Το πρώτο προσχέδιο των συμπερασμάτων που συζητoύσαν χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι ηγέτες απερρίφθη από Αθήνα και Λευκωσία ενώ τόσο ο Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεδίωκαν την περαιτέρω βελτίωσή του στη διατύπωση για τις κυρώσεις.
Το κείμενο «μπλοκάριζε» η Λευκωσία, η οποία ζητούσε την ενίσχυση των κυρώσεων εναντίον προσώπων και επιχειρήσεων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Επιπλέον ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε το αρχικό κείμενο ζητώντας αλλαγές που «να αντικατοπτρίζουν πληρέστερα τις ελληνικές θέσεις», όπως επισήμαιναν κυβερνητικές πηγές.
Μετά το αδιέξοδο, υπήρξε 45λεπτη διακοπή και οργανώθηκε συνάντηση με τη συμμετοχή των Ανγκελα Μέρκελ, Εμανουέλ Μακρόν, Κυριάκου Μητσοτάκη και Νίκου Αναστασιάδη. Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν επίσης η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όσο και ο Σαρλ Μισέλ, συμφωνήθηκε να υπάρξει νέο κείμενο που συζητείτο μέχρι αργά χθες στη διάρκεια του δείπνου.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι το βασικό κείμενο που προτάθηκε ως πρώτη βάση συζήτησης δεν ήταν αποδεκτό από την Ελλάδα γιατί δεν ήταν ισορροπημένο.
Το πλαίσιο
«Το σχέδιο συμπερασμάτων πρέπει να έχει τουλάχιστον τέσσερις πυλώνες: έμπρακτη αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Οδηγία της Ε.Ε. προς την Τουρκία να σταματήσει αμέσως κάθε παράνομη εξορυκτική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και φυσικά να τερματίσει τις υπόλοιπες προκλητικές τις ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι άλλοι δύο πυλώνες είναι αλληλένδετοι κι έχουν να κάνουν με το καρότο, όταν η Τουρκία επιδείξει με συνέπεια και συνέχεια ότι εννοεί την αποκλιμάκωση δηλαδή οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί στην Τουρκία στο πλαίσιο αυτό. Και το τελευταίο είναι το μαστίγιο αν δεν δείξει η Τουρκία τη διάθεση έμπρακτης αποκλιμάκωσης επαναλαμβάνω, με συνέπεια και συνέχεια», ανέφερε ο κ. Πέτσας.
Το προσχέδιο που παρουσίασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, χαιρετίζει τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία, ενώ καλείται η Αγκυρα να τερματίσει άμεσα τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Στο προσχέδιο τονίζεται ότι οι Ευρωπαίοι στηρίζουν την επίλυση όλων των ζητημάτων μέσω του εποικοδομητικού διαλόγου. Μάλιστα, συνδέεται η ικανοποίηση τουρκικών αιτημάτων για αναβάθμιση των σχέσεων με την Ε.Ε. με την προηγούμενη δρομολόγηση της αντιμετώπισης των ανοικτών θεμάτων.
Οπως επισημαίνει στο κείμενο, «υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούνται εποικοδομητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση θεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο», οι «27» συμφωνούν να δρομολογήσουν μια θετική πολιτική ατζέντα Ε.Ε.-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης και στη διευκόλυνση του εμπορίου, καθώς και έναν διάλογο και στενή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης.
Κάσος: Νέα τουρκική πρόκληση και παρ' ολίγον επεισόδιο ελληνικών και τουρκικών πολεμικών πλοίων
Το προσχέδιο υποστηρίζει επίσης μια πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο και αναθέτει στον ύπατο εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες. Για το Κυπριακό τάσσεται υπέρ της ταχείας επανέναρξης των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για τη δημιουργία μιας «δικοινοτικής ομοσπονδίας» στο νησί.
Η Κύπρος
Το παραπάνω κείμενο αναμένεται να υιοθετηθεί μέχρι σήμερα, εφόσον δεν το «μπλοκάρει» η Κύπρος, η οποία επέμενε και χθες να ενισχυθούν οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ πολλές χώρες ήταν απρόθυμες να συναινέσουν στην παρούσα φάση, επικαλούμενες τις τελευταίες θετικές εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών Αθήνας και Αγκυρας, μετέτρεψαν σε μαραθώνια τη συζήτηση στη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών.
Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης επανήλθε χθες ζητώντας από τους εταίρους να εφαρμοστεί η απόφαση που έλαβαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. τον Αύγουστο στο Βερολίνο, να προστεθούν και νέα πρόσωπα στον κατάλογο με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία για τις παράνομες γεωτρήσεις, οι οποίες συνεχίζονται. Η Λευκωσία ζητούσε την προσθήκη 5 προσώπων και 3 εταιρειών που εμπλέκονται σε αυτές τις γεωτρήσεις.
Η κυπριακή αυτή θέση επαναλαμβάνεται συνεχώς σε όλα τα επίπεδα τις τελευταίες μέρες, ενώ υποστηρίζεται από την Ελλάδα, τη Γαλλία, στην Αυστρία και άλλες χώρες. Αντίθετα, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Βουλγαρία και ορισμένες άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης θεωρούν ότι η στιγμή δεν είναι κατάλληλη για ενίσχυση των κυρώσεων και πως θα πρέπει να περιμένουν την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών διερευνητικών συνομιλιών για την αποκλιμάκωση της κρίσης.
Η κατάσταση έγινε πιο δύσκολη για την ικανοποίηση του αιτήματος και από τη σύνδεση που έκανε η Λευκωσία των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας με εκείνες κατά της Λευκορωσίας. Το επιχείρημα της Κύπρου ήταν ότι επί της αρχής οι κυρώσεις για τα δύο αυτά ζητήματα είχαν αποφασιστεί μαζί από τους υπουργούς Εξωτερικών δηλαδή στην ίδια συνεδρίαση.
Οπως ανέφερε η κυπριακή πλευρά, δεν μπορεί η Ε.Ε. να εμφανίζεται ευαίσθητη με την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λευκορωσία και να θέλει να επιβάλει κυρώσεις στο καθεστώς της χώρας αυτής και να αρνείται να κάνει το ίδιο με την Τουρκία η οποία παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα κρατών μελών.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr