«Το τίμημα της αναξιοπιστίας και της ανικανότητας του πρωθυπουργού καλείται να το πληρώσει ο μέσος πολίτης», σημειώνει ο βουλευτής Κορινθίας, που προσθέτει πως το γεγονός ότι δεν έχει κλείσει η 2η αξιολόγηση αυξάνει την αβεβαιότητα και τα επώδυνα μέτρα.
Ως ειδικός εισηγητής της Ν.Δ. στον προϋπολογισμό για το 2017, θεωρείτε ότι ανταποκρίνεται στην οικονομική πραγματικότητα της χώρας; Θα μπορέσει να εφαρμοστεί όπως είναι μέσα στο επόμενο έτος;
Προφανώς, όλοι θέλουμε η κυβέρνηση, για το καλό της χώρας, να πετύχει τους στόχους του προϋπολογισμού. Ομως, έχω σοβαρές αμφιβολίες, διότι πρόκειται για έναν προϋπολογισμό με μη ρεαλιστικούς στόχους. Ισχυρίζονται πως το 2017 θα αυξηθεί η ιδιωτική κατανάλωση κατά 1,8%, όταν από την 1η Ιανουαρίου έχουμε 2,6 δισ. νέους φόρους, 1 δισ. μειώσεις συντάξεων και 1,4 δισ. αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών, τα οποία έχουν ψηφίσει. Συνεπώς, ενώ θα μειωθεί το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και κατά συνέπεια η αγοραστική τους δύναμη, στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι οι πολίτες θα καταναλώσουν περισσότερα. Και επιπλέον: Την ώρα που κάνουν τα πάντα για να καθυστερούν επενδύσεις, εκείνοι υπολογίζουν αύξησή τους, ενώ, με την αγορά διαλυμένη και στεγνή από ρευστότητα, αναμένουν και αύξηση των εξαγωγών. Πράγματα τουλάχιστον αμφίβολα και φοβάμαι ότι, αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί, θα βάλουν σε νέες περιπέτειες τη χώρα.
Η κυβέρνηση, πάντως, διατείνεται ότι θα κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση… Δεν το βλέπετε εφικτό μέχρι το τέλος του έτους;
Σταϊκούρας: Ο απολογισμός του 2024 και οι προτεραιότητες για το 2025 σε υποδομές και μεταφορές
Ο κ. Τσίπρας είχε δεσμευθεί ότι θα κλείσει τη 2η αξιολόγηση, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Αυτό έχει ως συνέπεια να αυξάνονται η αβεβαιότητα και τα επώδυνα μέτρα. Αυτό είναι το τίμημα της αναξιοπιστίας και της ανικανότητας του πρωθυπουργού που καλείται να πληρώσει ο μέσος πολίτης. Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία την ίδια, φαίνεται πως υπάρχει ακόμα απόσταση, κάτι που κοστίζει στην οικονομία μας. Κάθε μέρα που περνά δίχως να κλείνει η αξιολόγηση, είναι ένα ακόμα χτύπημα στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της ελληνικής οικονομίας και μια ρωγμή στον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Τη διαμόρφωση μιας ειδικής συμφωνίας με το ΔΝΤ, που θα επιτρέψει στο τελευταίο να «ενταχθεί» στο ελληνικό πρόγραμμα, πώς τη βλέπετε; Μπορεί να βρεθεί λύση με τα πλεονάσματα;
Μπροστά στα αδιέξοδα που δημιουργεί η πολιτική της, η κυβέρνηση υποθηκεύει το μέλλον της χώρας. Μας βάζει σε ένα Μνημόνιο διαρκείας υπό συνεχή ξένη επιτροπεία, δείγμα της έλλειψης εμπιστοσύνης των εταίρων προς αυτήν. Θέση της Νέας Δημοκρατίας, που διατύπωσε πρώτος ο πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι πως πρέπει να μειωθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 και μετά στο 2%. Ο κ. Τσίπρας όχι μόνο καθυστέρησε να το διεκδικήσει, αλλά, επειδή δεν τον εμπιστεύεται και κανείς, απέτυχε και να το κερδίσει.
ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ