Οπως έχει δείξει η Ιστορία, άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που οι πολιτικοί αντιγράφουν πολεμικές τακτικές. Μία από αυτές είναι και η πολιτική ναρκοθέτηση του πεδίου για τον επόμενο που θα έρθει στην εξουσία, ώστε η παραμονή του να είναι βραχύβια. «Αυτό ακριβώς κάνει σήμερα και ο Αλέξης Τσίπρας», καταγγέλλουν από τη Ν.Δ. «Δίχως το παραμικρό σχέδιο για τη χώρα, φόρτωσε την ελληνική οικονομία με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και την κοινωνία με δυσβάστακτα δημοσιονομικά μέτρα», εξηγούσε στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στην οδό Πειραιώς, έπειτα και από το διάγγελμα της περασμένης Πέμπτης, θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας είναι πανικόβλητος από την κοινωνική κατακραυγή και εν μέσω της συζήτησης για τον προϋπολογισμό προσπάθησε και θα προσπαθήσει να κάνει δύο κινήσεις. Πρώτον, να κοροϊδέψει ξανά τους πολίτες, αυτή τη φορά τους συνταξιούχους, και, δεύτερον, να μετακυλίσει τις ευθύνες για το 4ο Μνημόνιο στον πρόεδρο της Ν.Δ., που θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει την επόμενη μέρα να λειτουργήσει ως ναρκαλιευτής», σημείωνε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο ίδιος συνεργάτης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό, άλλωστε, είναι και το βασικό ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν πλέον από τη Ν.Δ.: Πώς θα καταφέρουν να αναθεωρήσουν την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για 3,5% πλεονάσματα και να εφαρμόσουν το δικό τους πρόγραμμα εξόδου από την κρίση.
Την απάντηση στο αν το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ή όχι στον αέρα τη δίνει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου» της Κυριακής, επιμένει σε μια νέα Συμφωνία που είναι εφικτή με τους πιστωτές, για τον περιορισμό των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, από το 2018 και μετά, από το 3,5% στο 2%, ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη.
Σταϊκούρας: Ο απολογισμός του 2024 και οι προτεραιότητες για το 2025 σε υποδομές και μεταφορές
Αλλωστε, όπως υπενθυμίζουν από την οδό Πειραιώς, η συζήτηση για τη μείωση των πλεονασμάτων ακούγεται όλο και περισσότερο, όχι μόνο από το ΔΝΤ που την υποστηρίζει, αλλά και από πάρα πολλούς οικονομικούς αναλυτές και οικονομολόγους που εκτιμούν πως είναι αδύνατον μια οικονομία όπως η ελληνική να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για μια δεκαετία.
Και αυτό γιατί υπάρχει ένας πολύ σοβαρός κίνδυνος, τονίζουν από τη Ν.Δ.: οι όποιες τολμηρές μεταρρυθμίσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα γίνουν να υπονομευτούν, τελικά, από μια εξαιρετικά περιοριστική δημοσιονομική πολιτική. Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης, που θέτει ως αρχική προϋπόθεση για όλα αυτά την πολιτική αλλαγή στη χώρα μέσα από εκλογές, θα επιμείνει στη Συμφωνία Αλήθειας, ως το μόνο αξιόπιστο δρόμο για την έξοδο της χώρας από τη δίνη της κρίσης.
ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής