Τα στοιχεία των επιστημόνων δείχνουν ότι αν και η Θεσσαλονίκη συμπληρώνει ένα μήνα καραντίνας, το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό και η μάχη των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού συνεχίζεται, με τις ΜΕΘ να βρίσκονται στο «κόκκινο». Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός δεν κρύβει την ανησυχία του για νέα εστία μετάδοσης του κορονοϊού στην Αχαΐα εν όψει της γιορτής του πολιούχου της Πάτρας Αγίου Ανδρέα και για το λόγο αυτό επικοινώνησε με τον δήμαρχο Πατρέων, Κωνσταντίνο Πελετίδη, και τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη.
Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αυστηρότατης τήρησης των υγειονομικών μέτρων εν όψει και της εορτής του πολιούχου της Πάτρας, Αγίου Ανδρέα, τη Δευτέρα. Επεσήμανε μάλιστα ιδιαίτερα το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη υγειονομική επιβάρυνση στην περιοχή, γεγονός που επιβάλλει ακόμη μεγαλύτερη προσοχή από τους πολίτες και ζήτησε από τους παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συμβάλουν σε αυτό.
Προς το παρόν δεν εξετάζεται το σενάριο για άρση του lockdown ανά περιοχές στην Ελλάδα, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Μιλώντας στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη» δήλωσε: «Δεν μπορούμε να δούμε σε αυτή τη στιγμή διαφορετικές ταχύτητες στην άρση του lockdown μεταξύ περιφερειών. Δεν έχουμε κάποιου τέτοιου είδους εισήγηση από τους ειδικούς. Υπάρχει ανάγκη να πέσει το επιδημιολογικό φορτίο παντού στην επικράτεια. Εάν δούμε και την επόμενη εβδομάδα ότι υπάρχουν εστίες διαφορετικές σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές, αυτό θα μας το εισηγηθούν οι επιδημιολόγοι. Αλλά δεν είμαστε εκεί. Ούτε έχει εξεταστεί κάτι τέτοιο».
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «σε περιοχές που έχουν μεγάλες τοπικές γιορτές θα χρειαστεί έξτρα προσπάθεια, όπως για παράδειγμα στην Πάτρα τη Δευτέρα, που είναι του Αγίου Ανδρέα, ή ενδεχομένως στην Κέρκυρα όταν είναι του Αγίου Σπυρίδωνος. Να μην δημιουργηθούν εστίες υπερμετάδοσης, όπως ενδεχομένως να έγινε στη Θεσσαλονίκη του Αγίου Δημητρίου».
«Δεν μπορεί να είμαστε συνεχώς είτε σε lockdown είτε σε απαγόρευση διαπεριφερειακών μετακινήσεων για πάρα πολλούς λόγους, κοινωνικούς, οικονομικούς και άλλους. Αυτό που έχει σημασία είναι να μπορέσουμε να ρίξουμε γρήγορα το επιδημιολογικό φορτίο. Και αυτό είναι στο χέρι μας. Αυτή την εβδομάδα κάνουμε έκκληση στους Θεσσαλονικείς να αποφύγουν τις οποιεσδήποτε επαφές έχουν με το ευρύτερο περιβάλλον τους. Να αποφύγουν τις επισκέψεις σε σπίτια, που δυστυχώς γίνονται. Αυτό παρατηρούμε και στην Αθήνα και αλλού. Ας μείνουμε λίγο με το δικό μας περιβάλλον και τότε θα πέσει απότομα το επιδημιολογικό φορτίο. Και αυτό θα είναι όφελος για όλους. Η τήρηση των μέτρων θα μας φέρει εκεί που θέλουμε. Και αυτό που θέλουμε είναι να μπορέσουμε να ξαναπάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας», τόνισε ο κ. Πέτσας.
Τηλεδιάσκεψη με Ελληνες του εξωτερικού
Πρόσκληση σε όσους επιθυμούν να εργαστούν με έδρα την Ελλάδα (Ελληνες του εξωτερικού, αλλά και πολίτες ξένων χωρών), ώστε να εκμεταλλευτούν τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται ήδη στο δρόμο για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία, απηύθυνε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεδιάσκεψη με Ελληνες που ζουν και εργάζονται εκτός Ελλάδας, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. «Η εικόνα της Ελλάδας αλλάζει. Ισως αλλάζει -τολμώ να πω- και πιο γρήγορα από ό,τι φανταζόμασταν ότι αυτό μπορούσε να συμβεί», τόνισε.
Αναφερόμενος στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία απασχολεί ήδη τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης και δίνει σειρά κινήτρων για την αντιστροφή του brain drain, την προσέλκυση επενδύσεων και την πρόσκληση πολιτών ξένων χωρών για να εγκατασταθούν και να εργάζονται από την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Εχουμε αποφασίσει ότι η οικονομική ανάπτυξη από μόνη της και οι θέσεις εργασίας οι οποίες θα δημιουργηθούν στη χώρα μας πιθανώς να μην επαρκούν. Και αποφασίσαμε, και θα νομοθετήσουμε εντός της εβδομάδας, κάποια πιο συγκεκριμένα κίνητρα σχετικά με τη φορολογική μεταχείριση όσων ήταν τα τελευταία χρόνια φορολογικοί κάτοικοι του εξωτερικού και επιλέξουν να επιστρέψουν στην πατρίδα μας τον επόμενο χρόνο: Μείωση κατά 50% του φόρου εισοδήματος για τα επόμενα 7 χρόνια, είτε αν μεταφερθεί η θέση εργασίας στην Ελλάδα είτε αν έρθετε ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ως μισθωτοί, σε άλλη επαγγελματική απασχόληση στην πατρίδα μας. Είναι, πιστεύω, ένα σημαντικό κίνητρο για να μπορέσουμε αυτήν την κρίσιμη χρονιά -που πιστεύω ότι μετά την πανδημία του Covid θα κάνουμε ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα- να προσελκύσουμε στην πατρίδα μας και ανθρώπινο κεφάλαιο, το οποίο τόσο χρειαζόμαστε».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου