Υλικά – Αφράτο τσουρέκι γεμιστό με σοκολάτα
550 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
1 κύβος νωπής μαγιάς (25 γρ.)
50 ml χλιαρό νερό
100 ml χλιαρό γάλα
100 γρ. βούτυρο λιωμένο χλιαρό
150 γρ. ζάχαρη
2 αυγά χτυπημένα σε θερμοκρασία δωματίου
2 πορτοκάλια (ξύσμα)
2 βανίλιες
1 κ.γ. μαχλέπι σε σκόνη
Για τη γέμιση
6 κ.σ. πραλίνα
200 γρ. κουβερτούρα σε νιφάδες
Διαδικασία
Το καλύτερο γλυκό της τελευταίας στιγμής για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Έτοιμο σε 5'
- Θρυμματίζουμε πρώτα τη μαγιά σε μπολάκι, προσθέτουμε 1 κ.σ. ζάχαρη, το χλιαρό νερό (στους 35°C) και τα διαλύουμε.
- Προσοχή στη θερμοκρασία του νερού: αν είναι καυτό η μαγιά θα καεί και δεν θα φουσκώσουν.
- Ρίχνουμε λίγο αλεύρι από το συνολικό και ανακατεύουμε να γίνει πηχτός χυλός.
- Σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη και το αφήνουμε να ενεργοποιηθεί για περίπου 20΄.
- Είναι έτοιμο όταν εμφανιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ.
- Σε μπολ βάζουμε (όλα χλιαρά) το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αυγά, το ξύσμα και το μαχλέπι.
- Τα χτυπάμε με σύρμα να αναμειχθούν.
- Προσθέτουμε στο αλεύρι την ενεργοποιημένη μαγιά και τα υγρά υλικά.
- Ζυμώνουμε με το γάντζο 1΄-2΄ στη χαμηλή ταχύτητα γιατί θα πεταχτεί το αλεύρι και στη συνέχεια 5΄ στη δυνατή ταχύτητα.
- Η ζύμη πρέπει να είναι εύπλαστη, αλλά να μην κολλάει στα χέρια.
- Τη μαζεύουμε σε μπάλα και τη βάζουμε σε μεγάλο μπολ, τη σκεπάζουμε καλά και τη αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Από 45΄ αν είναι σε ζεστό σημείο μέχρι 1 ώρα και 30΄ αν την έχουμε στον πάγκο μας.
- Όταν φουσκώσει, την αδειάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε για λίγα λεπτά.
- Θα φτιάξουμε δυο τσουρέκια γεμιστά με σοκολάτα. Μοιράζουμε την ζύμη σε δυο κομμάτια.
- Χωρίζουμε το 1 κομμάτι σε 3 ίσα μέρη και πλάθουμε τρία φιτίλια.
- Με χοντρό πλάστη πλαταίνουμε τα φιτίλια σε μακρόστενο φύλλο περίπου 30×15 εκατ.
- Αλείφουμε κάθε φύλλο με λίγη πραλίνα και πασπαλίζουμε με την κουβερτούρα σε νιφάδες.
- Το ρολάρουμε και το στρίβουμε ελαφρά να φυλακιστεί η γέμιση.
- Ομοίως φτιάχνουμε και τα άλλα δύο φιτίλια, ενώνουμε τις τρεις άκρες τους και τα πλέκουμε με χαλαρή πλέξη σε κοτσίδα.
- Στερεώνουμε τις άκρες και το ακουμπάμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
- Όμοια φτιάχνουμε και το δεύτερο.
- Αφήνουμε απόσταση ανάμεσα στα δυο για να μην κολλήσουν όταν φουσκώσουν.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο.
- Όταν φουσκώσουν τα αλείφουμε με διάλυμα από 1 χτυπημένο αυγό και λίγο νερό.
- Για το ψήσιμο: Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 160°C για περίπου 45΄ μέχρι να ροδίσουν. Αφού ψηθούν τα αφήνουμε στο ταψί για 15’. Με προσοχή μετά τα βάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν τελείως. Έτοιμο το απόλυτο τσουρέκι…
Ειδήσεις σήμερα
Βίκυ Καγιά: Λατρέψαμε το στολισμένο σπίτι της – Φωτογραφίες από το σαλόνι
Η γελοιογραφία της ημέρας από τον Γιάννη Δερμεντζόγλου – Σάββατο 23 Νοεμβρίου
Ζωή Λάσκαρη: Τα κοσμήματα που βγαίνουν στο σφυρί, η κόρη της Μάρθα και τα εξώδικα