ΑΠΕΝΑΝΤΙ στην κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας ο Κ. Μητσοτάκης κλιμακώνει την «αθόρυβη διπλωματία», η οποία, όπως απέδωσε με την υπογραφή της συμφωνίας με την Ιταλία για τον καθορισμό των ΑΟΖ, τώρα εξασφαλίζει ισχυρότερη διπλωματική -και όχι μόνο- στήριξη στην Ελλάδα. Πέραν της συνεχούς στήριξης από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Αθήνα επιδιώκει -και φαίνεται πως είναι σε καλό δρόμο- την πιο ενεργό συμμετοχή της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κ. Μητσοτάκης, όπως το έθεσε με ένταση στις μέχρι τώρα συνομιλίες του με Ευρωπαίους αξιωματούχους, προτίθεται να το θέσει και στη Σύνοδο Κορυφής. Επειδή όμως το πιθανότερο είναι ότι αυτή η Σύνοδος θα εξελιχθεί σε άτυπη Σύνοδο χωρίς να υπάρξει κείμενο συμπερασμάτων, αυτό αναμένεται να γίνει στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της 10ης Ιουλίου, που θα είναι και η πρώτη επί γερμανικής προεδρίας κι εκεί αναμένεται να κλείσει και η διαπραγμάτευση για το Ταμείο Ανασυγκρότησης.
ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ όμως φαίνεται ότι οι ζυμώσεις και η «αθόρυβη διπλωματία» αρχίζουν και αποδίδουν καρπούς. Στόχος της ελληνικής διπλωματίας σε αυτή τη φάση, πέραν της ξεκάθαρης στήριξης των ελληνικών θέσεων, είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής επιχείρησης «IRINI», η οποία προσπαθεί να διαφυλάξει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Στην περιοχή βρίσκονται 6 τουρκικές φρεγάτες και μόνο μία ελληνική και μία γαλλική και ορισμένα αεροπλάνα και ελικόπτερα από ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής συμμετοχής στην επιχείρηση με τη διάθεση στρατιωτικών μέσων και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη τη Γερμανία που στηρίζει την «IRINI», αλλά επί του παρόντος τη στηρίζει κυρίως πολιτικά. Ενεργό ρόλο για την «πύκνωση» των ευρωπαϊκών δυνάμεων στην περιοχή παίζουν τόσο ο υπ. Εθνικής Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος που βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τη Γαλλίδα ομόλογό του όσο και ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας.
Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ της ισορροπίας των δυνάμεων στην περιοχή εκτιμάται ότι θα διευκολύνει και την αναζήτηση διπλωματικών και όχι επιχειρησιακών λύσεων. Ηδη μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας-Ιταλίας έχουν σημειωθεί οι εξής αλλαγές στη συμπεριφορά της Τουρκίας: 1. Φάνηκαν ο εκνευρισμός και η ενόχλησή της. Μάλιστα ο αντιναύαρχος ε.α. Τζ. Γιαϊτζί, που είναι και ο εμπνευστής της τουρκικής «γαλάζιας πατρίδας», έσπευσε να υπογραμμίσει τις αρνητικές συνέπειες που έχει για την Τουρκία η συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας, που αναγνωρίζει και υφαλοκρηπίδα στα νησιά. 2. Η τουρκική διπλωματία (κυρίως διά του κ. Τσαβούσογλου και του «σκληρού» Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα) μέσα στο παραλήρημα απειλών και προκλήσεων έκανε λόγο για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό και για διάλογο.
ΟΥΔΕΙΣ μπορεί να εκτιμήσει ακόμα αν πρόκειται για διαφαινόμενη αλλαγή στάσης εκ μέρους του Τ. Ερντογάν ή αν πρόκειται για έναν απλό ελιγμό, ο οποίος αποσκοπεί να απαλύνει την εικόνα της αδιάλλακτης Τουρκίας, η οποία είναι και ο «διεθνής ταραξίας». Ωστόσο διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν τη διαφοροποίηση και την αποδίδουν και στη διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας. Η γραμμή των προκλήσεων και της αγνόησης του διεθνούς δικαίου αγγίζει τα όριά της, καθώς στερεί από την Αγκυρα συνομιλητές και συμμάχους. Η αποδοχή στην πράξη εκ μέρους της Ε.Ε. ότι τα προβλήματα είναι ευρωτουρκικά και όχι ελληνοτουρκικά είναι προφανές ότι ενισχύει την αναζήτηση διπλωματικής διεξόδου και όχι τη δημιουργία τετελεσμένων, προκειμένου οι δυο πλευρές να καθίσουν με το ζόρι στο τραπέζι του διαλόγου.
Γιώργος Αυτιάς: Οι 47 παρεμβάσεις του στο Ευρωκοινοβούλιο για καθημερινότητα και εθνικά θέματα
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ με την κλιμάκωση της «αθόρυβης διπλωματίας» και την ψύχραιμη στάση, η Ελλάδα στέλνει όλο και ισχυρότερα αποτρεπτικά μηνύματα αποφασιστικότητας ότι υπάρχουν «κόκκινες γραμμές», οι οποίες δεν θα επιτραπεί να πατηθούν. Στο πλαίσιο αυτό έχει μεγάλο ενδιαφέρον και η επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ, όπως και η ένταση των διαπραγματεύσεων με την Αίγυπτο για τον καθορισμό των ΑΟΖ. Η μεθαυριανή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ για τη Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Ισραήλ αναμένεται να επιβεβαιώσει τον στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων. Οχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ της σημασίας που έχει η μεθαυριανή διήμερη επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ (θα συνοδεύεται από τους κ. Δένδια, Παναγιωτόπουλο, Γεωργιάδη, Χατζηδάκη, Πιερακάκη, Θεοχάρη, Φρακογιάννη και Δήμα) είναι το γεγονός πως πρόκειται για την πρώτη ξένη αποστολή που υποδέχεται η νέα κυβέρνηση συνασπισμού του Ισραήλ. Η νέα στρατηγική της Ελλάδας συμπεριλαμβάνει και την ενίσχυση των συμμαχιών της με χώρες εκτός Ε.Ε., κλιμακώνοντας τη διπλωματική πίεση στην Αγκυρα, προκειμένου να αποφύγει ακραίες συμπεριφορές. Εως τα μέσα Ιουλίου, μετά και την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, είναι πιθανόν να διαμορφωθεί ένα πιο στέρεο και ασφαλές έδαφος και στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, υπό το βάρος και της ευρωπαϊκής στήριξης.
Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ καθησυχάζοντας τον ανήσυχο Α. Τσίπρα ότι δεν πρόκειται να γίνουν πρόωρες εκλογές, στέλνει κι ένα σαφές μήνυμα, ότι η κυβέρνηση έχει και επεξεργάζεται περαιτέρω ένα συνολικό σχέδιο επανεκκίνησης της χώρας, το οποίο θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο. Και θα έχει ολοκληρωμένες λύσεις και για το νέο οικονομικό μοντέλο της χώρας και για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, αλλά και ένα πιο ασφαλές διπλωματικό και αμυντικό δίχτυ προστασίας της χώρας. Λίγο πριν ή λίγο μετά την ανακοίνωση του σχεδίου επανεκκίνησης της χώρας, αναμένεται να γίνουν και οι διορθωτικές αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης.