Μέσω συνέντευξης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha (στον Αντώνη Σρόιτερ), ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε τους λόγους που το άνοιγμα των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων επιβραδύνεται, καθιστώντας για μία ακόμη φορά σαφές ότι προέχει η προστασία της δημόσιας υγείας. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχουν διπλά βιβλία» σε ό,τι αφορά την καταγραφή των κρουσμάτων, λέγοντας ότι «είναι ψέμα να λέγεται ότι υπάρχει δεύτερο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων».
Για τα μέτρα
Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από όλους αυστηρή τήρηση των μέτρων, προχωρώντας μάλιστα και σε ουσιαστική αυτοκριτική για το γεγονός ότι θα έπρεπε να ήταν πιο αυστηρό το δημόσιο μήνυμα της κυβέρνησης τον Ιούλιο σχετικά με το ότι η πανδημία θα επανέλθει. Επίσης για το ότι θα μπορούσαν να ληφθούν περιοριστικά μέτρα μία εβδομάδα νωρίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και για την πρόσφατη φωτογραφία του στην Πάρνηθα.
«Ηταν λάθος ότι δέχθηκα να φωτογραφηθώ χωρίς μάσκα, όχι λάθος ότι πήγα για ποδήλατο», σημείωσε, ενώ υπογράμμισε ότι μία μικρή στιγμή ανεμελιάς «διογκώθηκε», αλλά τον έκανε να σκεφθεί πόσο σημαντικό είναι το ατομικό παράδειγμα των πολιτικών.
Ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε έκκληση σε όλους να αποφύγουν κυρίως τις μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι και να κάνουμε Χριστούγεννα «με τις οικογένειές μας, με μία οικογένεια ακόμα, maximum 9 άτομα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το εμβόλιο
ναφερόμενος στο εμβόλιο τόνισε ότι είναι η «πιο δυνατή αχτίδα αισιοδοξίας σε αυτόν τον πολύ σκοτεινό χειμώνα», έκανε λόγο για «θαύμα της επιστήμης» και εκτίμησε ότι «στις 30 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έχουμε, θα εγκριθεί το πρώτο εμβόλιο της Pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και θα ξεκινήσουν αμέσως οι διανομές και εκτίμησε ότι «εντός 48 ωρών θα το έχουμε και στη χώρα μας και θα ξεκινήσουν αμέσως οι εμβολιασμοί».
Επανέλαβε ότι ο ίδιος, μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα είναι από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν και επανέλαβε τη σχετική πρόσκληση προς τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς «γιατί πρέπει να στείλουμε πρώτοι εμείς ένα μήνυμα ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές», όπως είπε.
Διαβεβαίωσε ότι όλα θα είναι έτοιμα σε αυτή τη σύνθετη άσκηση, ενώ προανήγγειλε εκστρατεία για συνολική συστράτευση της κοινωνίας λέγοντας ότι «είναι υπεύθυνη στάση να κάνουμε όλοι το εμβόλιο».
Μαρινάκης: H Νέα Δομή Δυνάμεων η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στην ιστορία του ελληνικού κράτους
Προειδοποίησε ωστόσο για μία ακόμη φορά ότι «η αισιοδοξία που απορρέει από την έλευση του εμβολίου δεν πρέπει να μας οδηγήσει και πάλι σε εφησυχασμό».
Τι έφταιξε…
Ο πρωθυπουργός απέδωσε το γεγονός ότι τα κρούσματα δεν πέφτουν με την ταχύτητα που αναμενόταν στο γεγονός ότι η καραντίνα δεν ήταν τόσο αυστηρή όσο την άνοιξη, στην «αναμενόμενη κόπωση» των πολιτών και στο γεγονός ότι τα μέτρα δεν ακολουθήθηκαν με την ένταση και τη συνέπεια που έπρεπε να τα ακολουθήσουμε όλοι. «Και δεν εξαιρώ και τον εαυτό μου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι το σύστημα υγείας ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται, υπογράμμισε ότι το πρόβλημα σήμερα εστιάζεται όχι όσο στις πόλεις όσο στην περιφέρεια, ενώ τόνισε ότι στο τέλος της εβδομάδας θα ληφθούν οι αποφάσεις για το λιανεμπόριο «και ελπίζω ότι θα μπορούμε να σώσουμε έστω κάτι από τη χριστουγεννιάτικη σεζόν, να λειτουργήσουν με κάποιον τρόπο τα καταστήματα», σημείωσε.
«Θέλουμε η αποσυμφόρηση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να επιταχυνθεί ώστε να αισθανόμαστε πιο άνετα ότι το λελογισμένο άνοιγμα το οποίο θα κάνουμε δεν θα μας οδηγήσει σε ένα τρίτο κύμα, το οποίο τη στιγμή αυτή πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία», πρόσθεσε.
Αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να φθάσουμε στο Πάσχα και να μη λειτουργήσει η βραδινή διασκέδαση, διαχώρισε πάντως τη λειτουργία των εστιατορίων από της διασκέδασης, που «μέχρι να φτάσουμε σε ένα σημείο που να έχουμε μία μαζική ανοσία του πληθυσμού το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα λειτουργήσει».
Οικονομική ζημιά
Αναφερόμενος στις οικονομικές επιπτώσεις τόνισε ότι η ζημιά στην οικονομία θα είναι μεγάλη σε παγκόσμιο επίπεδο και θα πρέπει να καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια το 2021 για να καλύψουμε αυτό το κενό.
Υπογράμμισε ότι «δεν υπήρξε ύφεση Μητσοτάκη», παραπέμποντας και στα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. που αποδεικνύουν πως η δυναμική της οικονομίας ήταν πολύ θετική πριν χτυπήσει η πανδημία, ενώ σημείωσε ότι και τώρα αναγνωρίζεται από τις αγορές ότι η χώρα προχωρά σημαντικές μεταρρυθμίσεις και θα μπορέσει την επόμενη ημέρα να βγει με μία σημαντική αναπτυξιακή δυναμική.
Οσον αφορά τις οικονομικές υποχρεώσεις που δημιουργούνται λόγω της αναβολής πληρωμών για την περίοδο μετά την πανδημία, επισήμανε ότι μία ύφεση 10% δεν μπορεί να μην αφήσει κάποιες πληγές, υπογράμμισε ωστόσο ότι έχουμε κρατήσει ζωντανές τις επιχειρήσεις ώστε μόλις ξεκινήσει και πάλι η οικονομική δραστηριότητα να έχουν ρευστότητα και να μπορούν σταδιακά να ανταποκριθούν και στις υποχρεώσεις τους στην ελληνική Πολιτεία.
Η Επιστρεπτέα
Ερωτηθείς εάν η τμηματική ή μερική διαγραφή χρεών είναι πάνω στο τραπέζι, ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να κάνει σχόλιο για το ζήτημα αυτό, υπογράμμισε σε ό,τι αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή ότι είμαστε ξεκάθαροι τι πρέπει να επιστραφεί και τι στην ουσία συνιστά κρατική επιχορήγηση, ενώ πρόσθεσε ότι «την ταχύτητα αποπληρωμής των υποχρεώσεων προς το κράτος θα πρέπει να την αξιολογήσουμε όταν με το καλό ξαναπάρει πραγματικά μπροστά η οικονομία και δούμε τη δυναμική της».
Τη βεβαιότητα ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις, δεδομένου ότι η Τουρκία δεν αγκάλιασε τη θετική ατζέντα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.
«Είμαι σίγουρος όμως ότι η Ε.Ε. δεν θα διακινδυνεύσει το δικό της κύρος», επεσήμανε υπενθυμίζοντας ότι έχει ληφθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μία απόφαση «που έχει ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα και λέει με πολύ μεγάλη σαφήνεια πως εάν διαπιστωθεί ότι Τουρκία δεν αγκαλιάζει τη θετική ατζέντα, τον Δεκέμβριο θα πάρουμε αποφάσεις και θα δρομολογηθούν οι συνέπειες για την Τουρκία».
Ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε πάντως να προεξοφλήσει την ένταση των μέτρων και των αποφάσεων που θα ληφθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνοντας ότι αυτές διαμορφώνονται μετά από πολύ ζωντανές συζητήσεις και καταλήγουμε τελικά με διαφορετικά συμπεράσματα από εκείνα που ξεκινάμε.
Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση «αν το veto είναι πάνω στο τραπέζι», έστειλε σαφές μήνυμα για τις ισχυρές συμμαχίες που έχει η χώρα μας, σημειώνοντας: «Ολα είναι πάνω στο τραπέζι, αλλά εν προκειμένω το veto θα το έβαζε άλλος, όχι η Ελλάδα, διότι σας διαβεβαιώνω ότι αυτή τη στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών συντάσσονται με τις ελληνικές θέσεις».
«Δεν είμαστε μόνοι μας. Το veto είναι μία έννοια που παραπέμπει σε μία χώρα η οποία είναι μόνη της. Αρα δεν πρέπει να αναφέρεται στην Ελλάδα γιατί η Ελλάδα έχει πάρα πολλούς συμμάχους αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου