Οπως ανέφερε όμως, κάθε μέρα θα γίνεται παρακολούθηση τόσο της εφαρμογής των μέτρων όσο και των επιδημιολογικών στοιχείων και αναλόγως θα αποφασιστεί αν θα υπάρξει εκ νέου χαλάρωση και μέσα στο καλοκαίρι. Με την Τουρκία να μην σταματά τις προκλήσεις, ο υπουργός έκανε ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να παίξει το παιχνίδι της.
Ποιος είναι ο πρώτος απολογισμός των μέτρων που είναι σε ισχύ στην ακτοπλοΐα για την πρόληψη της πανδημίας;
Ο μέχρι σήμερα απολογισμός από την εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου είναι ιδιαιτέρως θετικός. Τα μέτρα που περιλαμβάνει ελήφθησαν με βάση τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων και εφαρμόζονται με συνέπεια από τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, τα πληρώματα και τους επιβάτες. Μου δίνετε μάλιστα την ευκαιρία να ευχαριστήσω όλους για την υπεύθυνη στάση τους. Δεν έχουν παρουσιαστεί προβλήματα, επιβίβαση και αποβίβαση πραγματοποιούνται ομαλά, όλοι έχουν προσαρμοστεί και επιδεικνύουν την απαραίτητα ατομική ευθύνη.
Σας έχει δώσει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του ΕΟΔΥ κάποια νέα προθεσμία-ημερομηνία επανεξέτασης και αξιολόγησης των μέτρων που εφαρμόζονται; Είναι πιθανό μέσα στο καλοκαίρι να συζητηθεί η λήψη νέων μέτρων ή διακοπή όσων εφαρμόζονται;
Από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του πρωτοκόλλου είχα δηλώσει ότι αυτό θα επανεξετάζεται διαρκώς, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και τη συνέπεια στην τήρηση των όσων προβλέπει. Αυτό και γίνεται. Παρακολουθούμε τα δεδομένα σε καθημερινή βάση και συζητούμε με τον ΕΟΔΥ. Συνεπείς σε όσα είχαμε ανακοινώσει, προχωρήσαμε ήδη, με τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών επιστημόνων, στην αναθεώρηση του πρωτοκόλλου σε δύο βασικά σημεία:
› Πρώτον, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός επιβατών αυξάνεται στο 60% (από 50%) για τα πλοία που δεν διαθέτουν καμπίνες και στο 65% (από 55%) για τα πλοία που διαθέτουν καμπίνες.
› Δεύτερον, αυξάνεται επίσης σε 2 (από 1) το όριο ατόμων ανά καμπίνα.
Οσο, όπως ελπίζουμε όλοι, τα επιδημιολογικά δεδομένα εξελίσσονται θετικά, θα συνεχίσουμε να αναθεωρούμε τα μέτρα. Προχωράμε με συνέπεια, μένουμε ασφαλείς.
Παρακολουθεί το υπουργείο Ναυτιλίας τις τιμές που διαμορφώνονται στα εισιτήρια δεδομένης της μείωσης του ΦΠΑ από το 24% στο 13%; Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις από την εφαρμογή της μείωσης;
Μαρινάκης: «Δεν έχουμε τον φόβο αποχωρήσεων μετά τη διαγραφή Σαμαρά»
Ασφαλώς παρακολουθούμε τις τιμές. Είμαστε ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι γιατί η μείωση του ΦΠΑ «πέρασε» στους επιβάτες, με τις μειώσεις που αναλογούν σε κάθε δρομολόγιο και κάθε κατηγορία εισιτηρίου. Η μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές αποτελεί μέτρο στήριξης τόσο των επιβατών όσο και των κλάδων που αφορά το μέτρο και αποτελεί μία ακόμα θετική παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής μας για την επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.
Ποια είναι τα μέτρα ενίσχυσης της ακτοπλοΐας που έχουν αποφασιστεί από την κυβέρνηση και πότε θα ξεκινήσει η υλοποίησή τους;
Η ακτοπλοΐα ανήκει στους πολύ σημαντικούς κλάδους οικονομικής δραστηριότητας για την πατρίδα μας, αλλά και στους κλάδους που πλήττονται με ιδιαίτερη ένταση από την πανδημία.
Ακριβώς γι’ αυτό, στηρίζουμε με συγκεκριμένα μέτρα τόσο τους ναυτικούς μας όσο και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες. Σας θυμίζω την παροχή αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους ναυτικούς, την παράταση ασφαλιστικής ικανότητας των ανέργων ναυτικών, την ενίσχυση των ακτοπλοϊκών εταιριών με 15 εκατ. ευρώ μέσω σύναψης συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας και τη θέσπιση δυνατότητας προκαταβολής ίσης με το 50% για τα μισθώματα αυτών των συμβάσεων.
Ταυτόχρονα σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών εξετάζουμε την επιπλέον ενίσχυση της ακτοπλοΐας και την υποβολή πρότασης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποζημίωση των εταιριών του κλάδου.
Στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο αναφερθήκατε στην ενίσχυση της νησιωτικής πολιτικής. Πώς σκοπεύετε να γίνει;
Χρόνια τώρα συζητάμε για τη νησιωτικότητα και την ανάγκη στήριξης των νησιωτών, που αποτελούν το 15,1% του πληθυσμού της πατρίδας μας, αλλά και της νησιωτικής οικονομίας. Είναι μια συζήτηση που, συνήθως, «γεννά» αποσπασματικά μέτρα.
Η δική μας προσέγγιση είναι εντελώς διαφορετική. Ετοιμάσαμε και θα αναρτηθεί άμεσα για δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου για ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στον νησιωτικό χώρο. Μέσω αυτού, για πρώτη φορά στην Ελλάδα θεσμοθετείται η υποχρέωση του κράτους για κατάρτιση ολοκληρωμένης νησιωτικής πολιτικής.
Οι αποσπασματικές παρεμβάσεις δίνουν τη θέση τους σε ολιστική στρατηγική προσέγγιση της νησιωτικής πολιτικής και της θαλάσσιας οικονομίας.
Με τον τρόπο αυτό μεγιστοποιούνται τα οφέλη, αφού καλύπτεται το σύνολο του νησιωτικού χώρου, διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα, αφού η νέα προσέγγιση στηρίζεται στην πλήρη μελέτη των δεδομένων και των δυνατοτήτων των νησιών, εξασφαλίζεται χρηματοδότηση μέσα από συγκεκριμένα εργαλεία και καθιερώνεται ο έλεγχος, αφού δημιουργούνται ειδικοί μηχανισμοί καταγραφής και παρακολούθησης.
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
«Η Ελλάδα δεν έπαιξε και δεν θα παίξει το παιχνίδι που επιθυμεί η Τουρκία»
Αρκετές φορές μέσα στον Απρίλιο και τον Μάιο η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο καταγράφηκε με πολλά video, τα οποία έδειχναν επικίνδυνους ελιγμούς των τουρκικών ακταιωρών. Ποια είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος αυτή τη στιγμή στο Αιγαίο;
Είναι γνωστή και πάγια η προσπάθεια της Τουρκίας αφενός να εργαλειοποιήσει ανθρώπους δυστυχισμένους, πρόσφυγες και μετανάστες, για να προωθήσει τις γεωστρατηγικές της επιδιώξεις και αφετέρου να προκαλέσει ένταση και επεισόδιο στο Αιγαίο. Τις τελευταίες εβδομάδες, μάλιστα, είδαμε και παρενοχλήσεις σκαφών της Frontex.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα δεν έπαιξε, δεν παίζει και δεν θα παίξει το παιχνίδι που επιθυμεί η Τουρκία. Οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού φυλάσσουν τα θαλάσσια σύνορα με αποφασιστικότητα, ψυχραιμία αλλά και ευαισθησία σε σχέση με την ανθρώπινη ζωή. Για μία ακόμα φορά τους ευχαριστώ για την προσφορά τους.
Οπως γνωρίζετε, η ενίσχυση σε μέσα και προσωπικό του Λιμενικού Σώματος στο Αιγαίο έχει αυξήσει τις επιχειρησιακές του δυνατότητες. Η δυνατότητα αυξημένων περιπολιών έχει οδηγήσει σε πολύ μεγάλο περιορισμό του αριθμού προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας. Απόφασή μας είναι να συνεχίσουμε εφαρμόζοντας την ίδια στρατηγική και επιχειρησιακή κατεύθυνση.
Πώς θα αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση στους τουρκικούς σχεδιασμούς για γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας;
Με την κατάδειξη, διεθνώς, του ανυπόστατου των ισχυρισμών της Τουρκίας, την ανάδειξη των παραβιάσεων από τη μεριά της διεθνούς νομιμότητας, αλλά και με την αποφασιστικότητα που απαιτείται, εάν χρειαστεί, ώστε να προστατευθούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής