Ολα αυτά του τα καταλογίζουν στο παρασκήνιο, όπως ακόμα και «δουλίτσες» και «δουλειές», αλλά και το ότι βρέθηκαν και βρίσκονται απολογούμενοι εξαιτίας του, ακόμα και για τον τρόπο που ένα μεγάλο διάστημα έπρεπε να περάσουν από τη δική του κρίση, ακόμα και για να μιλήσουν στο τηλέφωνο με τον πρώην πρωθυπουργό. Μόνο ο Αλέκος Φλαμπουράρης αποτέλεσε εξαίρεση σε αυτό, που έμπαινε στο γραφείο του Τσίπρα όποτε ήθελε εκείνος και όχι όποτε -και αν- ήθελε ο Παππάς.
Ο Νίκος Παππάς, ωστόσο, δεν είναι Πάνος Καμμένος. Για τον Αλέξη Τσίπρα -ακόμα και μετά την καραντίνα στα τέλη του 2018 και τις αρχές του 2019- θα είναι πάντα εκείνος που έκαναν και κάνουν τα πάντα μαζί. Και αυτά που λένε και αυτά που δεν λένε. Απλώς ο αρχηγός πρέπει να δείξει στο πόπολο ότι τον κάνει πέρα. Εστω για λίγο. Πάντως, η εποχή που «ένα ραντεβού με τον Νίκο» έφτανε για να λύνονται προβλήματα πέρασε.
Οσο και αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας κομματικός οργανισμός που φροντίζει πολλά πράγματα να μένουν «εν οίκω», με τον Νίκο Παππά ήταν δύσκολο να συνεχιστεί κάτι τέτοιο. «Είπαμε να δείξουμε αλληλεγγύη, αλλά άλλο αλληλεγγύη και άλλο συγκάλυψη» όπως φέρεται να είπε ο Νίκος Φίλης στο πρόσφατο Πολιτικό Συμβούλιο.
Είτε ρωτούσε on camera απέναντι από την Ανγκελα Μέρκελ «πού είναι ο φάκελος, ρε παιδιά» είτε ταξίδευε εν κρυπτώ με τον Αρτεμίου το 2013 στη Βενεζουέλα είτε κανόνιζε με τον Μανώλη Πετσίτη την υπόθεση ΔΕΠΑ-ELFE που εξελίχθηκε σε σκάνδαλο που ζημίωσε το Δημόσιο κατά 130 εκατ. ευρώ είτε συναντούσε κρυφά -πάντα εξ ονόματος του κ. Τσίπρα- επιχειρηματίες για να κάνει «εξυπηρετήσεις» και να «στήσει» τη νέα διαπλοκή που θα εξουδετέρωνε την παλαιά και θα λειτουργούσε υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, το πρόβλημα με τον Νίκο Παππά ήταν πάντα η υπερέκθεσή του που τον έφερνε στο επίκεντρο πολλαπλών συγκρούσεων.
Οι ξεχωριστές ικανότητές του γυρνούσαν επί χρόνια σαν μύθος από κομματικό στόμα σε κομματικό στόμα πριν ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση. Από το 2012, όταν φάνηκε η προοπτική εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Παππάς έγινε ο σύνδεσμος του Αλέξη Τσίπρα με οικονομικά και εκδοτικά συμφέροντα που χτύπησαν την πόρτα του ανερχόμενου πολιτικού αστέρα είτε για να δουν τι καπνό φουμάρει είτε για να ανοίξουν δίαυλο επικοινωνίας μαζί του. Εφοπλιστές, κατασκευαστές, εκδότες, τραπεζίτες, όλοι συνομιλώντας με τον Νίκο Παππά ήταν βέβαιοι ότι συνομιλούσαν με τον Αλέξη Τσίπρα. Το κυριότερο; Επαιρναν από τον «κολλητό» το μήνυμα να μην παρασύρονται από την ακραία ρητορική της Αριστεράς κατά της διαπλοκής που στο κάτω κάτω απαιτεί το πολιτικό παιχνίδι και πως υπήρχε διάθεση για συνεννοήσεις, συμφωνίες και δουλειές κάτω από το τραπέζι.
ΦΙΑΣΚΟ Νο1: Τηλεοπτικές άδειες
Το πρώτο «στραπάτσο» ήταν για τον πανίσχυρο υπερυπουργό και Νο2 της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου ο επονομαζόμενος και «νόμος Παππά» για τις νέες τηλεοπτικές άδειες.
Ακόμα και χωρίς την απειλή του Mega, που μέσα από μία περίπλοκη συμφωνία με την οικογένεια Μπόμπολα άφησαν να καταρρεύσει για να το αγοράσει καθαρό από υποχρεώσεις και σε χαμηλό τίμημα ο «φίλος» Ιβάν Σαββίδης, ο «νόμος Παππά» κατέληξε στο φιάσκο της πτώσης του στο ΣτΕ. Πριν από αυτό όμως, η ελληνική κοινή γνώμη άκουσε τον Ιβάν Σαββίδη να λέει σε ζωντανή σύνδεση στις 3 τα ξημερώματα ότι μετείχε στον διαγωνισμό σαν «λαγός της κυβέρνησης». Οταν αποκαλύπτεται ότι ο «κόκκινος κατασκευαστής» Χρήστος Καλογρίτσας δεν κατάφερε τελικά να αποκτήσει την εγγυητική επιστολή για τη συμμετοχή του και «σκάει» το σκάνδαλο με τα βοσκοτόπια της Ιθάκης, όλοι καταλαβαίνουν ότι ο επίδοξος καναλάρχης του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει χρήματα για να αποκτήσει τηλεοπτική άδεια. Τότε ο Νίκος Παππάς φέρεται να είναι εκείνος που προσπαθεί να βρει επιχειρηματίες να δώσουν χρήματα στον κ. Καλογρίτσα. Ηταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης άλλωστε, ο οποίος επωνύμως κατήγγειλε ότι ο Νίκος Παππάς την περίοδο του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών το καλοκαίρι του 2016 περιέφερε -σε συνεννόηση με τον Τσίπρα- τον Χρήστο Καλογρίτσα προκειμένου να χρηματοδοτήσει με ένα «δωράκι» 20 εκατ. το υπό δημιουργία ΣΥΡΙΖΑ CHANNEL. Δηλαδή το σχέδιο του Παππά ήταν ο Μαρινάκης να χρηματοδοτήσει το κανάλι του ΣΥΡΙΖΑ όπου θα εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης ο Καλογρίτσας, αλλά η πραγματικότητα το ανέτρεψε.
Λίγο μετά, γίνεται γνωστό ότι ο πανίσχυρος υπερυπουργός τα «σπάει» με το περιβάλλον του κ. Μαρινάκη. Ο εφοπλιστής και πρόεδρος του Ολυμπιακού (σ.σ.: θυμάστε το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και την ανύπαρκτη μελέτη για τις τέσσερις άδειες;) δεν μπόρεσε ποτέ να χωνέψει ότι στη συνέχεια ο Αλαφούζος, που παρέμεινε αντίπαλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, πλήρωσε το 1/6 των χρημάτων που πλήρωσε ο ίδιος για να πάρει την πανελλαδική άδεια.
Καβγάδες στην Kεντροαριστερά: Φάμελλος εναντίον Πολάκη και ο Χαρίτσης απέναντι και στους δύο
Το στοπ του ΣτΕ στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες αποτέλεσε προσωπικό φιάσκο για τον ισχυρό Νο2 της τότε κυβέρνησης, ο οποίος βρέθηκε από υπουργός Επικρατείας και με γραφείο στο Μαξίμου υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής με γραφείο στη Γενική Γραμματεία Τύπου πίσω από το Πάντειο.
Ο Παππάς όμως δεν φέρεται να πτοείται. Εκτός από παρεμβάσεις για αλλαγές σε διευθυντικές ομάδες των μεγάλων σε κυκλοφορία εφημερίδων, συνεχίζει να δουλεύει στο project «νέα διαπλοκή» μιας και η νέα κυβέρνηση δίνει στρατηγική σημασία στον έλεγχο των ΜΜΕ – ακόμα και η επιχείρηση «ΣΥΡΙΖΑ Channel», που αυτές τις ημέρες αναβιώνει, απέτυχε. Φέρεται, τότε, επίσης να πείθει τον «κόκκινο κατασκευαστή» Χρ. Καλογρίτσα να χρηματοδοτήσει την έκδοση κυριακάτικης εφημερίδας, ενώ είχε ήδη πάρει μεγάλα δημόσια έργα παίρνοντας μέρος στους διαγωνισμούς και έχοντας σκοπό να πάρει και άλλα. Τελικά, κάποια δεν κατάφερε να τα φέρει εις πέρας, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, ενώ το εκδοτικό εγχείρημα ολοκληρώθηκε τελικά από τον Κώστα Βαξεβάνη, σημερινό εκδότη της εφημερίδας «Documento». Παράλληλα, τότε, ο Νίκος Παππάς προετοιμάζει και την έκδοση δεύτερης εφημερίδας από μεγάλο εκδοτικό οίκο, τη «Νέα Σελίδα», που σήμερα τελεί σε αναστολή.
Φέρεται επίσης να βρίσκεται πίσω από το σχέδιο να μπει λουκέτο στον ΔΟΛ, ώστε να περάσει σε χέρια φιλικού προς την κυβέρνηση επιχειρηματία (μοντέλο Πήγασος), αλλά το σχέδιο δεν προχωρά, επειδή μπαίνει στη μέση ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος, ενοχλημένος από την τροπή που είχε πάρει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και τα χρήματα που είχε δώσει, έχοντας στα σχέδιά του να αναβιώσει το MEGA, μετά την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας, συμμετέχει στον διαγωνισμό και εξαγοράζει τον ΔΟΛ.
Ο Νίκος Παππάς από παντοδύναμος υπερυπουργός που έπειθε τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και πολλούς εντός του ΣΥΡΙΖΑ ότι με τις κινήσεις του θα «έπαιζε στα δάχτυλα» τη διαπλοκή, είχε ήδη φάει το πρώτο μεγάλο «στραπάτσο». Οι μετοχές του στο κομματικό χρηματιστήριο αρχίζουν να πέφτουν και πρόσωπα -εντός αλλά και εκτός πολιτικής- με μεγάλη επιρροή στον Αλέξη Τσίπρα άρχιζαν να βάζουν «φιτιλιές» στον αρχηγό για το ποιόν του στενού του φίλου και συνεργάτη, αλλά και το κατά πόσον εργάζεται για τον ίδιο ή για τον εαυτό του.
ΦΙΑΣΚΟ Νο2: Υπόθεση «Πετσίτης-Αρτεμίου»
Το δεύτερο «στραπάτσο» ο Νίκος Παππάς το υπέστη από την αποκάλυψη της υπόθεσης «Πετσίτης-Αρτεμίου» και τη δράση του παλιού συμμαθητή και στενού του φίλου Μανώλη Πετσίτη. Οπως και τώρα με τις αποκαλύψεις που αφορούν τη συνομιλία Παππά-Μιωνή, έτσι και τότε ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγελλε γενικώς τη «σκανδαλολογία», αλλά απέφευγε και τότε να πει ότι στηρίζει και περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του και τον Νίκο Παππά. Σε ερώτηση δε αν η κυβέρνηση γνώριζε για τις σχέσεις Παππά-Αρτεμίου, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος τότε, είχε απαντήσει ότι η κυβέρνηση δεν γνωρίζει τίποτα. Φήμες λένε ότι ο Παππάς που ήταν τότε στο Κολοράντο των ΗΠΑ προετοιμάζοντας την Ελληνική Διαστημική Υπηρεσία, ικέτευε τον Τσίπρα στο τηλέφωνο να αλλάξει η κυβέρνηση στάση και να τον στηρίξει, κάτι που τελικά έγινε τις επόμενες μέρες από τον κ. Τζανακόπουλο. Η υπόθεση Πετσίτη, που ακόμα παραμένει άλυτη, προκάλεσε μεγάλη ζημιά στον Νίκο Παππά. Οι ίδιοι του οι σύντροφοι μιλούσαν για «έφεση στη διαφθορά» που έχει ο πιο στενός συνεργάτης του Αλέξη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ «έβραζε» όταν οι σύντροφοι έβλεπαν τις φωτογραφίες του Πετσίτη με τον Τσίπρα στο Μαξίμου ή στα μπουζούκια και τα κλαμπ με 500ευρα και διάβαζαν ότι συστηνόταν ως «άνθρωπος του Μαξίμου και στενός φίλος του Παππά» σε επιχειρηματίες, δικηγόρους κ.λπ. Δεν ήταν ωστόσο η προκλητική ζωή του κ. Πετσίτη το μόνο πρόβλημα. Σύντομα, ο Μανώλης Πετσίτης θα περάσει το κατώφλι της Βουλής προκειμένου να αποκαλύψει τι γνωρίζει για την υπόθεση του σκανδάλου ΔΕΠΑ-ELFE, αλλά και για τις σχέσεις του κ. Παππά με τον υπόδικο επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. H Βουλή θα αναζητήσει μέσα στο επόμενο διάστημα τους λόγους που η βιομηχανία λιπασμάτων ELFΕ, συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, βρέθηκε να έχει φεσώσει τη ΔΕΠΑ με οφειλή 130 εκατ. ευρώ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά.
Ο διορισμένος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. στη διοίκηση της ΔΕΠΑ Θόδωρος Κιτσάκος κατηγορήθηκε από την επίσης διορισμένη διοίκηση της ΔΕΠΑ που τον διαδέχθηκε ότι με τις ενέργειές του εκτόξευσε το χρέος της ELFE προς τη ΔΕΠΑ και πως διαπραγματεύτηκε ανταλλαγή του με δεσμευμένα ακίνητα, ενώ συνέχιζε να την προμηθεύει με αέριο. Τότε ο Θόδωρος Κιτσάκος υποστήριξε δημοσίως ότι δρούσε εις γνώσιν του Μανώλη Πετσίτη, λέγοντας ότι του είχε συστηθεί ως ενδιάμεσος της κυβέρνησης και φίλος του Νίκου Παππά. Οταν έβγαινε στα κανάλια ο κ. Κιτσάκος, στην ερώτηση αν είχε πιστέψει τον Πετσίτη, απαντούσε ότι έβλεπε τις φωτογραφίες του μέσα από το Μαξίμου αλλά και με κορυφαίους υπουργούς (σ.σ.: που αργότερα δήλωναν ότι δεν τον γνώριζαν) και δεν είχε λόγους να μην τον πιστέψει.
Υπολογίζεται ακόμα ότι θα πέσει φως σε μία σκοτεινή, πολυπλόκαμη υπόθεση που περιλαμβάνει ταξίδια στη Βενεζουέλα για άγνωστους λόγους, τον Κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου που μπαινόβγαινε στο Μαξίμου, στελέχη του ΑΚΕΛ, τηλεοπτικά συμβόλαια και τον έγκλειστο επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Υπολογίζεται ότι η ελληνική κοινή γνώμη κάποια στιγμή θα μάθει τις πραγματικές σχέσεις Παππά-Πετσίτη-Αρτεμίου και σε τι αφορούσε το ταξίδι το καλοκαίρι του 2013 στη Βενεζουέλα…
Ο Παππάς έκανε την κουμπαριά
Ο Νίκος Παππάς φέρεται να είναι ο «ιθύνων νους» και της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Ελληνες του Πάνου Καμμένου, αποδεικνύοντας -κατά τη φράση κορυφαίου και έμπειρου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ- ότι «αυτός είναι πολιτικά και ιδεολογικά ασπόνδυλος».
Οι πληροφορίες λένε ότι βλέποντας το πολιτικό αδιέξοδο σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ νικούσε στις εκλογές του 2015 αλλά δεν κατάφερνε -όπως όλα έδειχναν- να πάρει αυτοδυναμία, ο Παππάς πρώτος ξεκίνησε να μιλά με τον Πάνο Καμμένο για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης πολιτικών αντιπάλων που τους ένωνε η αντιμνημονιακή ρητορική. Λέγεται ότι αυτός ήταν που έκαμψε τους αρχικούς -όχι σθεναρούς πάντως- ενδοιασμούς του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και του Αλέκου Φλαμπουράρη, ο οποίος φέρεται να ήξερε όταν τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «αγρόν ηγόραζαν».
Ακόμα, στο πλαίσιο της παροιμίας «τώρα που βρήκαμε παπά να θάψουμε πέντ’-έξι», στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χρεώνουν στον κ. Παππά και την προσέγγιση με τον επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη και την ένταξη του Πέτρου Κόκκαλη στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της προσπάθειας να βρεθεί το εκλογικό αντίβαρο του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Πειραιά αλλά και σε όλη την Ελλάδα, ανάμεσα στους πολυπληθείς οπαδούς του Ολυμπιακού.
Μετά την αρχική του τοποθέτηση όπου δεν δεχόταν ότι είχε πει όλα αυτά που είχε πει, προσπάθησε να μιλήσει για «κοπτορραπτική», αλλά υπό τον φόβο της αποκάλυψης και άλλων ηχητικών συνομιλιών που τον περιλαμβάνουν, παραδέχθηκε με γραπτή δήλωση πως ό,τι έχει ακουστεί στο ηχητικό το έχει πει, «αλλά για να καθησυχάσει τον επιχειρηματία».
Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζει για να βγάλει την ηχογράφηση παράνομη, δηλαδή να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ενώ δεν την αμφισβητεί, ενώ παρατηρείται μία κινητικότητα για τη στήριξη της «σημαίας», δηλαδή του κ. Τσίπρα, έναντι αποκαλύψεων που αναμένονται.
Η διαχείριση των αποκαλύψεων που τον εμπλέκουν σε άλλη μία δυσώδη υπόθεση έχει γίνει αντικείμενο σφοδρής κριτικής κατά του Νίκου Παππά ακόμα και εντός ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι λένε ανοικτά ότι αφού του ζητήθηκε η παραίτησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο έπρεπε να την υποβάλει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να την υποβάλει και τώρα προκειμένου να διευκολύνει τον κ. Τσίπρα.
Ηχητικό Μιωνή
Κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχθηκε ότι ο Νίκος Παππάς συνάντησε τον Σάμπι Μιωνή επειδή το είχε ζητήσει η κυβέρνηση του Ισραήλ. Τον άκουσαν να μιλά με απίστευτη οικειότητα και εκφράσεις του τύπου «έλα, ρε μαλ.» στον Ισραηλινό επιχειρηματία διαχειριστή κεφαλαίων, που σημαίνει πως κατάλαβαν ότι γνωρίζονταν και γνωρίζονταν καλά. Τον άκουσαν να λέει «θα φωνάξω την τύπισσα, την Τουλουπάκη και θα της πω: Κορίτσι μου, ξέρεις με τι πας να τα βάλεις;» επιβεβαιώνοντας με μία φράση όλες τις κατηγορίες που έχει δεχθεί το καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και μάλιστα όταν η Προανακριτική, με κατηγορούμενο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, είναι σε εξέλιξη. Τον άκουσαν να μιλά για «μαγαζί» και «προσωπική ατζέντα» αλλά και για «λεφτά, πολλά λεφτά», όταν ο Σάμπι Μιωνή τον ρωτούσε για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Και μετά από αυτό, είδαν τον κ. Παπαγγελόπουλο, αφού αποφάσισε να αποχωρήσει από την επιτροπή για να σταματήσει να απαντά στις ερωτήσεις των μελών της, να λέει ότι και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Παππάς τού τηλεφωνούν κάθε μέρα και τον ρωτούν αν είναι καλά…
Από την έντυπη έκδοση