Μετά τις πολύωρες διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν έως τα ξημερώματα, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Δανία και η Σουηδία εμφανίζονται ικανοποιημένες με την πρόταση να δοθούν τα 390 δισ. ευρώ με τη μορφή επιδοτήσεων και τα υπόλοιπα με τη μορφή χαμηλότοκων δανείων, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.
Οι 27 ηγέτες του μπλοκ θα συναντηθούν ξανά στις 17:00, (ώρα Ελλάδος), σε μια προσπάθεια να επιλύσουν τα εκκρεμή ζητήματα όπως το συνολικό ύψος του ταμείου και τους μηχανισμούς για τον έλεγχο των δαπανών. Γάλλος αξιωματούχος ανέφερε πως η αποστολή τους βλέπει πλέον να διανοίγεται μονοπάτι προς μία πλήρη συμφωνία.
Με τους επενδυτές να προεξοφλούν ήδη μια συμφωνία μετά από μια σειρά γενναίων ανακοινώσεων τις τελευταίες εβδομάδες, οι ηγέτες βρίσκονται υπό πίεση να γεφυρώσουν τις διαφορές τους. Υπήρξαν φορές που το «θερμόμετρο» ανέβηκε, με πολλούς αξιωματούχους να λένε πως η διαπραγμάτευση βρέθηκε στο χείλος της κατάρρευσης στη διάρκεια του δείπνου της Κυριακής καθώς εμφανίστηκαν τα γνωστά ρήγματα ανάμεσα στις πλουσιότερες χώρες του Βορρά και στις χώρες του νότου που επηρεάστηκαν περισσότερο από τον κορωνοϊό.
«Τα πράγματα δεν έδειχναν καλά κάποιες στιγμές απόψε αλλά αν το δούμε όλο μαζί, θεωρώ ότι έχει σημειωθεί πρόοδος», δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. «Είμαστε διατεθειμένη να αλλάξουμε την αναλογία των δανείων με περισσότερες επιδοτήσεις εάν συμφωνηθούν μεταρρυθμίσεις και εάν οι μεταρρυθμίσεις αυτές μπορέσουν να εφαρμοστούν”, πρόσθεσε. “Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πολύ καλό κείμενο για αυτό και έχω την εντύπωση ότι υπάρχει και σύγκλιση».
Ικανοποίηση Κουρτς
Ο συντηρητικός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς εξέφρασε ικανοποίηση σήμερα για την πορεία των δύσκολων, μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κρίνοντας ότι σημειώνεται πρόοδος.
«Οι σκληρές διαπραγματεύσεις μόλις έφθασαν στο τέλος τους. Μπορούμε να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για το σημερινό αποτέλεσμα. Θα συνεχίσουμε το απόγευμα», ανέφερε ο Κουρτς σε ανάρτησή του στο Twitter.
ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας: Διπλωματικός συναγερμός σε Λευκωσία και Αθήνα - «Τα μαζεύει» ο Ουράλογλου
Εκτός εαυτού ο Μακρόν με τους φειδωλούς
O πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν φέρεται να «χτύπησε τη γροθιά στο τραπέζι» χθες Κυριακή στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που είναι αφιερωμένο στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, κατακεραυνώνοντας την απροθυμία ορισμένων από τους εταίρους του.
Στο στόχαστρο του Μακρόν: οι λεγόμενες «φειδωλές» χώρες (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία) και η Φινλανδία, που συνεχίζουν να εκφράζουν επιφυλάξεις για το σχέδιο που παρουσίασε ο Σαρλ Μισέλ.
«Ήταν σκληρός όσον αφορά τις ανακολουθίες τους», εξήγησε μέλος της γαλλικής αντιπροσωπείας. Το ξέσπασμα του Γάλλου προέδρου αναφέρθηκε επίσης από άλλες αντιπροσωπείες σε μέσα ενημέρωσης, καθώς κατά τα φαινόμενα το απόλαυσαν.
Λεμέρ: Εφικτή και απαραίτητη μια συμφωνία
«Μια συμφωνία είναι εφικτή και απαραίτητη» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, που υπέστη σοβαρό πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, εκτίμησε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.
«Το διακύβευμα των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται σήμερα στις Βρυξέλλες είναι η παρουσία ή μη της Ευρώπης μεταξύ των μεγάλων παγκόσμιων δυνάμεων τον 21ο αιώνα»», πρόσθεσε ο Λεμέρ.
«Είναι το μέλλον της Ευρώπης στον 21ο αιώνα που διακυβεύεται τις επόμενες ώρες στις Βρυξέλλες», επέμεινε ο Γάλλος υπουργός.
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας (Εμανουέλ Μακρόν) και η (Γερμανίδα) καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν έχουν σταματήσει να μάχονται ώστε να γίνει κατανοητό το διακύβευμα αυτών των διαπραγματεύσεων», εξήγησε ο Λεμέρ.
Αναφερόμενος στις «φειδωλές» χώρες (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία και Αυστρία) ο Γάλλος υπουργός ευχήθηκε «αυτές οι χώρες να καταφέρουν να ξεπεράσουν τα εθνικά τους συμφέροντα για να κατανοήσουν ότι υπάρχει ένα γενικό, ευρωπαϊκό συμφέρον το οποίο είναι να έχουμε δικές μας τεχνολογίες, τη δική μας τεχνητή νοημοσύνη απέναντι στην Κίνα και τις ΗΠΑ, τη δική μας τεχνολογία για αυτόνομα οχήματα».
«Αν δεν βγούμε πιο ισχυροί από αυτή την οικονομική κρίση συσπειρώνοντας τις δυνάμεις μας, έχοντας αυτά τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ σε ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις που θα επιτρέψουν στις οικονομίες μας να επανεκκινήσουν, θα καθυστερήσουμε τόσο πολύ που δεν θα καταφέρουμε να καλύψουμε ποτέ το κενό», προειδοποίησε ο Λεμέρ.
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάκαμψης προέβλεπε αρχικά 500 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις και 250 δισ. ευρώ σε δάνεια, όμως οι «φειδωλές» χώρες και η Φινλανδία επιθυμούν το ποσό των επιχορηγήσεων να μειωθεί στα 250 δισ.
Γαλλία και Γερμανία είναι διατεθειμένες να πέσουν έως στα 400 δισ., ποσό που οι «φειδωλές» χώρες εξακολουθούν να θεωρούν πολύ υψηλό.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναμένεται να προτείνει σήμερα το ποσό των επιχορηγήσεων να περιοριστεί στα 390 δισ. ευρώ
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Bloomberg
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr