Κάποιες οικονομικές δραστηριότητες δεν πρόκειται να λειτουργήσουν μέχρι να έχουμε εμβόλια δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας διαδικτυακά με τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου Columbia Λι Μπόλινγκερ, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Φόρουμ «World Leaders».
«Ελπίζω όσο βγαίνουμε από το δεύτερο lockdown θα είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί. Αλλά και πάλι θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάποιες οικονομικές δραστηριότητες απλά δεν πρόκειται να λειτουργήσουν μέχρι να έχουμε εμβόλια. Για παράδειγμα η νυχτερινή διασκέδαση, τα μπάρ, η μεταμεσονύχτια διασκέδαση. Δεν μπορεί να έχουμε ανθρώπους να συνωστίζονται σε μπαρ μέχρι να έχουμε τα εμβόλια. Ίσως σε κάποιο σημείο θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε τα εστιατόρια με τη σωστή κοινωνική απόσταση. Σκεφτόμαστε επίσης το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αλλά συγκεκριμένοι περιορισμοί θα ισχύουν μέχρι το εμβόλιο», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Ως προς την εστίαση και το λιανεμπόριο θα ανοίξουν σταδιακά και με πολλούς περιορισμούς.
Παράλληλα, στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των σχολείων, τονίζοντας ότι θα παραμείνουν κλειστά για όσο διάστημα εισηγηθούν οι ειδικοί.
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός, μιλώντας διαδικτυακά με τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου Columbia Λι Μπόλινγκερ (Lee C. Bolinger), στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Φόρουμ «World Leaders», αποκάλυψε ότι η επαναλειτουργία των μπαρ και νυχτερινή διασκέδαση θα καταστεί εφικτή μόνο όταν έχουμε τα εμβόλια.
Επίσης, την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα βγει ισχυρότερη και θα βαδίσει σε έναν ασφαλή δρόμο μετά το πέρας της πανδημίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,
Ο ακριβής τίτλος της συνεδρίας ήταν «Η Ελληνική μετεξέλιξη: Ξεπερνώντας την οικονομική κρίση, τον λαϊκισμό και την Covid», με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά τόσο σε ερωτήσεις του κ. Μπόλινγκερ, όσο και φοιτητών, ομογενών και μη.
Αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε πως το σύστημα υγείας δέχεται μεγαλύτερη πίεση σε αυτό το δεύτερο κύμα, δήλωσε όμως συγκρατημένα αισιόδοξος πως σταδιακά η κατάσταση θα εξομαλυνθεί.
Πιερρακάκης: Το Πολυτεχνείο δεν είναι μόνο μία ημέρα μνήμης, είναι ένα σύμβολο ενότητας απέναντι στον διχασμό
«Η Ελλάδα τα πήγε καλά στο πρώτο κύμα, με μικρό αριθμό κρουσμάτων. Ανοίξαμε την οικονομία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και καταφέραμε να προσεγγίσουμε τουρισμό με πολύ αυστηρά πρωτόκολλα, προκειμένου να καλύψουμε ένα μέρος του χαμένου εισοδήματος. Οπως γνωρίζετε, καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν απέφυγε το δεύτερο κύμα, το οποίο είναι πιο δύσκολο για την Ελλάδα κι έβαλε μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί. Κάθε λοκντάουν έχει επιπτώσεις στην οικονομία, αλλά προτεραιότητά μας ήταν να σώσουμε ζωές», είπε ο κ. Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας πως η Ε.Ε. βρίσκεται εν αναμονή του εμβολίου.
Στη συνέχεια, ο Ελληνας Πρωθυπουργός ανέφερε πως «είμαστε μια κεντροδεξιά Κυβέρνηση με την υποχρέωση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, οι οποίες συνεχίζονται παρά την πανδημία», ενώ τόνισε πως «πριν τον κορωνοϊό, η οικονομία πήγαινε αρκετά καλά».
«Επίσης, το πολιτικό τοπίο εσωτερικά είναι ισχυρό. Ηρθαμε στην εξουσία επικρατώντας μιας λαϊκίστικης Κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αυτήν την στιγμή είμαστε ακόμα πιο ισχυροί πολιτικά σε σχέση με την περίοδο των εκλογών», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το φαινόμενο της ανόδου των λαϊκιστικών δυνάμεων.
«Υπάρχει ένα στοιχείο που πρέπει να πάρουμε πολύ σοβαρά: Οι λαϊκιστές μπορεί να μην έχουν τις σωστές απαντήσεις, αλλά πολλές φορές κάνουν τις σωστές ερωτήσεις. Τι γίνεται με το εισόδημα; Τους ανθρώπους που παραμένουν απομονωμένοι; Είναι αλαζονικό να απαξιώσεις αυτά τα ερωτήματα, ακόμη κι αν έρχονται από πολιτικούς που τους λέμε λαϊκιστές», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αναφερόμενος στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως η Ελλάδα «έχει επισπεύσει τις διαδικασίες για την παροχή ασύλου σε αυτούς που το δικαιούνται», συμπληρώνοντας όμως πως «κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να διαφυλάει τα σύνορά της», κατηγορώντας την Τουρκία πως «εργαλειοποιεί γεωπολιτικά πρόσφυγες και μετανάστες».
“Είμαστε υπερήφανοι για τον Άλμπερτ Μπουρλά – Έχουμε καταπληκτικούς ανθρώπους στην Ελλάδα”
Στη συζήτηση στο πλαίσιο του 31ου Greek Economic Summit, συμμετέχει και ο CEO της Pfizer, ‘Αλμπερτ Μπουρλά, για τον οποίο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως “είμαστε υπερήφανοι που έχουμε έναν Έλληνα να ηγείται της εταιρείας που έχει βρει τη λύση σε ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα, δηλαδή τη λύση στην πανδημία”. Πρόσθεσε, όμως, ότι μπορεί να μιλήσει και για το πώς και γιατί η Pfizer επέλεξε πριν ακόμη την πανδημία να επενδύσει στην Ελλάδα και τόνισε ότι η χώρα διαθέτει ένα ανθρώπινο δυναμικό με ταλέντα και ικανότητες. “Έχουμε καταπληκτικούς ανθρώπους στην Ελλάδα”, είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο κ. Μπουρλά, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, επισήμανε σχετικά με το εμβόλιο ότι αν καταφέρουμε και εμβολιαστεί έγκαιρα ακόμη κι ένα μικρό τμήμα του πληθυσμού, τότε σίγουρα θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στη μάχη κατά της πανδημίας.
“Η Ελλάδα αλλάζει” – Νέο κόμβο υπηρεσιών (hub) ετοιμάζει στη Θεσσαλονίκη η Pfizer
Στην επένδυση της Pfizer στην Ελλάδα αναφέρθηκε αναλυτικά ο ‘Αλμπερτ Μπουρλά. Όπως τόνισε, η εταιρεία δουλεύει και θα δουλέψει στο μέλλον στην ανάπτυξη των ψηφιακών της υποδομών και γι’ αυτό επέλεξε τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να δημιουργήσει έναν από τους κόμβους της (hubs). Πρόσθεσε πως παρά την πανδημία που προκάλεσε καθυστερήσεις, έως το τέλος του έτους θα εργάζονται στη Θεσσαλονίκη 200 άνθρωποι και δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από τα ταλέντα και τις ικανότητές τους, επισημαίνοντας παράλληλα πως 15-20% των αιτήσεων που δέχθηκε η εταιρεία για τις θέσεις εργασίας προέρχεται από Έλληνες που είχαν φύγει στο εξωτερικό την περίοδο της κρίσης και θέλουν τώρα να γυρίσουν πίσω. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι ο σχεδιασμός της Pfizer περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ακόμα κόμβου στη Θεσσαλονίκη που θα εξυπηρετεί εσωτερικά την εταιρεία και σ’ αυτό θα μπορέσουν να δουλέψουν άλλα 350 άτομα. Συνολικά, στα δύο κέντρα θα εργάζονται σε πρώτη φάση, είπε, 600 άτομα, με την προοπτική αυτός ο αριθμός να διπλασιαστεί.
«Βλέπουμε το περιβάλλον ν’ αλλάζει στην Ελλάδα. Είναι μια χώρα που σε καλεί να επενδύσεις σ’ αυτήν και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό, γιατί είναι η χώρα μου. Και ξέρω πως η παγκόσμια κοινότητα νιώθει το ίδιο», κατέληξε ο κ. Μπουρλά, με τον κ. Μητσοτάκη να παίρνει το λόγο και να εκφράζει την ικανοποίησή του και να προσθέτει: «Αυτό που δεν ξέρουν πολλοί για την Ελλάδα είναι τα ταλέντα μας και η εμπειρία που διαθέτουν όσοι δούλεψαν σε μεγάλες εταιρείες στο εξωτερικό και τώρα θέλουν να επιστέψουν στη χώρα τους. Γι’ αυτό τους δίνουμε κίνητρα για το 2021 και για τα επόμενα χρόνια». Και κατέληξε με ένα μήνυμα προς τον κ. Μπουρλά και τους CEO άλλων μεγάλων πολυεθνικών που συμμετέχουν στη συζήτηση (Philip Morris, Deloitte): «Όσο περισσότερο μιλάτε για την εμπειρία σας τόσο περισσότεροι θα έλθουν για να επενδύσουν στην Ελλάδα. Σε μια Ελλάδα που αλλάζει».
Απίστευτη περιπέτεια για 3χρονο κοριτσάκι από την Κρήτη: Κατάπιε βίδα και κατέληξε στον πνεύμονά του
Κρήτη: Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο άνδρας που έγδαρε και κρέμασε σκύλους σε δέντρο
Ανεπιθύμητος σε γειτονιά της Καλαμαριάς ο Μαραντόνα
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr