Τον τόνο των διαπραγματεύσεων αναμένεται να δώσει αυτήν τη φορά το ΔΝΤ το οποίο δείχνει ανυποχώρητο στις θέσεις του απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα. Η επικεφαλής της ομάδας του Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου άνοιξε τα χαρτιά της από χθες όταν μιλώντας στο συνέδριο του Capital Link στη Νέα Υόρκη επανέλαβε ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να υποστηρίζει ένα πρόγραμμα με στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 1,5% του ΑΕΠ με βάση τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και υλοποιούνται από την Αθήνα. Επεσήμανε επίσης την ανησυχία του Ταμείου για την καθυστέρηση στη διαδικασία εκκαθάρισης των «κόκκινων δανείων» και παρά τα πλεονάσματα που παρουσιάζει η ελληνική πλευρά μίλησε για «πολύ φτωχές δημοσιονομικές επιδόσεις» της Ελλάδας και την ανάγκη υιοθέτησης σοβαρών μεταρρυθμίσεων, από την πλευρά της Αθήνας, παραπέμποντας, στην ουσία, στα μέτρα για τη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου που έχει ζητήσει η ίδια μέσα από την έκθεση του άρθρου IV.
Οι Ευρωπαίοι
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει επίσημα ότι έρχεται στην Αθήνα για να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση για την οποία μάλιστα λέει σε κάθε ευκαιρία ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος. Σε ό,τι αφορά το ακανθώδες θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και της διαφοράς μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ τονίζεται ότι θα συζητηθεί μεν, αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν από τους δανειστές σε πολιτικό επίπεδο.
Η εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωνε χθες ότι: «με δεδομένη την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα, κυρίως σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2017, πιστεύουμε ότι όλες οι πλευρές θα συμμετάσχουν ενεργά στις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης».
Δύο καυτά θέματα
Κοινοτική πηγή στις Βρυξέλλες υπογράμμιζε χθες ότι στόχος των συζητήσεων που ξεκινούν σήμερα στην Αθήνα είναι να κλείσουν τα εργασιακά, όπου η μεγαλύτερη εκκρεμότητα αφορά το θέμα των συλλογικών συμβάσεων, καθώς και το δημοσιονομικό κενό του 2018. Εάν συμφωνηθούν τα δύο αυτά θέματα, τότε ολοκληρώνεται και η αποστολή των θεσμών, οι οποίοι θα υποβάλουν έκθεση στην Ομάδα Εργασίας του Εurogroup ανακοινώνοντας ότι υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο σε όλα τα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης.
Η ίδια πηγή ανέφερε, πάντως, ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνουν οι θεσμοί στην Αθήνα είναι η εξέταση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού για τις παροχές των 617 εκατ. ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους. Θα διαπιστώσουν εάν το παραπάνω ποσό δημιουργεί πρόβλημα ή όχι στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2016. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι με την υπεραπόδοση των εσόδων έχει ένα επιπρόσθετο πλεόνασμα της τάξης του 1 δισ. ευρώ και δίνοντας τα 617 εκατ. ευρώ κρατάει και ένα «μαξιλάρι» περίπου 400 εκατ. ευρώ. Παραδέχονται πάντως ότι οι εξαγγελίες τους αιφνιδίασαν και ότι παραβιάζουν την πάγια αρχή του μνημονίου ότι τα μέτρα που θα έχουν δημοσιονομική επίπτωση θα πρέπει να συμφωνούνται εκ των προτέρων με τους θεσμούς.
Μητσοτάκης στο TikTok για Gigabit Voucher: Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον
Σχετικά με την άλλη εξαγγελία του πρωθυπουργού που αφορά την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, στις Βρυξέλλες συμφωνούν με το μέτρο και δεν πρόκειται να θέσουν θέμα, γιατί θεωρούν ότι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών έχουν επωμισθεί μεγάλο βάρος του προσφυγικού και πρέπει να τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης.
Πλεονάσματα
Για την απόφαση του τελευταίου Εurogroup σχετικά με την υποχρέωση της Ελλάδας να επιτύχει μετά το 2018 και για μια μεσοπρόθεσμη περίοδο πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, η κοινοτική πηγή τόνιζε χθες ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά δεν αναμένεται να επιλυθεί σε τεχνικό επίπεδο. Στην Αθήνα οι δύο πλευρές θα επιχειρήσουν να προσδιορίσουν τόσο την ακριβή διάρκεια που πρέπει να επιτυγχάνονται πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ όσο και τα μέτρα που θα ληφθούν σε περίπτωση απόκλισης. Στη συνέχεια τη «σκυτάλη» θα πάρει η Ομάδα Εργασίας (EWG) του Εurogroup.
Στο μεταξύ χθες ο κ. Τσακαλώτος σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters τόνισε: «Η ελληνική έκφραση είναι ότι θα πρέπει να βάλουμε νερό στο κρασί μας. Δεν μου αρέσει η έκφραση, γιατί δεν συμπαθώ το νερωμένο κρασί, αλλά αντιλαμβάνεστε τι θέλω να πω, να έλθουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό». Και συνέχισε:«Δεν μπορώ να αντιληφθώ τη λογική μιας επιστροφής στην αβεβαιότητα και τις καθυστερήσεις», ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται με τις υποχρεώσεις της και εμπλέκεται σε «δημιουργικές διαπραγματεύσεις» με τους πιστωτές.
Εναλλακτικές
Στο μεταξύ κυβερνητικοί κύκλοι τόνιζαν και χθες ότι αναζητούνται τρόποι για να αρθεί το αδιέξοδο που διαφαίνεται, λόγω της διαφοράς μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας. Η πρώτη εναλλακτική που εξετάζεται είναι μαζί με την παράταση της ζωής του κόφτη και μετά το 2018 να υπάρχουν στοχευμένα μέτρα… στα μέτρα του ΔΝΤ. Να συμφωνηθεί δηλαδή ότι σε περίπτωση αποκλίσεων από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% να ενεργοποιούνται μέτρα όπως αυτά που θέλει το ΔΝΤ τα οποία όμως θα ψηφίζονται τότε και όχι από τώρα. Παρ’ όλα αυτά παραδέχονται ότι μια τέτοια λύση δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να γίνει αποδεκτή από το ΔΝΤ.
Ενα δεύτερο, πιο τολμηρό σενάριο είναι ένα πρόγραμμα χωρίς ΔΝΤ το οποίο έχει ακόμη περισσότερες δυσκολίες λόγω της επιμονής της Γερμανίας για ενεργή παρουσία του Ταμείου στο πρόγραμμα.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ – ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου