Αθήνα ζητούσε επιτακτικά να παραβρεθούν τα πέντε μόνιμα μέλη του Σ.Α. (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Κίνα, Βρετανία – η τελευταία παρίσταται ως εγγυήτρια δύναμη).
Οταν ρωτήθηκε ο κ. Κοτζιάς εάν μπορεί να αναβληθεί ή να μη γίνει η Διάσκεψη, απάντησε: «Οχι. Θα γίνει η Διεθνής Διάσκεψη, αλλά μπορεί σε κάποιο σημείο να χρειαστεί να σταματήσει και να συνεχίσει αργότερα. Το να σταματήσει δεν θα είναι καταστροφή, αλλά θα είναι στοιχείο της διαδικασίας». Και αναφερόμενος στην περίπτωση νέου ναυαγίου, είπε: «Δεν υπάρχει περίπτωση να αποτύχει η διαπραγμάτευση. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να αναβληθεί ή να καθυστερήσει. Η αποτυχία σημαίνει ότι μια διαπραγμάτευση σταματάει χωρίς αποτελέσματα. Εχουμε λάβει διασφαλίσεις από τον ΟΗΕ ότι η διαπραγμάτευση θα είναι αυτό που ονομάζουμε στη διεθνή συζήτηση open-ended. Δηλαδή, θα είναι μια διαπραγμάτευση η οποία, ακόμη και σε περίπτωση που σταματήσει, δεν θα θεωρείται ότι κατέρρευσε, αλλά θα μπορεί να συνεχιστεί, με καλύτερη προετοιμασία, στο μέλλον».