Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει το στίγμα για το Ταμείο Ανάκαμψης, λέγοντας «για να μη χαθεί ούτε ευρώ, δεν πρέπει να χαθεί ούτε λεπτό» για την προετοιμασία του κυβερνητικού έργου. Οι ήσυχες μέρες του Αυγούστου μπορεί να διακοπούν από τον θρυλούμενο ανασχηματισμό που μπορεί να ανακοινωθεί τα επόμενα 24ωρα.
Οι παραιτήσεις των δύο υφυπουργών, Ενέργειας Γ. Θωμά και Δικαιοσύνης Δ. Κράνη, μπορεί να επισπεύσουν τις αποφάσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος ωστόσο στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ανακοίνωσε ομάδες εργασίας και μια πενταμελή επιτροπή υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη για να «τρέξει» τις διαδικασίες ολοκλήρωσης του αναπτυξιακού σχεδίου τον επόμενο χρόνο.
Αύριο θα δοθεί για διαβούλευση η έκθεση των οικονομολόγων υπό τον Κύπριο νομπελίστα Χ. Πισσαρίδη, στην οποίο καθορίζονται 15 άξονες δράσης προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγική βάση της χώρας και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Ο πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές ότι οι προτάσεις της έκθεσης Πισσαρίδη θα αποτελέσουν έναν οδηγό για την κυβέρνηση, που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις μετά από διαβούλευση με κοινωνικούς φορείς, αλλά και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Οι επόμενοι σταθμοί για την κυβέρνηση είναι τρεις:
Πρώτον, εντός του Αυγούστου να έχει οριστικοποιηθεί το κυβερνητικό σχήμα το οποίο θα «τρέξει» το νέο πρόγραμμα για την ανάκαμψη της χώρας, με κάποιες αλλαγές προσώπων, αλλά κυρίως δομών, στα υπουργεία. Στόχος είναι να περιοριστούν οι συναρμοδιότητες ώστε να επιταχυνθούν η παραγωγή και η προώθηση του κυβερνητικού έργου και να αναβαθμιστούν υφυπουργοί που παρουσίασαν σημαντικό έργο τους επόμενους μήνες.
Δεύτερον, ο Σεπτέμβριος, όπου ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ θα παρουσιάσει την οικονομική πολιτική για την επόμενη χρονιά. Σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα σχεδιάζεται η μείωση φόρων και εισφορών ώστε να πλησιάσουμε τον μέσο όρο των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και να τονωθεί η οικονομία. Ολοι γνωρίζουν πως, παρότι στην Ελλάδα η τουριστική κίνηση είναι μεγαλύτερη σε σχέση με άλλες χώρες της Μεσογείου, όπως σε Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, όπου δεν υπάρχουν ξένοι επισκέπτες, οι απώλειες είναι μεγάλες και το φθινόπωρο θα υπάρχει σημαντική άνοδος της ανεργίας. Για τον σκοπό αυτόν ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο με μειώσεις φόρων ιδίως για περιπτώσεις νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας, ώστε να υπάρχουν κίνητρα για προσλήψεις. Στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να χρηματοδοτηθεί ένα σημαντικό μέρος των φορολογικών ελαφρύνσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης ως τμήμα διαρθρωτικών μέτρων μόνιμου χαρακτήρα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται, το ΠΑΣΟΚ αεροβατεί
Τρίτο ορόσημο η 15η Οκτωβρίου, όταν η Ελλάδα θα πρέπει να παραδώσει στις Βρυξέλλες το σχέδιό της για να λάβει χρηματοδοτήσεις από το νεοσύστατο Ταμείο Ανάκαμψης. Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι και σε αυτόν τον τομέα η Ελλάδα προπορεύεται έναντι πολλών άλλων χωρών της Ε.Ε. και θα είναι έτοιμη εντός των προθεσμιών που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση να παραδώσει το σχέδιό της ώστε οι εκταμιεύσεις να ξεκινήσουν απ’ τις αρχές του 2021. Σημειώνουμε πως η Ελλάδα θα λάβει επιχορηγήσεις ύψους 19 δισ. ευρώ και δάνεια άνω των 13 δισ. και το 70% των επιχορηγήσεων αναμένεται να δοθεί τη διετία 2021-2022.
Στο Μέγαρο Μαξίμου είδαν με θετικό μάτι τις δηλώσεις της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μέχρι το καλοκαίρι του 2021, κάτι που αναμένεται να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων και το Δημόσιο να προσφύγει στις αγορές με μικρό κόστος δανεισμού για να εξυπηρετεί τις μελλοντικές ανάγκες.
Οι δύο κίνδυνοι
Στην κυβέρνηση προετοιμάζουν τα επόμενα βήματά τους, αλλά πάντα έχουν στην προσοχή τους δύο «ασύμμετρες» απειλές. Η πρώτη είναι η τουρκική προκλητικότητα. Μπορεί ο Ερντογάν να έχει ανακοινώσει την αναβολή για έναν μήνα των ερευνών του «Oruc Reis», όμως οι παρανομίες της Αγκυρας συνεχίζονται στην Κύπρο και ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Στο Μαξίμου δηλώνουν ότι διάλογος σε συνθήκες απειλών δεν μπορεί να γίνει, ενώ ως μοναδικό θέμα ατζέντας αναγνωρίζουν την υφαλοκρηπίδα. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν αποκλείουν τον Σεπτέμβριο να υπάρξει αναζωπύρωση των τουρκικών προκλήσεων και για τον λόγο αυτόν συνεχίζουν τις διπλωματικές επαφές με παράγοντες σε Ευρωπαϊκή Ενωση και Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, διαβλέπουν ότι τα προβλήματα του Ερντογάν οξύνονται λόγω της κατάρρευσης της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ και του δολαρίου. Η τουρκική οικονομία αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα, και εάν επιδεινωθεί η κατάσταση με τη λίρα, ο Ερντογάν μπορεί να υποχρεωθεί να αναζητήσει χρηματοδότηση από το ΔΝΤ.
Η δεύτερη «ασύμμετρη» απειλή σχετίζεται με την πανδημία, καθώς παγκοσμίως παρατηρείται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων. Εάν χρειαστεί, θα επιβληθούν και νέα περιοριστικά μέτρα εντός των επόμενων ημερών, αν και ειδικοί δηλώνουν πως η επιδημιολογική καμπύλη παραμένει ακόμη σε ελεγχόμενα επίπεδα και η αύξηση κρουσμάτων που εμφανίζεται στην Ελλάδα είναι μικρότερη από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.
Σε κάθε περίπτωση ο Σεπτέμβριος θα είναι ένας κρίσιμος μήνας, καθώς θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων και για τις εργασιακές συνθήκες εάν επιδεινωθεί η κατάσταση.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr