Από το βήμα της Βουλής επισήμανε ότι η συμφωνία «αποτελεί ένα υπόδειγμα συνεννόησης μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας, που αντιμετωπίζει μία εκκρεμότητα 40 ετών» και συνιστά ταυτόχρονα «και ένα διεθνές γεγονός, που αποκαθιστά σαφείς κανόνες στη θάλασσα της Μεσογείου και εγγράφεται πλέον ως ιστορικό, πολιτικό και νομικό δεδομένο για ολόκληρη την περιοχή».
Η εξέλιξη αυτή «δεν ήρθε ούτε ξαφνικά ούτε τυχαία, αλλά είναι αποτέλεσμα συστηματικής και αθόρυβης δουλειάς, που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να έχει εθνική αυτοπεποίθηση, γιατί έχει πάντα μαζί της το Διεθνές Δίκαιο», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και επισήμανε ότι «η χώρα διαθέτει και πολλούς και ισχυρούς συμμάχους».
«Σε συνεργασία με την Ιταλία ορίστηκαν οι θαλάσσιες περιοχές που θα μπορεί να αξιοποιεί η κάθε χώρα και με οδηγό τόσο το Διεθνές Δίκαιο όσο και το Δίκαιο της Θάλασσας αναγνωρίστηκε με τον πιο επίσημο τρόπο ότι τα νησιωτικά εδάφη έχουν κυριαρχικά δικαιώματα όπως και τα χερσαία», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ευχήθηκε «τέτοιες διμερείς συνθήκες να βρουν γόνιμη συνέχεια και μεταξύ άλλων κρατών της περιοχής μας».
Την εθνική αυτή επιτυχία χαιρέτiσε το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας, ενώ ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε εκ νέου ότι θα αναζητά πάντοτε το κλίμα της εθνικής συναίνεσης. Παράλληλα διαμήνυσε ότι «η χώρα έχει και μέσα της τη γνώση, την υπερηφάνεια και τη δύναμη να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της, όποτε πρέπει, όπου πρέπει και όπως πρέπει».
«Η μεγάλη εικόνα είναι ότι τα σύνορα της χώρας μεγάλωσαν. Ο χώρος μας μεγάλωσε», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δενδιας, μιλώντας στον ΣKAΪ.
«Η Ελλάδα έχει μια φιλοδοξία. Μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου να συμφωνήσει με όλους τους γείτονές της. Και με την Τουρκία. Και να καθορίσει τις οικονομικές ζώνες, προς όφελος των κοινωνιών και των λαών», πρόσθεσε.
Επόμενο βήμα στις διπλωματικές πρωτοβουλίες της χώρας συνιστά η επίσκεψη του κ. Δένδια στην Αίγυπτο, στις 18 Ιουνίου, μαζί με τεχνικά κλιμάκια. Οι συζητήσεις συνεχίζονται αλλά δεν αναμένονται άμεσα εξελίξεις, όπως εκτίμησε και ο υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θέλω και δεν πρέπει να είμαστε υπεραισιόδοξοι». Υπογράμμισε ωστόσο ότι «υπάρχει μια βάση συζήτησης» και τόνισε πως η Αίγυπτος «είναι μια φιλική χώρα σε εμάς και τον τελευταίο καιρό έχουμε έρθει πολύ κοντά, καθώς ανήκουμε σε μια ομάδα κρατών που βλέπουμε την περιοχή περίπου με τον ίδιο τρόπο».
Ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι «οι Αιγύπτιοι προσπαθούν να μην μπλέκονται με άλλα παράλληλα θέματα άλλων χωρών στην περιοχή», ενώ υπογράμμισε ότι μία συμφωνία της χώρας με την Αίγυπτο θα δημιουργούσε στο τουρκολιβυκό μνημόνιο «τεράστιο πρόβλημα ακόμα και λογικής ύπαρξης, γιατί νομική ύπαρξη δεν έχει». «Επειδή είναι αυτονόητο ότι θα ήταν απολύτως επικαλυπτόμενο και το ένα θα ήταν νόμιμο και το άλλο απολύτως παράνομο και παράλογο, καταλαβαίνετε ότι τα πράγματα δεν θα ήταν απλά. Γι’ αυτό και η Τουρκία πλειοδοτεί προς την Αίγυπτο και λέει: “εμείς σας δίνουμε 30%, 40% παραπάνω από αυτό που σας δίνουν οι Eλληνες”», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας και σχολίασε: «Διότι για τους Τούρκους είναι εύκολο. Δίνουν αέρα κοπανιστό. Αρα είναι εύκολο να υπόσχονται τα πάντα».
Ανοιχτό άφησε εξάλλου και το ενδεχόμενο τμηματικής συμφωνίας με την Αίγυπτο. «Οταν δεν μπορείς να λύσεις το σύνολο και είναι ωφέλιμο να λύσεις ένα μέρος, είναι κάτι το οποίο θα μπορούσες να συζητήσεις. Αλλωστε, πολλές φορές έχει σημασία να κάνεις μια αρχή», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.
«Η συμφωνία με την Ιταλία δεν ήρθε εύκολα. Υπήρξε μία εξαντλητική συζήτηση πάρα πολλών ετών και σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο. Το ίδιο γίνεται και με άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα με την Αίγυπτο. Οταν είμαστε έτοιμοι για μία υπογραφή, τότε θα κάνουμε ανακοινώσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Οι τουρκικές προκλήσεις θα συζητηθούν με αίτημα της Ελλάδας και στο προσεχές συμβούλιο υπουργών της Ε.Ε., όπου ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα συμμετέχει από το Παρίσι, μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του.
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Διακόπουλος, τόνισε από το Φόρουμ των Δελφών πως η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και αυτό η Αθήνα δεν υπάρχει περίπτωση να το δεχθεί.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου