Η αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να χαράξει ενιαία αλλά προπάντων σαφή γραμμή στα μεγάλα ζητήματα, ως απόρροια της τακτικής επιλογής του Αλέξη Τσίπρα να πηγαίνει μία προς το κόμμα του 4% και μία προς το κόμμα του 32%, αποδεικνύεται μεγάλη πληγή για τον ΣΥΡΙΖΑ και ο βασικός λόγος για τον οποίο αδυνατεί να καρπωθεί την κυβερνητική φθορά.
Στην τελευταία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ όσα και αν είπε ο κ. Τσίπρας κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για να καλύψει την γκρίνια και τον διχασμό που επικράτησαν μετά την ομιλία του, δεν τα κατάφερε.
Ο Παύλος Πολάκης και αρκετοί βουλευτές από τη Β. Ελλάδα χαρακτήρισαν την αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ «κατώτερη των περιστάσεων» και ζήτησαν αντιπολίτευση με μεγαλύτερη ένταση και ακόμα πιο σκληρή κριτική, την ίδια ώρα που οι «πασοκογενείς» αλλά και αρκετοί από τους «53» δυσφορούν όταν βλέπουν τον Αλέξη Τσίπρα να συμπεριφέρεται ως… ο εαυτός του, δηλαδή σαν πολιτευτής της δεκαετίας του ΄80.
Δεν πέρασε απαρατήρητη δε η… μπηχτή Πολάκη κατά Ξανθού, όταν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε για τον πρώην υπουργό Υγείας ότι έκανε λάθος όταν είπε δημοσίως «και εμείς θα βάζαμε τον Τσιόδρα», δηλαδή επικεφαλής στην επιτροπή των λοιμοξιολόγων. Με τον πρώην πρωθυπουργό να παραμένει σιωπηλός.
Η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ενώπιον του προέδρου Αλέξη Τσίπρα και της γραμματέως Ολγας Γεροβασίλη που στο τέλος ανέλαβαν να κλείσουν και προσπάθησαν να… λειάνουν τις γωνίες, τα αλληλοκαρφώματα και τα υπονοούμενα, είχε εικόνα δύο κομμάτων.
Υπήρξε, για παράδειγμα, βουλευτής που είπε ότι η γραμμή «η κυβέρνηση ευθύνεται για τους νεκρούς του κορονοϊού» δεν περνά στην κοινή γνώμη. Κάποιοι συμφώνησαν, οι πολλοί δυσφόρησαν, ο Τσίπρας δεν παρενέβη και το θέμα απλώς πέρασε.
Μήνυση της Λινού στον Πολάκη για συκοφαντικές επιθέσεις - «Η αλήθεια θα φανεί στα δικαστήρια»
Μέχρι και ο Απόστολος Γκλέτσος, αλλά και αρκετοί «νέοι» στον ΣΥΡΙΖΑ και προερχόμενοι από άλλους πολιτικούς χώρους, σύμφωνα με παρευρισκόμενους βουλευτές, επιτέθηκαν στον Νίκο Φίλη, επειδή ο πρώην υπουργός Παιδείας αντέδρασε έντονα στην απεικόνιση της Παναγίας και των Ενόπλων Δυνάμεων στο κτίριο της Βουλής την 21η Νοεμβρίου. Οταν δε σημειώθηκε από κάποιους ότι το κόμμα ήταν πλήρως ενήμερο για το περιεχόμενο της απεικόνισης και δεν είχε εκφράσει καμία διαφωνία όταν ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, τότε τα πυρά στράφηκαν και προς το αρχηγικό επιτελείο.
Δημοσκοπήσεις
Ιδια η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ και στην ανάγνωση των δημοσκοπήσεων.
Υπάρχουν αυτοί που πανηγυρίζουν και οι άλλοι που είναι προβληματισμένοι και απαισιόδοξοι. Οι «προεδρικοί», ανάμεσά τους και οι «πασοκογενείς» που δηλώνουν ότι γνωρίζουν να διαβάζουν τα μυστικά των δημοσκοπήσεων, λένε πως το γεγονός ότι σημαντικό ποσοστό των πολιτών δεν επικροτούν τις αποφάσεις της κυβέρνησης και ένα μικρότερο της επιρρίπτουν ευθύνες για την αντίδρασή της ενώπιον του δεύτερου κύματος της πανδημίας, είναι προπομπός αλλαγής κλίματος. Στην ίδια κατηγορία εντάσσουν και την ανασφάλεια για την οικονομία που καταγράφεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αλλά και σε αυτές του περασμένου μήνα.
Οι άλλοι, όμως, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τα ποσοστά που συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαιτέρως στα λεγόμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Επισημαίνουν ότι η σημερινή εικόνα του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μακριά, ακόμα και από την εικόνα των περασμένων εκλογών. Οτι η κυβέρνηση έχει ήδη μπει στην κανονικότητα του εκλογικού κύκλου, εμφανίζει τρωτά σημεία και φθορά, βάλλεται βάναυσα από την κρίση της πανδημίας, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρνει να καρπωθεί έστω κάτι από αυτή τη φθορά. Υποστηρίζουν ακόμα ότι επί περίπου εννέα μήνες που διαρκεί η κρίση του κορονοϊού, στην εικόνα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση δεν υπάρχει καμία σημαντική μεταβολή.
Πόνεσε η ήττα από το ΚΚΕ
Αυτό όμως που έχει ενοχλήσει σφόδρα τους ψηφοφόρους, τη βάση και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και για το οποίο η ηγεσία του κόμματος δέχεται σκληρή κριτική είναι η πολιτική και επικοινωνιακή ήττα από το ΚΚΕ στην υπόθεση της πορείας του Πολυτεχνείου. Οπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, η κυβέρνηση μάλλον κέρδισε από την απόφασή της να απαγορεύσει την πορεία του Πολυτεχνείου για λόγους προστασίας της δημόσιας Υγείας από τον κορονοϊό (70% υπέρ – 30% κατά). Στη μάχη της Αριστεράς, όμως, η Κουμουνδούρου έχασε κατά κράτος από τον Περισσό. Από τη μία η αρχική απόφαση κατά της πορείας και μετά, όταν είδε το κλίμα που διαμορφωνόταν στους ψηφοφόρους της Αριστεράς, η προσπάθεια ταύτισης με τον Δημήτρη Κουτσούμπα και το ΚΚΕ προκάλεσε πολλές αντιδράσεις εντός ΣΥΡΙΖΑ. Από τους μεν επειδή πιστεύουν ότι ο κ. Τσίπρας έπρεπε από την αρχή να ταχθεί με σαφήνεια υπέρ της πορείας. Από τους δε επειδή εκτιμούν ότι όταν το κόμμα του 32% εμφανίζεται να ακολουθεί το κόμμα του 5%, τότε δεν μπορεί να πείσει ότι μπορεί να εκφράσει πλειοψηφίες.
Aπό την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου