Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο επισκέφθηκε την Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αεροπορική Βάση της Σούδας και συνομίλησε με τους χειριστές και το τεχνικό προσωπικό. «Η ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί προϋπόθεση για την ειρήνη. Κι αυτό αποδείχθηκε έμπρακτα στο πεδίο τις τελευταίες μέρες», ήταν το μήνυμά του.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Στον απόηχο της Συμβουλίου των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών το βράδυ της Παρασκευής, διπλωματικές πηγές τόνιζαν πως ήταν κοινό το συμπέρασμα ότι η Τουρκία είναι εκείνη που προκαλεί και ότι πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες.
Οπως δήλωσε ο Νίκος Δένδιας, «ο κατάλογος κυρώσεων που έχουμε ζητήσει από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης καταρτίζεται. Θα αποτελέσει αντικείμενο της προσεχούς συζήτησής μας στο Βερολίνο στο τέλος του μήνα». «Στόχος μας», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας, «είναι να υπάρχει ένα έτοιμο εργαλείο στα χέρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης εάν χρειαστεί. Ενα εργαλείο που θα ωθήσει την Τουρκία να επανέλθει στο δρόμο της νομιμότητας και του Διεθνούς Δικαίου. Θέλω να πω ότι οι προσχηματικές εκκλήσεις της τουρκικής ηγεσίας για διάλογο καταρρίπτονται συνεχώς από τις απροκάλυπτες απειλές που πάντα τις συνοδεύουν». Σημείωσε, ακόμη, πως «παραμένουμε ανοιχτοί σε διάλογο και με την Τουρκία. Βεβαίως, όμως, όχι υπό το κράτος πίεσης και εκβιασμού. Διάλογος διεξάγεται υπό τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Και επί της μόνης πραγματικής μεταξύ μας διαφοράς. Οχι επί παντός του επιστητού».
Αναφερόμενος στο έκτακτο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε., ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης δήλωσε (ΣΚΑΪ) ότι υπάρχουν κυρώσεις στο τραπέζι, αλλά είναι κάτι που θα τεθεί και στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών στις 27 Αυγούστου.
Ερωτηθείς αν ο τρόπος εξόδου θα μπορούσε να είναι η επιστροφή στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών, που ήταν προγραμματισμένες για τέλος Αυγούστου και πάγωσαν μετά το ελληνοαιγυπτιακό σύμφωνο, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε: «Νομίζω πως ναι. Αυτό που ζητάμε είναι να επανέλθει η Τουρκία στη λογική του Διεθνούς Δικαίου και να προσέλθει με θέσεις που θα απέχουν από τη σημερινή έωλη επιχειρηματολογία της».
Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας, σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» σχετικά με τα εκκρεμή εθνικά ζητήματα και κυρίως τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ν.Δ. για «έλλειμμα στρατηγικής στα ελληνοτουρκικά, που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας». Αίσθηση προκάλεσε, όμως, η αναπαραγωγή του από την τουρκική εφημερίδα «Yeni Safak», με τίτλο «Πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Τσίπρας: Με τη συμφωνία με την Αίγυπτο δώσαμε στην Τουρκία αυτό που ήθελε». Το επίμαχο απόσπασμα του κ. Τσίπρα ανέφερε: «Αν, επίσης, βασική θέση της Τουρκίας και κόκκινη γραμμή από την πλευρά της, εδώ και χρόνια, είναι ο 28ος μεσημβρινός, τότε η οριοθέτηση με την Αίγυπτο, που φτάνει πριν από το όριο αυτό, δημιουργεί de facto την εντύπωση ότι η Ελλάδα αφήνει την περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού στις τουρκικές διεκδικήσεις».
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr