Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συζητήσουν τη διαρκώς κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία έχει λάβει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις, ειδικά με την παρουσία του ερευνητικού-σεισμογραφικού πλοίου «Ορούτς Ρέις» ως και συνοδευτικών-πολεμικών πλοίων μέσα στην ελληνική (αλλά μη οριοθετημένη) υφαλοκρηπίδα μας.
Η Αθήνα -αν και βρισκόμαστε σχεδόν δυόμισι μήνες από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ- προσπαθεί να ενεργοποιήσει πιο πολύ τους Αμερικανούς, οι οποίοι έχουν κατά καιρούς εκφράσει την κατανόηση και υποστήριξη στις θέσεις της Αθήνας αναφορικά με τις θαλάσσιες ζώνες, αλλά πολλές φορές οι σχετικές αναφορές του State Department ή είναι γενικόλογες ή δεν είναι τόσο έντονες, με αποτέλεσμα η Αγκυρα να συνεχίζει απτόητη το κρεσέντο των θρασύτατων και αποσταθεροποιητικών της κινήσεων ειδικά στον θαλάσσιο χώρο και σε εφαρμογή του επεκτατικού δόγματος της «Γαλάζιας πατρίδας», που έχουν εκπονήσει γνωστοί και τώρα απόστρατοι Τούρκοι ναύαρχοι.
Η αυστριακή πρωτεύουσα ήταν η μόνη που «διευκόλυνε» την προσωπική- διπλωματική επαφή, γιατί ο Πομπέο έχει ένα απίστευτα πιεστικό πρόγραμμα αυτές τις ημέρες σε Τσεχία, Αυστρία, Σλοβενία και Πολωνία και έχει να συζητήσει διάφορα λίαν σοβαρά θέματα όπως η Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών (δηλαδή της Βαλτικής-Μαύρης και Αδριατικής), αλλά και για την εκρηκτική ρωσική και κινεζική παραπληροφόρηση και προπαγάνδα με στόχο τον επηρεασμό της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και στην οποία μεθοδικά και πρακτικά πρωτοστατούν σε συνεχή υβριδικό πόλεμο η Μόσχα, το Πεκίνο καθώς και ιδιωτικές εταιρίες που συνδέονται με τα κέντρα αποφάσεων στις δύο χώρες (καθημερινά από τα δύο κέντρα στέλνεται μπαράζ fake news και ανεξέλεγκτη αντιδυτική προπαγάνδα).
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας άρχισε το πενθήμερο ταξίδι του από την Πράγα και το Πίλτσεν της Τσεχίας, όπου είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο Ζέμαν και τον πρωθυπουργό Μπάμπιτς, με τους οποίους συζήτησε διμερή θέματα συνεργασίας στην καταπολέμηση του κορονοϊού, την πυρηνική συνεργασία, τις διμερείς στρατιωτικές επαφές, την κυβερνοτρομοκρατία, ενώ επισκέφθηκε ιστορικούς χώρους από την απελευθέρωση της τότε Δυτικής Τσεχοσλοβακίας από τις αμερικανικές δυνάμεις στα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Μάικ Πομπέο είχε επαφές με δύο γνωστές «δεξαμενές σκέψης» που πρωτοστατούν μέσω ειδικών ενημερώσεων στην αντιμετώπιση της ρωσικής παραπληροφόρησης για όλα τα ζητήματα.
Πριγκίπισσα Αικατερίνη: Δίνει μάχη με τον καρκίνο - Το σοβαρό χειρουργείο
Ενα από τα βασικά θέματα είναι η Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών εν όψει της συνόδου κορυφής στο Ταλίν της Εσθονίας τον προσεχή Οκτώβριο. Στην Πρωτοβουλία συμμετέχουν 12 κράτη, από τη Βαλτική μέχρι την Αδριατική και από εκεί μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, ήτοι η Αυστρία, η Τσεχία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Κροατία, η Σλοβενία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Εσθονία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία (όλες κράτη-μέλη της Ε.Ε. και πλην Αυστρίας του ΝΑΤΟ). Μέχρι σήμερα από το 2016 έχουν λάβει χώρα τέσσερεις σύνοδοι σε Ντουμπρόβνικ, Βαρσοβία, Βουκουρέστι και Λιουμπλιάνα, ενώ η Πολωνία και η Ρουμανία είναι τα κράτη που πρωτοστατούν σε διατραπεζικές και άλλες μορφές οικονομικής συνεργασίας.
Η συγκεκριμένη Πρωτοβουλία είναι ιδιαίτερα φιλόδοξη για συνεργασία σε μεταφορές, ψηφιακές τεχνολογίες, ενέργεια, ειδικούς αυτοκινητόδρομους από τη Βαλτική ως την Αδριατική και από εκεί μέχρι την Κωστάντζα της Ρουμανίας και τη Βάρνα στη Βουλγαρία (Αδριατικο-Καρπαθιακός άξονας κ.ά.). Η παρουσία Πομπέο σχετίζεται με την διάθεση 1 δισ. δολ. από τις ΗΠΑ στο Ταμείο Επενδύσεων της Πρωτοβουλίας.
Στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας, Λιουμπλιάνα, ο Πομπέο θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Παχόρ και τον πρωθυπουργό Γιάνσα και πέραν όλων των άλλων θεμάτων θα συζητήσει την συνεργασία στις τεχνολογίες 5G, ενώ στη Βιέννη με τον καγκελάριο Κουντζ και τον υπουργό Εξωτερικών Σχάλενμπεργκ θα συζητήσει όλα τα θέματα που είναι στην ατζέντα της Στρατηγικής Συνεργασίας Αυστρίας-ΗΠΑ, ενώ λόγω της κρίσης με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα επισκεφθεί την εκεί έδρα της Διεθνούς Επιτροπής για την Ατομική Ενέργεια και θα έχει συνάντηση με τον γενικό διευθυντή Γκρόσι.
Στη διάρκεια της παραμονής του στη Βιέννη θα συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια πιθανότατα πριν την αναχώρησή του για Βαρσοβία.
Τέλος, μετά την Αυστρία θα μεταβεί στην Πολωνία, για επαφές με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία μιας χώρας-κλειδί στους Αμερικανικούς και νατοϊκούς σχεδιασμούς Μεταξύ των θεμάτων είναι η στρατιωτική συνεργασία, η αντιμετώπιση της Covid-19 και οι νέες τεχνολογίες. Κατά την παραμονή του εκεί θα επισκεφθεί τον χώρο της ιστορικής Μάχης της Βαρσοβίας του 1920 όπου οι Πολωνοί αγωνιστές επικράτησαν των Μπολσεβίκων.
Το Ισραήλ
Το Ισραήλ, στο μεταξύ, μετά από μερικές ημέρες εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζει τις θέσεις της Ελλάδος στο μείζον θέμα των θαλασσίων ζωνών έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Ειδικότερα προχθές ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα Γιόσι Αμράνι είχε τηλεφωνικές επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας του στρατηγό ε.α. Γκάμπι Ασκενάζι, και χθες επισκέφθηκε τον Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών και τον ενημέρωσε για την υποστήριξη του Ισραήλ.
Από την έντυπη έκδοση
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός ΑναλυτήςΑπό την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr