Μιλώντας στην DW, τόνισε ότι η παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας έρχεται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο και με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
«Έτσι, εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας αποφασίσαμε ότι, σε περίπτωση που η Τουρκία δεν επιστρέψει στο δρόμο της λογικής, αν δεν επιστρέψει στη διαδικασία του διαλόγου, σε μία διαδικασία κατά την οποία ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας θα είναι απαραίτητος, οι κυρώσεις θα είναι στην ημερήσια διάταξη. Αυτό συμφωνήθηκε», τόνισε ο κ. Δένδιας.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, είπε ότι το πρόβλημα είναι πως η Τουρκία δεν αντιλαμβάνεται τα όρια και πως αν υπάρχει ένα λάθος από πλευράς της ΕΕ και των ΗΠΑ είναι ότι δεν έχουν μιλήσει στην Άγκυρα με αρκετά σαφή γλώσσα.
Μητσοτάκης στο TikTok για Gigabit Voucher: Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον
«Πρέπει να πω ότι, αν υπάρχει ένα λάθος από πλευράς της ΕΕ, αν υπάρχει ένα λάθος από πλευράς των ΗΠΑ, είναι ότι δεν έχουν μιλήσει στην Τουρκία με αρκετά σαφή γλώσσα. Αλλά πιστεύω ότι μετά τη σημερινή συνάντηση αυτό μπορεί να διευθετηθεί», σημείωσε.
Επανέλαβε ότι η Αθήνα προτιμά να διευθετηθούν τα ζητήματα μέσω διαλόγου και πως η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη για διάλογο αλλά και πάλι θα πρέπει να χαραχθούν σαφείς γραμμές.
«Φυσικά και θα προτιμούσαμε όλοι να διευθετούμε τα ζητήματα μέσω διαλόγου. Αυτή είναι και η προτίμηση της Ελλάδας. Η Ελλάδα πάντοτε έλεγε πως είναι έτοιμη για διάλογο και ότι το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε είναι να χρησιμοποιήσουμε την επιλογή του εγγράφου των κυρώσεων. Δεν το θέλαμε αυτό. Θα θέλαμε πάρα πολύ να το αποφύγουμε. Και πάλι όμως, θα πρέπει να χαραχθούν σαφείς γραμμές. Η Τουρκία θα πρέπει να κατανοήσει πως δεν είναι δυνατόν ως χώρα να μη σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτό είναι προβληματικό όχι μόνο για την περιοχή, αλλά για όλο τον κόσμο», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr