Όπως ήταν αναμενόμενο, το θέμα της συζήτησης ήταν η μέχρι τώρα διαχείριση της πανδημίας, αλλά και τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Ο κ. Κικίλιας εξέφρασε την ικανοποίησή του, πως ένα από τα βασικά σημεία της σημερινής ατζέντας ήταν «η ψηφιακή διασύνδεση των κρατών-μελών για την καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών», υπενθυμίζοντας ότι το θέμα είχε τεθεί από την ελληνική πλευρά στις 13 Φεβρουαρίου, στο πρώτο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας.
«Για να μπορέσουμε να πετύχουμε έναν σύγχρονο έλεγχο, με αποτελεσματικότητα και αλληλεγγύη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη-μέλη και το ECDC πρέπει να προχωρήσουν σε ψηφιακό συγχρονισμό με δεδομένα που θα γνωστοποιούνται σε πραγματικό χρόνο» είπε στην ομιλία του ο Υπουργός Υγείας.
Παράλληλα, και αφού ευχαρίστησε για την πρωτοβουλία τον Υπουργό Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν, του ευχήθηκε μέχρι το τέλος της γερμανικής Προεδρίας, να έχει βρεθεί το εμβόλιο και το φάρμακο για τον κορονοϊό, προσβάσιμο σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και να έχει επιστρέψει η Ευρώπη σε μία κανονικότητα.
Ο κ. Σπαν συμφώνησε με την ελληνική θέση και τόνισε ότι στο πλαίσιο της αλληλεγγύης της Ευρώπης, εάν βρεθεί το εμβόλιο σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, τότε η Ευρώπη θα πρέπει να διασφαλίσει ότι θα είναι εγκαίρως προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.