Η τελική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης ανέρχεται συγκεκριμένα στα 390 δις. ευρώ (από 500 δισ. ευρώ αρχικά) και 360 δισ. ευρώ για τα δάνεια.
Πρόκειται για το νέο διαπραγματευτικό πλαίσιο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ το οποίο παρέλαβαν πριν από λίγο οι εθνικές αντιπροσωπείες.
Ο ίδιος ο Σ. Μισέλ θεωρεί ότι τα συγκεκριμένα νούμερα για τα ποσά είναι τα τελικά.
Συγκεκριμένα, στα 390 δις. ευρώ ορίζονται οι επιχορηγήσεις και στα 360 τα δάνεια στο τελευταίο συμβιβαστικό πλαίσιο Σ.Μισέλ για το ταμείο ανάκαμψης που παραμένει στα 750 δισ.ευρώ. Την πρόταση παρέλαβαν οι εθνικές αντιπροσωπείες.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Αναλυτικά, προβλέπεται ότι το συνολικό ποσό του ΠΔΠ 2021-27 είναι 1.074,3 δισεκατομμύρια ευρώ.
“Για το NGEU, η Κομισιόν θα εξουσιοδοτηθεί με την απόφαση για τους ιδίους πόρους να δανείζεται κεφάλαια στις κεφαλαιαγορές για λογαριασμό της Ένωσης έως το ποσό των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ σε τιμές 2018. Η νέα καθαρή δανειοληπτική δραστηριότητα θα σταματήσει το αργότερο στα τέλη του 2026. Η Ένωση θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια που δανείστηκε στις κεφαλαιαγορές με μοναδικό σκοπό την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης COVID-19”.
“Τα κεφάλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δάνεια ύψους 360 δισεκατομμυρίων ευρώ σε τιμές 2018 και για επιχορηγήσεις έως 390 δισεκατομμύρια ευρώ σε τιμές 2018”.
“Τα σχέδια αποκατάστασης και ανθεκτικότητας αξιολογούνται από την Κομισιόν εντός δύο μηνών από την υποβολή”,αναφέρεται και σημειώνεται ότι “η αξιολόγηση των σχεδίων αποκατάστασης και ανθεκτικότητας εγκρίνεται από το Συμβούλιο, με ειδική πλειοψηφία μετά από πρόταση της Κομισιόν, μέσω εκτελεστικής πράξης την οποία το Συμβούλιο θα προσπαθήσει να εγκρίνει εντός 4 εβδομάδων από την πρόταση”.
“Η θετική αξιολόγηση των αιτήσεων πληρωμής θα υπόκειται στην ικανοποιητική εκπλήρωση των σχετικών ορόσημων και στόχων”.
“Η Κομισιόν θα ζητά τη γνώμη της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής σχετικά με την ικανοποιητική εκπλήρωση των σχετικών ορόσημων και στόχων. Η Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή θα προσπαθεί να επιτύχει συναίνεση. Εάν, κατ ‘εξαίρεση, ένα ή περισσότερα κράτη μέλη θεωρούν ότι υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις από την ικανοποιητική εκπλήρωση των σχετικών ορόσημων και στόχων, μπορούν να ζητήσουν από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να παραπέμψει το θέμα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”.
“Η Κομισιόν θα εκδίδει απόφαση σχετικά με την αξιολόγηση της ικανοποιητικής εκπλήρωσης των σχετικών ορόσημων και στόχων και για την έγκριση πληρωμών σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης”.
“Εάν το ζήτημα παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δεν θα ληφθεί απόφαση της Κομισιόν σχετικά με την ικανοποιητική εκπλήρωση των ορόσημων και των στόχων και για την έγκριση πληρωμών έως ότου το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζητήσει αποφασιστικά το θέμα. Η διαδικασία αυτή δεν πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από τρεις μήνες αφότου η Κομισιόν ζητά τη γνώμη της Οικονομικής.
Οι επαφές Μητσοτάκη με Μέρκελ, Μακρόν και ηγέτες του Νότου για την εξεύρεση λύσης
«Η Ελλάδα έχοντας ανακτήσει την αξιοπιστία της σε ευρωπαϊκό επίπεδο και με το αυξημένο κύρος του πρωθυπουργού, διαδραματίζει ενεργό και ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση των εξελίξεων», υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε προ ολίγου σε νέα σύσκεψη με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Κόντε, της Ισπανίας, Σάντσεθ και της Πορτογαλίας, Κόστα.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές πρόκειται για την τελευταία από μια σειρά διαβουλεύσεων που έγιναν τις τελευταίες ώρες. Προσθέτουν ότι ο πρωθυπουργός έχει συμμετάσχει σε συσκέψεις με αυτή τη σύνθεση που έχουν διαρκέσει πάνω από 10 ώρες από χθες το βράδυ, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός των χωρών του Νότου.
Επίσης, συμμετείχε ενεργά αυτό το τετραήμερο στην Ολομέλεια αλλά και σε πολλές συσκέψεις στο περιθώριο της Συνόδου όχι μόνο με τις χώρες του Νότου αλλά και στις ευρύτερες διαβουλεύσεις με τους λεγόμενους φειδωλούς.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Politico, έως αυτή την ώρα δεν υπάρχει συμφωνία σχετικά με την πρόταση για χορήγηση επιχορηγήσεων 390 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αξιωματούχος είπε: “Μπορείτε να μεταρρυθμίσετε έναν παραβατικό, αλλά δεν μπορείτε να τον ανταμείψετε”, αναφερόμενος στις λεγόμενες “φειδωλές” χώρες.
Ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής δήλωσε: “Μιλήσαμε πολύ για περικοπές. Το ερώτημα για περικοπές στον προϋπολογισμό είναι ήδη προβληματικό και δύσκολο να γίνει αποδεκτό, αλλά για να επιτευχθεί συμβιβασμός ίσως θα πρέπει να πούμε ναι”. Όπως πρόσθεσε: “Αλλά το να δεχτούμε ότι οι αξίες μας κόβονται, να έχουμε μια Ευρώπη όπου οι αξίες κόβονται, νόμους που κόβονται, τον σεβασμό στο κράτου δικαίου να κόβεται, δεν είναι όλα αποδεκτά”.
“Συγκρατημένα αισιόδοξος” ο Κόντε
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε σήμερα το μεσημέρι “συγκρατημένα αισιόδοξος” σε ό,τι αφορά το τελικό αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.
Πιο συγκεκριμένα, ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε: “Την περασμένη νύχτα έγινε μια στροφή. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, αλλά θα έλεγα ότι είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Δεν αστειευόμαστε, προσφέρουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση και δεν μπορούμε να αστειευτούμε άλλο. Το οφείλουμε στους πολίτες μας που έχουν πληγεί από τις σοβαρές συνέπειες της κρίσης. Δεν είναι περίοδος κατάλληλη για αμφιταλαντεύσεις”.
Παράλληλα, ο Τζουζέπε Κόντε υπογράμμισε ότι “εξήγησε πως πρέπει να τεθεί ένα όριο, για την αξιοπρέπεια της Ιταλίας και των άλλων χωρών”, διότι “αν το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης γεμίσει εμπόδια, τα οποία ακυρώνουν την αποτελεσματικότητά του, αχρηστεύεται”.
“Προσφέρουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση, δεν μπορούμε μόνον να ομφαλοσκοπούμε, ο καθένας μέσα στα εθνικά του όρια”, κατέληξε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr