Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προειδοποίησε ότι η επιλογή για την Αγία Σοφία επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, αλλά και με την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά, αναμένεται να πραγματοποιήσει γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών με ξένους ηγέτες με αντικείμενο την Αγία Σοφία, ενώ στην επερχόμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα τεθεί από τη χώρα μας συνολικά το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναμένεται να έχει στις Βρυξέλλες συνομιλίες με Ευρωπαίους ηγέτες, ενδεχομένως και με τον Εμανουέλ Μακρόν, σε μία συγκυρία όπου η Γαλλία τηρεί σκληρή στάση απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πρώτο σταθμό συνιστά πάντως το σημερινό συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. όπου κεντρικό θέμα συζήτησης θα αποτελέσει η συνολική προσέγγιση των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας, με έμφαση στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Κατάλογος με μέτρα
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα θέσει και το ζήτημα της Αγίας Σοφίας, κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ενωση «να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Αγκυρα παραβιάσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».
Το μήνυμα που έστειλε μιλώντας στον Σκάι, με αποδέκτες τους Ευρωπαίους εταίρους, ήταν ξεκάθαρο: «Η Ελλάδα, εν αντιθέσει με την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει Ενοπλες Δυνάμεις και ικανές Ενοπλες Δυνάμεις. Αρα η Ευρώπη θα πρέπει να καταλάβει ότι εδώ θα πρέπει να πάρει γρήγορα θέση, για να αποτρέψει. Γιατί αν δεν αποτρέψει, δεν θα της αρέσει καθόλου αυτό που θα συμβεί».
Ο Ελληνας ΥΠΕΞ έσπευσε μάλιστα να υπενθυμίσει πως η απόφαση για την Αγία Σοφία, που «υπερβαίνει τα εσκαμμένα και γυρίζει την πλάτη στη διεθνή κοινότητα και στους κανόνες της», «έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προκλητικότατων ενεργειών κατά της Ελλάδας και των χωρών της περιοχής», καθώς «δεν είναι μόνο η Ελλάδα, είναι η Κύπρος, είναι η Λιβύη, είναι η Αίγυπτος».
Στην Ελλάδα αναμένεται να βρεθεί αύριο ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ανάληψη ευθυνών
ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας: Διπλωματικός συναγερμός σε Λευκωσία και Αθήνα - «Τα μαζεύει» ο Ουράλογλου
Οσον αφορά το θέμα της Αγίας Σοφίας η Αθήνα θεωρεί ότι όλοι οι διεθνείς παράγοντες πρέπει να αναλάβουν και μάλιστα γρήγορα τις ευθύνες τους και να υπάρξει πρωτοβουλία της UNESCO, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των Ηνωμένων Εθνών και όχι μόνο της Ελλάδας.
Η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι το θέμα δεν είναι ελληνοτουρκικό, αλλά διεθνές, το οποίο άπτεται των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρώπη και με τον υπόλοιπο κόσμο.
«Δεν είναι ζήτημα ελληνοτουρκικό. Δεν είναι καν ευρωτουρκικό. Είναι ένα ζήτημα αναίρεσης κανόνων και μη σεβασμού κανόνων που αφορούν την παγκόσμια κοινότητα», τόνισε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε: «Θα ήταν παγίδα να το θεωρήσουμε ελληνοτουρκική διαφορά και δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να πέσουμε σε αυτήν».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας χαρακτήρισε την απόφαση του κ. Ερντογάν «ιστορικό λάθος» το οποίο «δημιουργεί χάσμα ανάμεσα στον Οικουμενικό Χριστιανισμό και την Τουρκία».
Μιλώντας στον Σκάι ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα καταδικάζει αυτή την ενέργεια και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της προκειμένου να υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία».
Επιστολή
Στο μεταξύ, ο κ. Δένδιας έκανε γνωστό πως είχε αποστείλει επιστολή στην επικεφαλής της UNESCO, με την οποία είχε συνομιλήσει και στο Παρίσι. Εκείνη, από την πλευρά της, είχε αποστείλει επιστολή και είχε επικοινωνίες με την τουρκική πλευρά, για να αποτρέψει το γεγονός.
«Θελήσαμε τότε να δώσουμε στην Τουρκία τη δυνατότητα να αλλάξει κατεύθυνση, χωρίς να φανεί ότι την υποχρεώνει η παγκόσμια κοινότητα. Να φανεί ότι το κάνει εξ ιδίας βουλήσεως. Είναι κρίμα που η τουρκική πλευρά δεν δέχτηκε, δεν εκτίμησε αυτή την προσπάθειά μας», τόνισε ο κ. Δένδιας.
Επικοινωνία με Βαρθολομαίο
Ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε το Σάββατο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στον οποίο εξέφρασε τη συμπαράσταση και την υποστήριξή του.
Χθες επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο με τον οποίο συζήτησαν διεξοδικά τη βέβηλη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και τις περαιτέρω ενέργειες στις οποίες θα προβούν Κυβέρνηση και Εκκλησία.
Στο μεταξύ την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης προκάλεσε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισε στην κυβέρνηση «αλλοπρόσαλλη εξωτερική πολιτική που συνέβαλε στην προκλητική απόφαση του Τούρκου προέδρου».
Αφού επισήμανε ότι η Τουρκία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τη βαθύτατη προσβολή και την ύβρη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σχολίασε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με όλο τον πολιτισμένο κόσμο, έχει άλλη άποψη».
Από την έντυπη έκδοση